De eReader: wat kun je ermee?

De eReader: wat kun je ermee? EReading. Elke dag wordt het populairder. Maar is eReading niet slecht voor je ogen? Met welke apparatuur kun je e-books lezen? En is het assortiment beschikbare boeken voor eReading niet erg beperkt? Over misverstanden, voordelen, toepassingen én mogelijkheden. EReading. Lange tijd door print-uitgevers weggewimpeld. Maar inmiddels steeds populairder. EReading heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van gedrukte boeken. Overigens is de eReader niet de enige manier die er is om elektronisch te lezen. eReading staat weliswaar voor het lezen van digitale tekst, maar dat kun je op diverse elektronisch apparaten doen. Denk daarbij, naast de eReader, aan je smartphone, notebook of tablet. Omdat steeds meer makers van content én lezers in het bootje stappen, is er inmiddels al heel wat beschikbaar aan elektronische literatuur. Op internet bieden nu al verschillende grote websites eBooks aan. Daarbij is er de keuze om te kopen, om te lenen óf zelfs om het boek gratis te downloaden.

Grote klassiekers

Een misverstand is dat digitale boeken nieuwe boeken moeten zijn. Steeds meer van de grote evergreens worden nu ook uitgegeven als eBook, naast dus het aanbod in kakelverse boeken. Wel is het even de vraag of het boek dat je wilt downloaden, geen 'ruzie' krijgt met je eReader. Het is weer hetzelfde liedje als altijd in elektronicaland: eensgezindheid is niet het beginsel, maar het eindpunt van een hoop gesteggel tussen aanbieders. Vandaar dat er diverse formats bestaan, en allerlei aanbieders die nog niet gesneuveld zijn in de soms nogal kinderlijke strijd hopen dat hun eigen format als de nieuwe standaard uit de bus gaat komen....

Waarom zou je 'aan het eReaden' gaan?

Lange tijd hoopten uitgevers van papieren boeken dat eReading het niet ging redden. Want, zo'n eReader ruikt niet naar inkt en papier... voelt anders aan.. mist de emotie. Hoopte men. De realiteit is anders. EReading heeft pluspunten waarvan het gemak er nog maar één is. Het kopen en ontvangen van een boek is een kwestie van een paar minuutjes. Als je op vakantie gaat hoeven er geen kilo's boeken meer in de koffer. Je neemt ze gewoon mee in zo'n apparaat dat voor eReading geschikt is. De hoeveelheid print die je op een eReader kwijt kunt, groeit met elke nieuwe editie ofwel golf van vernieuwingsdrift bij Sony, ASUS en alle anderen die apparatuur verkopen voor eReading. Honderden boeken? Duizenden zelfs? Het kan. Ook prettig is dat het eReading zich aanpast aan je eigen mogelijkheden en wensen. Wie ooit vergeefs heeft zitten turen op piepkleine lettertjes en/of de leesbril was vergeten op weg naar het lees-, pardon eetcafé, kan opgelucht ademhalen. De eReader laat toe om zelf het formaat én lettertype van de online letters te wijzigen.

Slecht voor je ogen?

Een hinderpaal is wel, dat nogal eens gedacht wordt dat eReading niet goed is voor je ogen. Met name zijn mensen bevreesd dat van een scherm(pje) lezen minder goed is voor je zicht dan het lezen van papier. Nog daargelaten het feit dat een mens nogal eens geneigd is om oncomfortabele en zelfs potentieel ongezonde houdingen aan te nemen achter elektronische apparatuur. Onjuist, zegt Sony, maker van een eigen Reader™. Deze reader is lichtgewicht én speciaal ontworpen voor urenlang comfortabel leesplezier. Zelfs in de zon. Het scherm is niet-reflecterend, en heeft het uiterlijk van papier plus de voordelen van elektronisch lezen. Ook deze reader heeft verschillende lettergrootten en lettertypen in de aanbieding. Bovendien kan de lezer zelf het contrast en de helderheid aanpassen. Of je nu in de schemering van de slaapkamer in bed leest, of op een zonovergoten terrasje op Kreta. Het 'omslaan' van de pagina's doe je ook met je vingertoppen, net als vanouds. Daarnaast kan de lezer in- en uitzoomen. Ook heel handig van Sony's apparatuur is dat de lezer één van de twaalf woordenboeken binnen handbereik heeft. Natuurlijk is Sony fan van de eigen producten, maar dan wel op een zelfverzekerde manier, getuige de quote: "Net zo goed als een pocket? Wat dacht u van beter?"

Sony Reader: wat en hoe?

Sony's Reader™ WiFi® is verkrijgbaar in drie kleuren. Bij het schrijven van dit artikel is de Reader de lichtste 6" reader ter wereld, en sowieso is deze lichter dan de meeste papieren pockets. De Reader heeft een slank profiel en bijpassende accessoires, zoals hoesjes met lederlook. "De hipste reader van dit moment," zegt Sony zelf.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Ebooks (internetboeken)Ebooks (internetboeken)Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in…
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…
Nostalgie: de WalkmanNostalgie: de WalkmanDe walkman... Wie voor de jaren 90 geboren is zal dit ongetwijfeld een stuk nostalgische gevoelens oproepen. De eerste d…

Hoeveel is een inch in centimeters?Hoeveel is een inch in centimeters?In Nederland worden afmetingen uitgedrukt in meters en centimeters. De omvang van bijvoorbeeld beeldapparatuur wordt omv…
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie Sony
  • 'E-books handboek', Michiel Hatenboer, Platform Innovatief Uitgeven
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.