Geheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelheden
Een geheugenkaart is een dun plat plaatje dat in de digitale wereld tot de hardware behoort. Op een geheugenkaartje kunnen digitale gegevens worden opgeslagen. De meest gebruikte geheugenkaart anno 2017 is de SD-kaart (Secure Digital card) die in verschillende maten in talrijke apparatuur voorkomt. Een SD-kaart is opgebouwd met een flashgeheugen met als belangrijk kenmerk dat de data na het schrijven ook blijft bestaan als het apparaat wordt uitgezet. Naast de SD-kaart bestaan ook diverse andere geheugendragers.
Vluchtig geheugen en behoud van data
Flashgeheugen staat in tegenstelling tot vluchtig geheugen. Het overkomt iedereen wel eens dat de computer wordt uitgezet terwijl de data nog niet is opgeslagen. Die data verdwijnt dan waarbij sprake is van vluchtig geheugen. Flashgeheugen behoudt de data na uitschakeling van het apparaat.
Verschillende soorten geheugenkaarten
Er bestaan verschillende geheugenkaarten die geschikt zijn voor onder meer een
actioncamera, digitale compactcamera en
spiegelreflexcamera,
computer, e-reader,
laptop, mp3-afspeler, mobiele telefoon,
navigatie-apparaat, pda,
smartphone en
tablet. Sommige fabrikanten hebben lang vastgehouden aan een eigen formaat geheugenkaart maar gaandeweg verloren die kaarten hun populariteit. Daarna werden de populairste geheugenkaarten de SD-kaarten (Secure Digital). Voordelen van die kaarten zijn het kleine formaat, het lage gebruik van stroom, het ontbreken van bewegende delen en de snelheid.
Beveiligd tegen ongeoorloofd kopiëren
De aanduiding secure slaat op het kunnen beveiligen tegen kopiëren van bijvoorbeeld
auteursrechtelijke bestanden. De gegevens kunnen daarbij niet worden gekopieerd met een computer of ander apparaat. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek zodanig op te slaan dat die wel kan worden afgespeeld maar niet kan worden gekopieerd. SD-kaarten kunnen ook worden ingesteld voor “alleen lezen” waardoor er geen data kan worden bijgezet.
Formaten van SD-kaarten
SD-kaarten komen in drie formaten voor:
Formaat | Naam |
32 x 24 x 2,1 mm | Standaard |
20 x 21,5 x 1,4 mm | Mini |
15 x 11 x 1 mm | Micro |
Standaard
De standaard SD-kaart wordt veelvuldig in allerlei apparatuur gebruikt. Het is een makkelijk verwisselbare kaart die evenals veel andere kaarten en de USB-stick tot het zogenaamde live-systeem of live-medium behoort.
Mini en micro
De kleinsten modellen SD-kaarten (mini en micro) worden gebruikt in apparaten waar het grotere formaat een probleem zou vormen zoals bijvoorbeeld in mobiele telefoons en e-readers. Overigens zijn door gebruikmaking van een adapter de kleine formaten ook bruikbaar in apparaten die normaal met een standaard SD-kaart werken.
Hogere capaciteit
Er bestaan overigens ook SD-kaarten met een hogere capaciteit dan die van de standaardkaart zoals de SDHC en SDXC.
SDHC
SDHC (SD High Capacity) zijn kaarten met een capaciteit van 4 GB tot 32 GB. Die kaarten kunnen niet in oude apparaten gebruikt worden. Bij de aanschaf moet dan speciaal op de toevoeging HC worden gelet wat zowel op de apparatuur als op de kaart moet zijn vermeld.
SDXC
Kaarten met een nog hogere capaciteit van 64 GB tot 2 TB worden SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) genoemd. Ook bij deze kaarten moet worden opgelet of ze wel bruikbaar zijn in het bedoelde apparaat.
Schrijfsnelheden van SD-kaarten
Naast de opslagruimte speelt bij een SD-kaart ook de schrijfsnelheid een belangrijke rol. Sommige soorten SD-kaarten hebben een hogere schrijfsnelheid wat nodig is om met een digitale camera enkele foto’s kort na elkaar te kunnen maken. SDHC-kaarten zijn verkrijgbaar in vier snelheden. Die snelheden worden inzichtelijk gemaakt door vier categorieaanduidingen welke de schrijfsnelheden aangeven.
Classificatie | Snelheid |
Class 2 | 2 MB/s of hoger |
Clas 4 | 4 MB/s of hoger |
Class 6 | 6 MB/s of hoger |
Class 10 | 10 MB/s of hoger |
Andere vergelijkbare opslagmogelijkheden
Naast de veelgebruikte SD-kaarten bestaan er nog andere opslagmogelijkheden zoals een CompactFlash, MMC, Memory Stick, xD Picture Card en USB-stick. Deze opslagmogelijkheden zijn echter zo verschillend van vorm dat ze niet uitwisselbaar zijn. Bij aankoop is daarom van belang om goed op te letten om het juiste product te kiezen.
CompactFlash
Deze kaart is heel lang het populairste type geheugen geweest. Nadelen van de CompactFlash zijn echter het betrekkelijk grote formaat waardoor ze niet geschikt zijn voor kleine draagbare apparaten. Een ander nadeel is het hoge gebruik van stroom. De CompactFlash werd steeds meer verdrongen door de SD-kaarten nadat die ook met hogere capaciteit konden worden geleverd.
MMC
Een MMC-kaart (MultiMediaCard) is een kleine 7-pins kaart van 24 mm x 32 mm x 1,5 mm die ontwikkeld is in 1997. De geheugendrager heeft een capaciteit van 3 MB en 4 MB. De gegevensoverdracht gaat met een snelheid van 2,5 MB/s.
Memory Stick
De opslag op een Memory Stick (hoofdletters vanwege merknaam) gebeurt eveneens door middel van flashgeheugen. De stick is ontwikkeld door Sony om in de eigen producten te gebruiken en heeft de grootte van ongeveer een kauwgomreepje.
xD-Picture Card
Ook de xD-Picture card (extreme digital) is ook opgebouwd met flashgeheugen. De kaart kwam in 2002 op de markt en heeft met 2,8 gram gewicht afmetingen van 20 mm × 25 mm × 1,78 mm. De xD-Picture card is ontwikkeld voor Olympus en Fujifilm.
USB-stick
Naast geheugenkaarten zijn echter ook
USB-sticks erg populair. USB-sticks hebben een groot gebruiksgemak om data over te zetten van het ene naar het andere apparaat. Een USB-stick heeft geen echt kaartmodel maar hoort wel tot de geheugendragers met flashgeheugen. De stick kan door middel van een USB-poort worden aangesloten. Een USB-stick wordt ook wel memorystick genoemd maar dat kan verwarrend werken ten opzichte van de Memory Stick van Sony.
Lees verder