Wekkerradio’s en de verschillende wekfuncties

Gewekt worden vinden velen niet leuk. Als dat dan ook nog gepaard gaat met veel lawaai van een schelle bel kan dat al gauw leiden tot een ochtendhumeur. Maar er zijn alternatieven voor zo’n schelle wekker waarbij het eerste moment van de dag veel aangenamer verloopt. Er bestaan bijvoorbeeld wekkerradio’s met diverse wekfuncties. Afhankelijk van die mogelijkheden moet daar een prijs voor worden betaald maar er zijn al wekkerradio’s die voor een paar tientjes aangeschaft kunnen worden.

Klassieke wekker met schelle bel op wektijd

Die schelle bel hoort bij de klassieke wekker die bestaat uit een mechanische klok die regelmatig door middel van een klein sleuteltje moet worden opgewonden. Door het opwinden wordt een veer aangespannen die het mechanisme in beweging brengt. Boven op de wekker bevinden zich twee bellen met daar tussenin een klepel die fel op en neer beweegt tussen de bellen tijdens de wektijd.

Wekker met afspelen radio

Maar een wekkerradio werkt op een heel andere manier dan een klassieke wekker. Een wekkerradio is eigenlijk een normale radio met een wekfunctie. Die wekfunctie bestaat uit een instellingsmogelijkheid om de radio te laten spelen. De vooraf ingestelde zender begint op de ingestelde tijd vanzelf te spelen. Veel wekkerradio’s hebben ook een zogenaamde inslaapfunctie. Daarbij kan worden ingesteld dat de radio bij het inslapen vanzelf uitschakelt na bijvoorbeeld dertig of zestig minuten. Ook hebben veel wekkers een sluimerfunctie. Die functie is bedoeld voor situaties waarbij de wekker wel wordt afgezet maar weer terug in slaap wordt gevallen. De wekker zal dan door de sluimerfunctie na een aantal minuten weer opnieuw afgaan.

Verschillende modellen en wekfuncties

Het model van een eenvoudige wekkerradio kan bestaan uit een rechthoekig plat kastje. Er zijn ook wekkerradio’s te verkrijgen in rond model of vierkant (kubus) en zelfs in de vorm van een klassieke wekker met nepbellen. Naast verschil in modellen zijn er ook verschillen in de functies die wekkerradio’s hebben naast de basisfunctie van tijdaanduiding en wekken via de radio. Zo zijn er wekkerradio’s met iPod-dock. Weer andere wekkers hebben de mogelijkheid om de tijd op het plafond te projecteren.

Wekgeluiden en wekmanieren

Naast wekken door middel van het afspelen van de radio kunnen bij veel wekkers ook andere wekgeluiden worden ingesteld. Zo kan wakker gemaakt worden door bijvoorbeeld een zoemer (buzzer) of een cd en ook door natuurlijke geluiden zoals vogelgeluiden. Een heel bijzondere manier om gewekt te worden is door middel van wake-up light waarbij de suggestie wordt gewekt door het zonlicht wakker te worden gemaakt. Binnen een bepaalde tijd geeft wake-up light zoveel licht dat het lijkt alsof de zon in de slaapkamer straalt terwijl die eigenlijk nog geheel verduisterd kan zijn door gesloten luiken of gordijnen. Het licht verloopt dan langzaamaan van zacht rood licht tot licht dat vergelijkbaar is met zonlicht.

Overige eigenschappen van wekkerradio’s

  • Precisie uurwerken zijn voorzien van een atomische klok waardoor altijd precies de juiste tijd wordt weergegeven in tegenstelling tot de tijdmeting die ooit begon met een zonnewijzer.
  • De lichtsterkte van de tijdsaanduiding wordt bij sommige wekkerradio’s afgestemd op het licht van de omgeving waardoor de aanduiding altijd goed zichtbaar is.
  • Er zijn ook wekkerradio’s met de mogelijkheid andere apparaten aan te sluiten die ook ingesteld kunnen worden als weksignaal.
  • Ook bestaan er modellen waarbij twee verschillende wektijden kunnen worden ingesteld wat in sommige situaties erg handig is.
  • Moderne wekkerradio’s werken vaak met een digitaal ontvangstsysteem zoals het DAB+ (Digital Audio Broadcasting) systeem waarbij de geluidskwaliteit aanzienlijk beter is dan die met AM/FM ontvangst van oudere wekkerradio’s.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de Philips Wake-up Light?Hoe werkt de Philips Wake-up Light?Schrikt u regelmatig wakker van uw wekker? Bent u daarna niet uitgerust? Dan is een wekker die de zonsopgang nabootst mi…
Wekkers in alle soorten en matenHet aanbod van wekkers wordt alsmaar groter, net als de functies die er mogelijk zijn. Dat is in veel opzichten gunstig,…
Geschiedenis, de tien tijdvakkenEr is een nieuwe tijdsindeling gekomen voor geschiedenis. In plaats van de klassieke indeling in vijf tijdvakken, van pr…
Clairy Polak, journaliste van NOVA en NieuwsuurClairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aa…

Ventilatorkacheltje voor kille avondenSoms is het kil in huis maar nog geen tijd om de centrale verwarming al te laten werken. Dikwijls is een trui aantrekken…
Een slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt.…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Repetitiewerk
  • https://www.klein.nl/beeld-geluid/hifi/wekkerradio
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.