Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player)

Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player) Eurosport is de beroemdste sportzender van Europa. De omroep heeft een groot aanbod aan live-uitzendingen van onder meer wielrennen, voetbal, atletiek, motorsport, snooker en skiën. Naast de reguliere zender Eurosport 1, bestaat ook de zender Eurosport 2. Verder zijn de sportuitzendingen van Eurosport ook online te bekijken via een livestream op de Eurosport Player App.

Geschiedenis van Eurosport

Eurosport ontstond eind jaren tachtig. Opvallend genoeg ligt de basis van deze commerciële omroep bij een samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen: de European Broadcasting Union (EBU). De EBU bestond al sinds de jaren vijftig (vanwege de koude oorlog bestond dit samenwerkingsverbond oorspronkelijk alleen uit de West-Europese publieke omroepen). Via die organisatie deden deze publieke omroepen allerlei dingen gezamenlijk, van het organiseren van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival, tot en met het gezamenlijk inkopen van uitzendrechten voor grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen.

In de praktijk had de EBU echter op den duur collectief veel meer uitzendrechten van sportwedstrijden opgekocht, dan de individuele publieke omroepen ooit konden of wilden uitzenden. Vaak werden uitzendrechten namelijk in pakketten verkocht. Bijvoorbeeld: een organisatiebureau verkocht in één klap de uitzendrechten van alle wielerwedstrijden die zij organiseerden, terwijl in de praktijk de omroepen eigenlijk slechts enkele wedstrijden wilden uitzenden.

EBU en Sky

Er werd daarom gezocht naar een oplossing, om toch iets te kunnen doen met al die uitzendrechten. Men zocht hiervoor contact met een commerciële organisatie. Dat werd het Britse Sky. Vervolgens hebben de EBU en Sky samen een nieuwe pan-Europese sportzender opgericht: Eurosport. De zender ging van start in 1989.

Discovery Communications

Begin jaren negentig kreeg Eurosport te maken met rechtszaken van een concurrerende zender, die onder meer vond dat Eurosport met de constructie tussen Sky en de EBU de anti-trustwetgeving overtrad. Het resultaat van deze juridische verwikkelingen was dat eerst Sky en op den duur ook de EBU het bedrijf Eurosport verliet. Eurosport kwam toen jarenlang in Franse handen. Sinds 2014 is echter het Amerikaanse bedrijf Discovery Communications de grootste aandeelhouder in Eurosport.

Zenders van Eurosport op tv

Eurosport 1

Oorspronkelijk had Eurosport maar één zender en die droeg logischerwijs ook de naam Eurosport. Toen het bedrijf Eurosport daarnaast ook andere zenders op ging zetten (zoals Eurosport News en Eurosport 2), hield de hoofdzender lange tijd de naam Eurosport. Met ingang van 13 november 2015 werd de naam van deze zender echter officieel veranderd in Eurosport 1.

Eurosport 1 is het 'open net' van Eurosport. Het is de zender die doorgaans in de standaardpakketten van de tv-aanbieders zit en die men dus 'gratis' kan bekijken. Op Eurosport 1 worden meestal ook de grootste sportevenementen uitgezonden.

Eurosport News

In september 2000 lanceerde Eurosport een extra zender: Eurosport News. Deze zender wordt doorgaans gevuld met herhalingen van nieuwsbulletins van ongeveer 15 minuten, met de hoogtepunten van het sportnieuws van die dag. De zender werd geen groot successen. In de meeste landen is hij op den duur uit de tv-pakketten verdwenen, maar in sommige landen is hij nog steeds op tv te zien. Daarnaast is hij ook online via een livestream op de website te bekijken.

Eurosport 2

In 2005 lanceerde Eurosport de zender Eurosport 2. Deze zender is vooral bedoeld om evenementen te kunnen uitzenden, waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar die niet live op het hoofdkanaal van Eurosport (oftewel Eurosport 1) kunnen worden uitgezonden, omdat daar live een ander, groter evenement wordt uitgezonden. In tegenstelling tot Eurosport 1 zit de zender Eurosport 2 doorgaans niet in de standaard tv-pakketten. Men dient een extra tv-pakket aan te schaffen waarin deze zender zit, om hem te kunnen bekijken.

Eurosport Nederland en Eurosport Vlaanderen

Er zijn veel overeenkomsten tussen Eurosport Nederland en Eurosport Vlaanderen. De programmering is grotendeels hetzelfde en ze hebben dezelfde commentatoren. Toch zijn er wel verschillen in de programmering, wat deels met cultuurverschillen te maken heeft (sommige sporten zijn populairder in Vlaanderen dan in Nederland, of andersom), maar deels ook met rechtenkwesties (soms heeft Eurosport wel de exclusieve uitzendrechten voor bijvoorbeeld Nederland, maar niet voor Vlaanderen). Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld dat men in Nederland op Eurosport vaker bijvoorbeeld buitenlands voetbal of motorsport uitzendt, terwijl men bijvoorbeeld in Vlaanderen net wat vaker wielerwedstrijden uitzendt.

Eurosport livestream: Eurosport Player App

Eurosport is niet alleen op tv te zien, het is ook mogelijk om de uitzendingen via een livestream op een smartphone, laptop of vaste computer te bekijken. Voor deze livestreams heeft men een app ontwikkeld, genaamd de Eurosport Player. Men dient wel een betaald abonnement op deze service te hebben, om hem te kunnen gebruiken. Klanten kunnen daarbij kiezen uit een maandabonnement, een jaarabonnement of een jaarpas. Relatief gezien is van deze opties de jaarpas veruit het goedkoopst. De Eurosport Player bestaat sinds 2008.

Veel livestreams

Via de Eurosport Player App kan men niet alleen online naar de tv-uitzendingen van Eurosport kijken, maar men kan ook naar allerlei livestreams kijken van evenementen waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar die ze in Nederland of Vlaanderen niet live op tv uitzenden. Hierbij moet echter wel worden aangetekend dat het aanbod aan livestreams kwalitatief en kwantitatief wel wisselend is. Er zijn periodes waarin het lijkt alsof Eurosport heel erg z'n best doet om zo veel mogelijk en zo goed mogelijke livestreams te verschaffen, maar er zijn ook periodes geweest waarin het aanbod aan streams heel wat kariger was.

Behalve het live bekijken van wedstrijden via een livestream op het internet, heeft de Eurosport Player App ook diverse andere opties. Zo kan men ook 'on demand' terugkijken naar wedstrijden van de afgelopen week. De Eurosport Player werkt op Android, web, iOS, tvOS en Chromecast

Geen pay per view of dagkaart

Anders dan bijvoorbeeld bij Ziggo Sport Totaal, is het bij de Eurosport Player App niet mogelijk om middels 'pay per view' slechts één livestream te kopen, om daarmee alleen maar één evenement live te bekijken. Ook is er niet zoals bij Play Sports de mogelijkheid om een dagkaart te kopen, waarmee men één etmaal alle livestreams kan bekijken. Men moet bij de Eurosport Player App minstens een abonnement voor een maand nemen. Daar staat tegenover dat de tarieven van de Eurosport Player, vergeleken met veel andere vergelijkbare services, helemaal niet hoog zijn.

Samenwerking: GCN en Discovery+

Eurosport is in de loop der jaren intensiever samen gaan werken met diverse andere mediabedrijven die ook onder het moederbedrijf Discovery vallen. Zo zijn veel sportwedstrijden die deze sportzender live op tv uitzendt, ook per livestream te zien via streamingdiensten van dit moederbedrijf, zoals Discovery+ en GCN (Global Cycling Network).

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
New York Marathon - live op tv en livestreamNew York Marathon - live op tv en livestreamIn november wordt jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardloope…

Digitale fotolijsten: eigenschappen en keuzebepalingJarenlang verdwenen na elke vakantie, of na een huwelijk, geboorte of andere familiegebeurtenis de geknipte en afgedrukt…
Alarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizenAlarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizenAlarmsystemen zijn er op gebaseerd om mogelijke inbrekers snel in de kraag te kunnen grijpen door de politie of om de br…
Bronnen en referenties
  • https://nl.eurosportplayer.com/schedule
  • https://nl.eurosportplayer.com/subscribe
  • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Broadcasting_Union
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eurosport_News
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eurosport
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eurosport_2
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-12-2021
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.