Een halfgeleider, wat is het?

Wat is een halfgeleider? De term word heel vaak in de kranten gehoord en ook bij producten komt hij ter sprake. Hieronder uitleg over wat het is en hoe het werkt. Om te beginnen zijn er een aantal soorten halfgeleiders. Een soort die als kenmerk heeft dat de grondstof grotendeels één specifieke grondstof heeft en een groep waarvan een mengsel de grondstof vormt. (bijvoorbeeld koperindiumselenide;CuInSe2 en gallium arsenide; GaAs) Beide soorten hebben dezelfde eigenschappen. De meest gebruikte grondstoffen voor halfgeleiders zijn silicium, germanium en koolstof. Silicium wordt het vaakst gebruikt omdat deze stof het zuiverst is en er het meest over bekend is. In dit artikel gebruiken we daarom ook het atoom silicium.

De veelgebruikte halfgeleidergrondstofatomen bevatten in hun buitenste elektronenring 4 elektronen. Omdat het atoom graag deze elektronenschil vol wil hebben gaat ze met andere siliciumatomen een 'rooster' vormen waardoor ze grote overeenkomsten krijgen met metalen. Let wel: er zijn geen vrij bewegende elektronen; dus er is geen stroomgeleiding.

Om het siliciumkristal van zijn isolerende eigenschappen te ontdoen wordt door het toevoegen van een kleine hoeveelheid verontreiniging is het gedrag van silicium veranderd en is een halfgeleider geboren. De verontreiniging is van grote invloed op de toekomstige eigenschappen van de halfgeleider.
Door een atoom met 5 elektronen (fosfor of arseen) aan het siliciumrooster toe te voegen ontstaan er vrije elektronen. Deze verontreiniging heet het N-type. Omdat een halfgeleider elektrisch neutraal is, wordt er dus nog een ander soort atoom met 3 elektronen in de buitenste schil, boor of gallium, aan het rooster toegevoegd. Door deze verontreinig wordt de lading als geheel weer neutraal. Deze verontreiniging heet het P-type, ook wel een 'gat' genoemd. In de praktijk komt het erop neer dat er een continue markt is van vraag en aanbod, waardoor de elektronen tussen de atomen gaan overspringen.

Verschillende dingen kunnen heen halfgeleider zijn. Voorbeelden zijn zonnecellen, diodes en led's
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanning en stroom simpel uitgelegdSpanning en stroom simpel uitgelegdSpanning en stroom zijn voor veel mensen lastige begrippen. Vaak worden ze door elkaar gebruikt. Een manier om een beter…

Lege BatterijenLege BatterijenLege batterijen, iedereen heeft ze in huis maar wat moet je ermee? ze doen het niet meer dus weg ermee, maar waarheen? s…
VerwijderingsbijdrageVerwijderingsbijdrageWanneer u een elektronisch product in de winkel koopt komt hier bij de aanschaf een verwijderingsbijdrage overheen. Dit…
Reactie

Mvdberg, 01-08-2011
In huis hebben wij met halfgeleiders te maken. Zo zijn bijvoorbeeld de technische eisen aan een aardlekschakelaar gewijzigd omdat traditionele aardlekschakelaars niet werken bij stroomlekkage door halfgeleiders. Maar wát zijn dan die halfgeleiders? In welke vorm heb ik ze in huis, hoe herken ik ze, om watvoor materiaal of welke toestellen gaat het dan? Reactie infoteur, 24-08-2011
Heel kort door de bocht is praktisch alles in een computer (kabels, motoren, en bevestingsplaten etc daargelaten) een halfgeleider. Chips zoals de processor, geheugen, maar ook leds zijn dat.

Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 25-12-2007
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.