Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopter

Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopter Wat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer propellers hebben. Ze worden daarom ook wel multicopters genoemd. Veel drones werken op infrarood-verbinding. De quadcopter wordt het meest verkocht. Je kunt namelijk al een quadcopter voor minder dan 30,- kopen. Met zo'n goedkopere variant drone kan je bijvoorbeeld eerst experimenteren voordat je een duurder exemplaar koopt. Parrot en Dj zijn in Europa bekende ontwikkelaars van drones. Wat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Drones zijn al verkrijgbaar voor redelijk betaalbare consumentenprijzen en steeds meer mensen besluiten anno 2016 een quadcopter drone te kopen. Drones zijn regelmatig in het nieuws. RC-apparatuur (op afstand bestuurbaar) is altijd al populair geweest maar de drone is als vliegend luchtvaartuig, waarmee je ook kunt fotograferen en/of filmen, favoriet. Je kunt met drones niet alleen leuk stunten en/of spectaculaire beeldopnames maken, maar ze zijn ook professioneel inzetbaar bij het uitoefenen van nogal wat beroepen. De quadcopter is voor consumenten een aantrekkelijke drone vanwege de prijs, en je kunt vrij snel leren om dit type drone te manoeuvreren. Verder zijn drones ook aantrekkelijk voor consumenten omdat de meeste mensen het leuk vinden om een voertuig op afstand te besturen.

Wat is een drone?

Een drone, ook wel aangeduid als UAV (Unmanned Aerial Vehicle) is een op afstand te besturen luchtvaartuig, zonder piloot, met minimaal vier propellers. Het woord drone betekent in het Nederlands 'dar.' Een dar is een mannelijke bij. Drones worden vaak vanaf de grond bestuurd, soms vliegen ze echter een vooraf ingeprogrammeerde route. Er zijn verschillende soorten drones. De benaming is afhankelijk van het aantal propellers op de drone, maar elke drone is een multicopter, en heeft minimaal vier propellers of meer. Hoe meer propellers een drone heeft, hoe stabieler deze is. Drones worden duurder naarmate ze beter te manoeuvreren zijn.

Wat is een quadcopter?

Veruit de meest populaire drone is de quadcopter. Deze drone is voor veel mensen betaalbaar is en toch goed te besturen. Een quadcopter is zowel een multicopter als een drone, en dit type drone heeft vier armen en vier propellers.

Wat is het verschil tussen een mini-quadcopter en een mini-helikopter?

Een mini-quadcopter wordt weleens aangezien voor een mini-helikopter maar een kleine quadcopter is zeker niet hetzelfde als een op afstand bestuurbare mini-helikopter. Een mini-helikopter is een schaalmodel van een grote helikopter waarmee in het dagelijks leven passagiers vervoerd worden. Een mini-helikopter heeft slechts een grote propeller bovenop het voertuig, en een kleine aan de staart en is dus geen drone.

Wat is een hexacopter?

Hexa betekent zes, een hexacopter heeft dan ook zes propellers. Een hexacopter is net als de quadcopter een multicopter en dus een drone. Ten opzichte van de quadcopter, is de hexacopter beter te besturen en te manoeuvreren, maar in verhouding is dit type drone ook duurder.

Wat is een octocopter?

Octo betekent acht, een octocopter is dus een drone met acht propellers. Octocopters zijn afhankelijk van het formaat, de kwaliteit en het merk, nog beter te manoeuvreren en te besturen dan een hexacopter of quadcopter. In verhouding zijn het dan ook de duurste multicopters.

Accessoires voor je drone

Voor drones zijn verschillende accessoires te verkrijgen. Elk type drone is verkrijgbaar met en zonder camera. Ook de camera's kunnen flink van kwaliteit verschillen en deze bepalen mede de prijs. Als je drone echter geen ingebouwde camera heeft kunnen verschillende type drones worden uitgebreid met een GoPro Action Cam. Om de vliegtijd van een drone te verlengen kan je een sterkere accu aanschaffen. Met een GPS flight recorder kan je de vliegroute van je drones bewaren en bekijken.

Waarom zijn quadcopters zo populair?

Een quadcopter heeft aan aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere multicopters.
  • Ten opzichte van een hexacopter of octocopter is de quadcopter (afhankelijk van het formaat) goedkoper.
  • Een quadcopter is met vier propellers voldoende wendbaar en na enige oefenen, voor elke hobbyist gemakkelijk te besturen.
  • Je kunt gemakkelijk aan reserveonderdelen voor quadcopters komen. Dus als er iets vervangen moet worden is dat meestal niet het hele apparaat.

Lees verder

© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo koop je de beste gaming monitorZo koop je de beste gaming monitorDe gaming monitor. Het is een belangrijk deel van je setup. Een scherpe monitor zorgt voor een mooi beeld en veel detail…
Je eigen drone maken: de accuJe eigen drone maken: de accuEen belangrijk onderdeel van je drone is de accu, oftewel batterij. Zonder batterij kan je drone namelijk niet vliegen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MemoryCatcher, Pixabay
  • http://www.minicopters.nl/quadcopter_kopen.aspx
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/vraag-en-antwoord/regels-drone-particulier
  • http://www.drone-expert.nl/drones-met-gps
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-05-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.