Defect na afloop van garantietermijn

Op aangekochte producten zit vaak één of twee jaar garantie. Echter ook na deze periode mag u er vanuit gaat dat u een deugdelijk product hebt gekocht die een langere levensduur heeft dan één of twee jaar. Een garantieperiode van één jaar is voor de meeste producten beperkt. Toch is dit vaak de maximale termijn waarvoor de fabrieksgarantie is verstrekt. Ook na afloop van deze periode hebt u echter recht op reparatie of vervanging. In de wet staat namelijk dat het product moet voldoen aan wat u er redelijkerwijs van mag verwachten. Een televisie heeft mogelijk een garantieperiode van één jaar, maar u mag verwachten dat de levensduur langer is. Dit natuurlijk wel met als voorwaarde dat u het normaal gebruikt. Dit houdt in dat u wel normale onderhoudsvoorzieningen moet verrichten en dat u het product niet oneigenlijk moet gebruiken.

Garantieperiode is verstreken en uw aankoop is defect

U kunt gewoon teruggaan naar de verkoper van het product. Zij zijn de contractpartij waarvan u het product hebt gekocht, en zij moeten ook de ontstane problemen weer verhelpen. Ze mogen uw klacht niet zomaar afwijzen omdat de fabrieksgarantie verlopen is. Voor de reparatie of hun bemoeienis bij de afwikkeling mogen zij geen kosten in rekening brengen. Dit is hun taak als verkoper van het product. Het gaat zelfs zover, dat u na jaren de koop nog kunt ontbinden, doordat zij u geen deugdelijk product hebben geleverd.

Hoe lang moet het product meegaan?

Dit is afhankelijk van vele factoren. Bij het aankopen van een zeer goedkoop product, kunt u er niet vanuit gaan dat deze net zo lang mee gaat als een vergelijkbaar product dat duurder en kwalitatief veel beter is. Bij het aankopen van een wasmachine van een C-merk voor een paar honderd euro mag u niet de kwaliteit en levensduur verwachten van een kwalitatief beter en ook duurder A-merk. Het is echter lastig om daar een duur aan te hangen. Dit soort kwesties moet de consument zien uit te vechten met de verkoper van het product.

Wat houdt ontbinden van de overeenkomst in?

In dat geval wordt er vanuit gegaan dat de koop niet heeft plaatsgevonden. De consument krijgt zijn geld terug en het product gaat terug naar de verkoper. De overeenkomst wordt ongedaan gemaakt. In veel gevallen is het niet redelijk om het volledige aankoopbedrag terug te eisen. U hebt namelijk wel gebruik kunnen maken van het product. In overleg moet dan een deel van het aankoopbedrag verrekend worden.

Wanneer is een product ondeugdelijk?

Een product is ondeugdelijk indien deze niet doet, wat u er redelijkerwijs wel van mag verwachten. Een stofzuiger met een matige zuigkracht voldoet bijvoorbeeld niet aan de verwachting in het geval de zuigkracht niet voldoende is voor het stofzuigen.

Ik heb de aankoopbon niet meer

De winkelier zal vragen naar het bewijs van aankoop van het product via zijn winkel. Indien u hier niet meer over beschikt, kunt u de aankoop ook aantonen met een bankafschrift. Hieruit blijkt namelijk wanneer de aankoop verricht is en wat u hebt moeten betalen. De winkelier kan aan de hand hiervan eventueel controleren of het product inderdaad bij hem gekocht is aan de hand van zijn administratie.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garantietermijnen en misverstanden in verband met garantieHet begrip garantie heeft de laatste jaren nogal wat stof doen opwaaien. Er is namelijk nogal wat onduidelijkheid over w…
Garantie na de officiële garantieperiode?Misschien is het u ook wel eens overkomen dat door u aangeschafte apparatuur het begaf, net nadat de fabrieksgarantieper…
Koopovereenkomst ontbindenKoopovereenkomst ontbindenStel: u heeft een televisie gekocht die binnen drie maanden kapot gaat. De verkoper wil het product niet laten repareren…
Garantie en extra garantieWinkels en andere aanbieders proberen tegenwoordig vaak om een extra garantie te verkopen bij witgoed als wasmachines, v…

Group Anonymous en het lamleggen van websitesIn 2010 werd de wereld verrast door een nieuw soort activitisme. Groepen mensen gingen niet meer de weg op om ergens teg…
QR-code, concurrent van de streepjescodeQR-code, concurrent van de streepjescodeEen QR-code is een code die bestaat uit kleine vierkantjes die zowel horizontaal als vertikaal gelezen kunnen worden. Va…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.