Spiegelreflex: wat moet je er mee?

Spiegelreflex: wat moet je er mee? Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje in. Als deze vol was liet je ze ontwikkelen en was het altijd spannend of de foto's gelukt waren. Of het moment supreme er goed op stond.

Digitaal

Met de komst van digitale fotocamera's behoort dit tot het verleden en kun je onmiddellijk zien of de foto gelukt is of niet. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in te zoomen, of te flitsen met een flits met rode ogen reductie. Je stopt geen filmrolletje meer in de camera, maar een geheugenkaartje. Je kunt de foto's op je pc zetten, een selectie laten afdrukken / op een cd-rom branden. Kortom: fotograferen is niet meer wat het was.

Compact

Er zijn 2 verschillende soorten camera's: je hebt compact camera's en spiegelreflexcamera's. Een compact camera is eigenlijk de opvolger van de simpele 35mm camera. Geen mogelijkheid om van lens of flitser te wisselen, maar gewoon simpel foto's maken. Qua prijs is deze goed te betalen. Voor zo'n 200 euro heb je al een goede compact camera. Erg handzaam en daardoor gemakkelijk mee te nemen in je broekzak.

Spiegelreflex

Vroeger waren deze alleen voor de professionals weggelegd vanwege de hoge prijs. Maar tegenwoordig worden ze steeds goedkoper en toegankelijker voor de 'gewone' consument. Maar moet je blij zijn met een digitale spiegelreflexcamera.
Het verschil tussen een compact camera en een spiegelreflexcamera is, het woord zegt het al, de aanwezigheid van een spiegel. Als je door de zoeker van de camera kijkt, kijk je via een spiegel door de lens. Als je een foto maakt, klapt de spiegel omhoog, zodat 'het plaatje' op de sensor kan vallen. Dit is het typische geluid van een spiegelreflexcamera. Het voordeel is dat je ziet wat de sensor 'ziet'. Het is een betere referentie dan een LCD schermpje. Een groot voordeel is de betere kwaliteit ten opzichte van een compact camera, alhoewel dat niet altijd opgaat. Een spiegelreflexcamera heeft vaak meer megapixels en voor de gevorderde fotograaf gemakkelijk te bedienen manuele instellingen. Maar een spiegelreflexcamera kent ook zijn nadelen: hij is duurder dan compact camera, zwaarder. Als je op vakantie bent dan wil je niet de hele dag met een zware spiegelreflex om je nek lopen. Daarom is het goed te bedenken waarvoor je de camera wilt gebruiken.

Lenzen

Een van de voordelen van de spiegelreflex is de mogelijkheid tot het wisselen van de lens. Er zijn ontelbaar veel lenzen te koop voor een spiegelreflexcamera. Van super-fisheye tot super-tele. Deze lenzen zijn helaas kostbaar. Er zijn compact camera's met een zoombereik van 10x (bijvoorbeeld 28 mm tot 280 mm). Dit is best veel, want een standaard lens op een spiegelreflex gaat meestal van 18 mm tot ongeveer 55 mm (een zoom bereik van 3x). Dit is aanzienlijk minder en als je dus verder wilt zoomen zul je een andere lens moeten aanschaffen, die je vervolgens ook nog eens voor je spiegelreflex moet draaien. Als je snel moet werken met verschillende brandpuntsafstanden is dit niet handig. Een oplossing zou zijn een lens met een groter zoom bereik kopen. Dit is geen probleem, maar houdt dit wel in je achterhoofd als je een spiegelreflexcamera koopt.

Sensor

Het belangrijkste onderdeel van de camera, samen met de lens, is de sensor. Deze maakt samen met de lens 'het plaatje'. Sensors heb je in allerlei verschillende soorten en maten, wat zich uit in verschillen in megapixels en lichtgevoeligheid. Een camera kan wel de wereld aan megapixels hebben, als de sensor veel ruis geeft bij weinig licht, dan heb je daar nog weinig aan. Een tamelijk nieuw verschijnsel is "fullframe", dit betekend dat de sensor de afmetingen heeft van de oude film, namelijk 35mm. Dit heeft een aantal gevolgen, zo zullen de lenzen die u gebruikt meer groothoek worden. Doordat de sensor groter is ziet hij als het ware meer en wordt de hoek van uw lens groter. Als u vooral foto's maakt waarvoor u veel groothoek gebruikt is dit geen probleem, maar als u bijvoorbeeld natuurfoto's wilt maken is dit iets om goed over na te denken.

Advies

Over digitale spiegelreflexcamera's valt nog veel meer te vertellen (flitsers, filters) maar dat gaat te ver voor dit artikel. Belangrijk is om voordat u een camera aanschaft te bedenken wat u precies met de camera wilt gaan doen. Want een digitale spiegelreflexcamera lijkt wel heel mooi, maar als u er mee op vakantie loopt, kan het een zware last zijn. Of als u net dat beetje zoombereik mist, wat op een compact camera wel zit. Bedenk dus dat u met de aanschaf van een spiegelreflexcamera misschien nog niet helemaal klaar bent qua kosten, want wellicht heeft u een extra lens nodig. Laat u daarom niet zomaar een digitale spiegelreflexcamera aansmeren, maar laat u goed adviseren in de winkel over de voor en nadelen.
© 2009 - 2024 Pitnormaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
recensieNikon D60 spiegelreflexcameraDe Nikon D60 spiegelreflexcamera is het nieuwe digitale spiegelreflex-instap model en is ideaal voor wie de overstap van…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…

Bespioneren, hoe doen ze dat?Bespioneren, hoe doen ze dat?Spionage komt vaker voor dan u denkt, ook in uw naaste omgeving kunt u anderen bespioneren of afluisteren of u kunt besp…
Streepjescode en de toekomstStreepjescode en de toekomstSinds de jaren zeventig is een streepjescode op allerlei verpakkingen een normaal verschijnsel. De streepjes bevatten ve…
Pitnormaal (11 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.