Wat zijn gadgets?

Gadgets zijn het ideale cadeau voor iedereen die van technologie houdt, maar wat zijn gadgets juist? In dit artikel een woordje uitleg en enkele voorbeelden.

Gadget

Herkomst woord

Het woord gadget is waarschijnlijk afkomstig van het Franse woord "gadjet" dat gebruikt werd door zeelui om een klein mechanisch voorwerp aan te duiden. Tegenwoordig wordt gadget gebruikt om kleine (electronische) gebruiksvoorwerpen aan te duiden.

Wat zijn gadgets?

Gadgets zijn hebbedingen waarbij het amusementsgehalte groter is dan de functionaliteit. Ze worden vaak als statussymbool gebruikt door technologieliefhebbers die zich nerd of geek of technologiefreak noemen. Andere benamingen zijn gizmo's of wannahaves of musthaves.

Gadgets zijn trendgevoelig. Door snelle technologische ontwikkelingen hebben veel gadgets ook een korte levenscyclus. Toch zijn er enkele uitzonderlingen zoals de plasmaball die tijdloos zijn en telkens aangepast worden aan moderne behoeften (zoals bijvoorbeeld een usb-aansluiting voor een plasmaball in plaats van een stroomkabel).

Waar vind je gadgets?

Gadgets worden voornamelijk online verkocht. Ook zijn er enkele gespecialiseerde winkels die enkel gadgets verkopen. Sommige cadeauwinkels bieden ook populaire gadgets aan.

Waar vind je informatie over gadgets?

Op sites waar je gadgets kan kopen, vind je vaak recensies over bepaalde gadgets. Er zijn ook sites die enkel recensies verzamelen en waar je gadgets kan zoeken en blogsites over gadgets. In computertijdschriften en op computersites vind je ook recente informatie.

Evolutie gadgets

In het begintijdperk van electronica waren gadgets duur en weggelegd voor een klein publiek. Ze waren vaak gebaseerd op tv-series waaronder de serie Star Trek het grootste invloed had. Dankzij deze serie werden veel gebruiksvoorwerpen (zoals verschillende gsm-types) ontworpen voor het grote publiek.

Tegenwoordig zijn gadgets betaalbaarder en zijn ze niet meer weggelegd voor enkelingen die SF-series volgen. Het grote publiek gebruikt ook gadgets (mp3-spelers, gps, ipods, enz...). Ze zijn nu een symbool voor de technologische vooruitgang en een statussymbool. Waarbij vroeger de nadruk lag op vernieuwing en een futuristische look, ligt nu de nadruk steeds meer op een mooi (vaak strak) design en milieuvriendelijkheid. Vroeger waren ook veel artikelen gericht op (jonge) mannen omdat zij de grootste fans van SF-series waren. Tegenwoordig zijn er ook veel artikelen gericht op vrouwen en unisex-artikelen.

5 opvallende gadgets

  1. USB Plasmaball en USB Lavalampen: dit zijn een moderne versies van de klassieke plasmabal (of bliksembal) en de lavalamp met usb-aansluiting.
  2. Binaire klokken: de tijd wordt weergegeven in een binaire weergave.
  3. Zwevende accessoires zoals de Floating Light of Floating Mini of Floating Photoframe: een object zweeft in een magnetisch veld in een houder.
  4. De Powerball: dit is een trainingsapparaat dat gebruikt kan worden om rsi te voorkomen en te bestrijden. Door middel van middelvliedende kracht wordt de bal vanzelf zwaarder.
  5. De Solar Charger: dit is een kleine lader ter grootte van ongeveer een pakje sigaretten waarmee je mobiele apparaten zoals gsm's en mp3spelers kan opladen door middel van zonne-ennergie.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Populaire gadgets en relatiegeschenken: tips en trendsGadgets zijn vernieuwende of aantrekkelijke hebbedingen. Ze worden ook wel eens gizmo’s genoemd. Vaak worden ze eerst do…
Maak je eigen startpagina/portal met iGoogleMet iGoogle maak je je eigen persoonlijke startpagina in je browser (bijvoorbeeld Internet Explorer of FireFox). Allerle…
Super zonnestormSuper zonnestormDe laatste tijd wordt er in de media vaker gesproken over een zonnestorm, de weersvoorspellingen voor de zon zijn niet e…
Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017De fidget spinner, je ziet ze steeds vaker anno 2017. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen lijken in de ban geraak…

Astra satellietenAstra satellietenEigenaar van de Astra satellieten is SES ASTRA in Luxemburg van de SES groep. De SES groep is het grootste, beursgenotee…
Controllers voor de Wii: Wii Remote, Nunchuck, enzControllers voor de Wii: Wii Remote, Nunchuck, enzDe Nintendo Wii is de nieuwe gameconsole van Nintendo. De Wii is een opvallende console en heeft dit vooral te danken aa…
Bronnen en referenties
  • http://thinkers.net/forum/showthread.php?t=1121
  • http://www.answers.com/topic/gadget?cat=technology
  • http://www.thinkgeek.com/
  • http://www.shikake.nl/
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.