Het inzamelen van batterijen

Er zijn batterijen in soorten en maten, maar feit is dat de westerse wereld niet meer zonder ze kan om allerlei apparaten te laten werken. Denk maar aan telefoon of afstandsbediening. In Nederland zamelen we ook steeds vaker batterijen in die het niet meer doen. Daarvoor verantwoordelijk is Stibat, de Stichting Batterijen. Waar blijven batterijen die mensen inzamelen? En waarom moeten batterijen ingezameld worden?

Prijs winnen met inleveren lege batterijen

Veel mensen kennen deze stichting wel omdat ze op veel locaties bussen hebben staan waar mensen hun lege batterijen kunnen inleveren. Wie 10 batterijen in de bus doet en zijn adres achterlaat, maakt bovendien elke maand kans op een vakantiecheque van 2000 euro. Dit om de inzameling van lege batterijen te bevorderen. Stibat doet echter veel meer.

Producenten en importeurs

Stibat levert producenten en importeurs een systeem waarmee zij batterijen kunnen inzamelen, recyclen en registreren. Bedrijven die producten naar Nederland halen waarin draagbare batterijen verwerkt zijn moeten er ook voor zorgen dat deze batterijen weer worden ingezameld en verwerkt. Ook is het wettelijk verplicht om bij te houden hoe zwaar deze batterijen zijn en welke chemische samenstellingen ze hebben. Makers van industriële batterijen en accu’s moeten deze producten terugnemen als de klant ze kwijt wil. Daarvoor mag niets berekend worden. Afgedankte industriële batterijen moeten ook gerecycled worden en de producent betaalt daar voor.

Winkels en installatiebedrijven

Winkels en installatiebedrijven die (producten met) batterijen verkopen, moeten sinds 26 september 2008 deze lege batterijen weer innemen als de consument ze kwijt wil. Stibat levert een gratis systeem waarbij dit gebeurt. Elke winkel die te maken heeft met batterijen en ze weer in moet nemen, kan zich bij Stibat aanmelden. Tussen de Stichting Batterijen en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is in februari 2008 namelijk een convenant gesloten over de inzameling van lege batterijen voor de detailhandel. Tevens is er een overeenkomst met UNETO-VNI voor de electrodetailhandel. Bedrijven die meedoen aan het systeem van Stibat krijgen een inzamelton of een inzamelbox, een instructiekaart en de garantie dat Stibat de batterijen periodiek ophaalt.

De consument

Omdat iedereen die een batterij koopt bij een winkel die sinds 26 september 2008 daar ook weer moet kunnen inleveren richt Stibat zich in het bijzonder ook op de consument. Stibat haalt de lege batterijen bij heel veel winkels op, zodat ze daarna weer hergebruikt kunnen worden. Consumenten kunnen bij winkels alle draagbare, huishoudelijke batterijen (penlites, knoopcellen et cetera) inleveren, maar ook de accubatterijen voor fotocamera’s en videocamera’s. Industriële batterijen, dus alle andere batterijen moeten bij de gemeentelijke dienst worden gebracht. Zij gaan namelijk een heel ander traject in. Lekkende gewone batterijen moeten overigens ook bij de gemeente worden ingeleverd, omdat zij vervuilend kunnen werken.

Gemeenten

Stibat werkt niet zelf voor gemeenten, maar zorgt er wel dat de lege batterijen van bedrijven en scholen worden opgehaald. Bovendien is op de website van Stibat te zien hoe groot de inzamelwoede is in een gemeente. Met een simpele druk op de knop wordt duidelijk hoeveel de bewoners van elke gemeente inzamelen aan lege batterijen. Ook de inzamelpunten voor lege batterijen zijn te vinden op deze website.

Scholen: krijgen punten voor elke kilo ingeleverde batterijen

In 1998 is het project ‘Lege batterijen? Lever ze in!’ van start gegaan. Heel veel basisscholen (zo’n 4700) doen daar aan mee. Voor elke kilo batterijen die een school inlevert, krijgen zij een spaarpunt. Met die spaarpunten kunnen allerlei artikelen worden gekocht zoals speeltoestellen, muziekinstrumenten en computerspellen. Scholen die meedoen, krijgen een ton in hun school geplaatst. Als de kinderen en hun ouders er voor gezorgd hebben dat de ton vol is wordt hij opgehaald en geleegd. De school krijgt daarna het aantal spaarpunten.

Wat gebeurt er met de batterijen na inzameling:

Stibat zorgt er voor dat de batterijen die zijn ingeleverd naar het landelijk sorteercentrum gaan. Daar komen alle soorten en chemische samenstellingen bij elkaar. Is dit gebeurd, dan gaan ze naar speciale fabrieken in West-Europa die er voor zorgen dat ze hergebruikt worden.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Batterijen: lege batterijen inleverenIn deze tijden met een groot gebruik van elektrische apparaten is er ook een flink gebruik van batterijen. Batterijen be…
Lege BatterijenLege BatterijenLege batterijen, iedereen heeft ze in huis maar wat moet je ermee? ze doen het niet meer dus weg ermee, maar waarheen? s…
Omgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen of omgekeerde afvalinzameling is een wijze van ophalen en verwerken van particulier afval. Waar bij…

Inloggen en overboeken met de e.dentifier2 van ABN AMROInloggen en overboeken met de e.dentifier2 van ABN AMROIn het tijdperk waarin elektronica steeds belangrijker wordt is het belangrijk dat mensen ook weten hoe ze online moeten…
QR-Code, de opvolger van de traditionele barcodeQR-Code, de opvolger van de traditionele barcodeIedereen kent tegenwoordig de barcode wel. Ook wel streepjescode in de volksmond genoemd. Op elk product zijn ze bijna t…
Bronnen en referenties
  • Stibat
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 13-11-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.