Scanners: flatbedscanner, documentscanner en filmscanner
Een scanner is een apparaat om gegevens te verwerven. Zo kunnen met een scanner gegevens worden verworven en naar een computer worden doorgestuurd van afbeeldingen, foto’s, tekeningen en teksten. Het verwerven en overhevelen van een scanner naar een computer gebeurt digitaal evenals het opslaan van de gegevens op een computer. Na het eventueel bewerken worden de afbeeldingen, foto’s, tekeningen en teksten voor diverse doeleinden gebruikt en dikwijls op internet doorgestuurd. Er bestaan verschillende soorten scanners afhankelijk van groot of klein gebruik en van de te scannen objecten.
Flatbedscanner meest gebruikt
De meest gebruikte scanners zijn flatbedscanners voor A4 formaat met een vlakke glasplaat waar de te scannen objecten op geplaatst kunnen worden. Een felle scanlamp tast het hele gebied van het object af. Een aantal flatbedscanners beschikt over een transparantenadapter. Met die adapter is het mogelijk om ook negatiefstroken en dia’s te scannen maar het resultaat is daarbij meestal van mindere kwaliteit dan bij een filmscanner. Een flatbedscanner is in tegenstelling tot een documentscanner bedoeld voor kleingebruikers.
Oude foto’s scannen met de flatbedscanner
Veel oude foto’s liggen ergens in een schoenendoos en worden zelden bekeken. Een flatbedscanner komt dan goed van pas om oude foto’s uit de tijd van vóór de digitale
fotografie te scannen.
- Nieuwe functie: Door de oude foto’s te digitaliseren kunnen ze een nieuwe functie krijgen en de basis vormen voor het ophalen van herinneringen.
- Jaren geleden: Ook kunnen veel oude foto’s duidelijkheid geven hoe het er jaren terug aan toe ging of hoe het eruitzag.
- Informatieve functie: Eenmaal bewerkt op de computer kunnen ze een belangrijke informatieve functie hebben.
- Verouderde foto’s: Eventueel verouderde foto’s kunnen in de computer bewerkt worden waardoor matige opnamen meer fleur kunnen krijgen.
Documentscanner voor seriewerk
Met een documentscanner kunnen series documenten worden gescand. Dikwijls worden grote aantallen gescand wat in hoog tempo kan gebeuren. Er bestaan documentscanners die enkele tientallen pagina’s per minuut kunnen scannen. Uiteraard gebeurt dat meestal in een zakelijke omgeving. Daar hoeft overigens niemand bij te blijven staan omdat documentscanners een automatische documenteninvoer hebben genaamd ADF (Auto Document Feeder).
Filmscanner voor oude dia’s
Voor het scannen van negatiefstroken en dia’s kan beter een speciale filmscanner worden gebruikt. Die scanner werkt sneller dan een transparantenadapter bij een flatbedscanner en levert ook betere kwaliteit. Filmscanners zijn verkrijgbaar met een hoge resolutie wat juist voor het scannen van kleine negatieven en dia’s belangrijk is en de kwaliteit ten goede komt. Velen bewaren honderden oude dia’s in een kast op zolder die zelden bekeken worden. Het is zo’n gedoe om alle spullen voor de dag te halen, een scherm op te zetten en voor voldoende verduistering te zorgen. Ook daarom komt een filmscanner goed van pas om de oude dia’s te digitaliseren en bruikbaar te maken voor 'dia-avonden' die vanuit de computer of beamer plaatsvinden.
Technische gegevens van scanners
Om de kwaliteit van scanners te onderscheiden worden gegevens vermeld met betrekking tot de resolutie en kleurdiepte. Andere gegevens betreffen de manier van aansluiten en bijgeleverde software.
Resolutie van scanners
Het gescande beeld is opgebouwd uit zeer veel beeldpunten. Het aantal beeldpunten wordt resolutie genoemd en wordt aangegeven door het aantal beeldpunten per inch. Een inch is een Engelse duim die 2,54 cm centimeter bedraagt. Voor de vermelding van de beeldpunten wordt de term dots gebruikt. Hoe meer beeldpunten een scan heeft hoe beter de kwaliteit is. In dat geval is er sprake van een hoge resolutie. Meestal is echter een resolutie van 600 tot 1200 dpi (dots per inch) voldoende.
Aanduiding van kleurdiepte
Ook de kleurdiepte wordt bij scanners aangegeven. Dit gebeurt in bits. Het onderscheiden van het aantal kleuren is afhankelijk van het aantal bits. Hoe meer bits, hoe meer
kleuren. Hoewel 24-bits eigenlijk voldoende is voor normaal scanwerk hebben de meeste scanners een kleurdiepte van 48-bits.
Interface meestal via usb
Het aansluiten van de scanner op de computer (ook interface genoemd) gebeurt meestal via de usb-poort. Bij eventuele andere aansluitingen kan er verschil bestaan in de snelheid waarmee de gegevens worden doorgestuurd.
Software en extra’s
De bijgeleverde software, die nodig is voor de aansluiting van de scanner op de computer, wordt dikwijls uitgebreid met extra’s waarmee bijvoorbeeld afbeeldingen bewerkt kunnen worden. Ook wordt OCR-software vaak meegeleverd.
OCR-software onmisbaar voor scannen van teksten
Een scanner maakt van afbeeldingen, foto’s en tekeningen een digitaal plaatje. Ook teksten worden zodanig omgezet. Het bewerken van die teksten, bijvoorbeeld in Word, is daarbij niet mogelijk omdat de teksten ingescand zijn als foto’s. Maar er bestaat speciale software om die teksten om te zetten zodat die wel bewerkt kunnen worden. Voor dat omzetten kan de software OCR (Optical Character Recognition) worden gebruikt. De lettervormen van de te scannen teksten (bijvoorbeeld van een krant of ander drukwerk) worden daarbij door speciale patroonherkenning vertaald naar digitale
lettertypen waardoor de tekst leesbaar en bewerkbaar wordt op een computer. Daarna kan de scan bijvoorbeeld worden afgedrukt, verzonden of gebruikt worden in een webpagina.