Bespioneren, hoe doen ze dat?

Bespioneren, hoe doen ze dat? Spionage komt vaker voor dan u denkt, ook in uw naaste omgeving kunt u anderen bespioneren of afluisteren of u kunt bespioneerd worden zonder dat u dat door heeft. Mensen die anderen bespioneren kunnen bijvoorbeeld partners of werkgevers of collega’s zijn. Spioneren is lang niet altijd legaal. U mag mensen wel bespieden, maar niet zomaar afluisteren of filmen. Hoe zit dat dan? Spioneren of bespioneerd worden. Hoe weet u of u bespioneerd wordt en hoe kunt u anderen bespioneren? Spionage, is dat legaal? Dat hangt ervan af. Als u mensen afluistert en bespioneert omdat u naast ze staat of bij ze in de buurt zit, dan is dit toegestaan. U kunt gewoon wat opvangen of over iemands schouder meelezen wat hij of zij aan het doen is. Dat is allemaal legaal. Als u mensen echter echt wilt afluisteren, dan is dat alleen toegestaan als u zelf actief deelneemt aan het gesprek. U mag dus gesprekken afluisteren als u zelf deelneemt aan dat gesprek. Als de spion zelf geen deelnemer aan het gesprek is, hangt hem of haar een forse boete boven het hoofd of zelfs een half jaar gevangenisstraf.

Personeel bespioneren door filmen en afluisteren, mag dat?

Een werkgever mag ook niet zomaar ongestraft zijn personeel filmen als dat personeel daar geen weet van heeft. Dat de werkgever zijn personeel betaald voor hun diensten, geeft hem/haar geen echt om anderen te bespioneren op illegale wijze. Iemand afluisteren als u in de buurt bent kan per ongeluk voorkomen, maar bewust afluisteren met apparatuur, dat mag dus niet.

Computer spionage

Om te voorkomen dat anderen inbreken op uw computer en zo al uw gegevens (ook wachtwoorden en dergelijke) kunnen bekijken of stelen, is het noodzakelijk om uw PC altijd te beschermen tegen virussen, hackers en spyware. Er zijn veel programma's op de markt die uw computer beschermen tegen virussen, spyware en hackers. Bijvoorbeeld Panda computer bescherming.

Hoe weet u dat u wordt afgeluisterd?

Iemand kan u afluisteren op verschillende manier. Er zijn ingenieuze apparaatjes op de markt om gesprekken op te nemen en af te luisteren. Zo zijn er aanstekers, sleutelhangers en pennen op de markt waar een microfoontje in verstopt zit. Ook bestaan er opnameapparatuur, die in mobiele telefoons kunnen worden geïnstalleerd. Het zijn juist de voorwerpen die er heel gewoon uitzien, waar microfoons of camera’s in verstopt kunnen zitten. Als iemand een ander wil afluisteren zal hij/zij er minimaal voor zorgen dat:
 • Alleen de eigen spullen van de spion op tafel liggen
 • Er geen stoorzenders in de buurt zijn, zoals een radio of andere geluidsbronnen

Afluisteren voorkomen

Als u bang bent dat u afgeluisterd wordt, let dan op de volgende zaken:
 • Afluisterapparatuur bevindt zich meestal direct aan de rand van een tafel, om zoveel mogelijk van de geluiden op te kunnen vangen
 • Zorg ervoor dat alleen uw eigen spullen op tafel liggen en sta anderen niet toe om spullen op tafel te leggen
 • Deel zelf pennen en aanstekers uit of zorg ervoor dat deze aanwezig zijn
 • Besluit om op het laatste moment van locatie te veranderen
 • Zorg voor een stoorzender in de buurt, zoals een radio

Anderen stiekem filmen

Het is niet toegestaan om anderen stiekem te filmen (bijvoorbeeld uw personeel). U mag anderen met camera’s alleen bespioneren als u anderen van te voren op de hoogte brengt dat er camera’s aanwezig zijn die hen kunnen filmen. Stiekem filmen kan tot een boete van 5000 euro leiden, en tot strafvervolging. Op openbare plaatsen hangen camera’s om criminaliteit te voorkomen.

Filmen voorkomen

Filmcamera’s die verstopt zijn om stiekem te filmen, bevinden zich in onopvallende voorwerpen, zoals stropdassen, brillen, horloges, namaak pakjes kauwgom, klokken, doosjes met zakdoeken, spiegels, pakjes sigaretten, enzovoorts. Er bestaan ook camera’s die in schroeven (bijvoorbeeld in de deur) zitten en camera’s die in knopen van kleding verstopt zitten. Deze voorwerpen zijn gewoon legaal te koop. Het aanschaffen van dergelijke voorwerpen is niet strafbaar. Als u ze gebruikt terwijl u zich niet aan de wettelijke regels zou houden, bent u wel strafbaar. Verborgen camera’s zijn niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Er wordt wel aangeraden om een sterke magneet bij u te dragen, omdat in het bijzonder de wat oudere type camera’s daarvan gaan storen.

Wat kunt u tegen verborgen camera’s doen?

 • Sterke magneet bij u dragen, als deze in de buurt van de camera komt kan de camera gaan storen
 • Een mobiele telefoon kan storing bij de camera veroorzaken
 • Een camera detector kopen (deze spoort voor u de camera op)
 • Rechthoekige en vierkante camera’s hangen vaak in hoeken van de ruimte
 • Ronde camera’s hangen vaak in het midden van het plafon

Keyloggers

Keyloggers kunnen als software of hardware op een computer geplaatst worden. Keyloggers zijn strafbaar. Ze zorgen ervoor dat de spion precies weet wat er op de pc is ingetikt of wat er op de computer wordt uitgevoerd.

Overige manieren om anderen te bespioneren

Er zijn vele manieren om bespioneerd te worden en er zijn zeer veel producten op de markt om anderen te bespioneren. Het merendeel van deze producten is in Nederland legaal verkrijgbaar, maar het gebruik van (bijvoorbeeld film- of geluidsmateriaal) is aan strikte regels gebonden. Materiaal om te bespioneren is onder andere:
 • Afluisterapparatuur.
 • Zendertjes.
 • Telefoonrecorders.
 • Voorwerpen met een verborgen camera, zoals een pen, horloge met cam, USB stick met camera, enzovoorts.
 • Afluisterprogramma’s voor op de computer.
 • Stem-veranderaars of voice-changers.
 • Nachtkijkers.
 • Bewakingssysteem met camera.
 • GPS Stoorzenders (in Europa niet toegestaan).
 • Radardetectors (in Nederland niet toegestaan).
© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Velen zijn zich er inmiddels van bewust dat er gevaren verbonden zijn aan een slechte beveiliging van de eigen computer.…
Grepolis - Een online cross-platform spelGrepolis - Een online cross-platform spelGrepolis is een browserspel, gemaakt door het Duitse bedrijf Innogames. Bouw een machtig rijk, versla je vijanden en bes…
Vreemdgaan bewijzen met hightech apparatuur uit spyshopVreemdgaan bewijzen met hightech apparatuur uit spyshopSocial websites en dating- en relatiesites lijken vreemdgaan gemakkelijker te maken, maar echtgenoten of geliefden bespi…
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…

Zoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetector kan een geweldige hobby zijn. Lees hier alles over metaaldetectors en hoe je kunt starten…
Spiegelreflex: wat moet je er mee?Spiegelreflex: wat moet je er mee?Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje i…
Bronnen en referenties
 • http://computerworld.nl/
Reacties

Anoniempje, 16-05-2013
Onze baas is van plan om microfoon en camera's in de winkel op te hangen onder het mom dan kan ik zien en horen wat de klanten doen. Collega's en ik denken meer dat hij ons wil controleren.
Mag dat?
Camera oke maar afluisterapparatuur? Reactie infoteur, 17-05-2013
Camera´s zijn ook niet zomaar oké. Daar zijn wel regels voor. Let op: alleen melden dat er camera's komen, is niet voldoende. En afluisteren gaat waarschijnlijk echt te ver.

Lees eens hier:

http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/filmen-cameratoezicht/#Camerasophetwerk

en hier:

http://www.burojansen.nl/afluisteren/Hfst1.htm

Als je het antwoord niet vindt, informeer dan gewoon eens bij de plaatselijke politie of een rechtswinkel of afluisteren zomaar mag.

A. J. G. G. M. Achten, 12-04-2012
Mijn jongere buurtgenoot heeft me gedurende langere periode met verdekt opgestelde
camera met microfoon (achter het hoorraam van zijn keukenraam opgesteld),
foto's desgewenst ter adstructie aan te leveren, bespioneerd. Vrees dat hij deze camera met microfoon ook in zijn woning gebruikt om me af te luisteren. Bovendien heb ik regelmatig insluipingen in mijn woning en worden zaken en documenten ontvreemd. Het plaatsen van zo'n verdekte camera met microfoon wekt op zijn minst de schijn van medeplichtigheid aan de insluipingen c.q inbraken in mijn woning. De jonge buurtgenoot is zgn. fotohobbeïst, maar kennelijk wel met oneigenlijk oogmerk. Ook intimideert hij me met bivakmuts, als ik 's avonds met fiets van een vergadering kom en naar de fietsenkelder ga, Dit is niet leuk, als je een oudere alleenstaande vrouw bent. Reactie infoteur, 12-04-2012
Dit lijkt me allemaal heel naar en angstig voor u. Ik raad u aan om dit met de politie te bespreken.

Waarom bespioneerd uw buurtgenoot u volgens u?

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.