Nostalgie: de Walkman

Nostalgie: de Walkman De walkman... Wie voor de jaren 90 geboren is zal dit ongetwijfeld een stuk nostalgische gevoelens oproepen. De eerste draagbare muziekspeler werd in 1979 door de Japanse fabrikant Sony op de markt gebracht en werd wereldwijd meteen een groot succes. Dit met batterijen werkend apparaat speelde audiocassettes af en kon worden meegenomen tijdens het wandelen of sporten.

Ontstaan

De Walkman is het eerste elektronisch apparaat ooit dat het mogelijk maakte om muziekcassettes door middel van een hoofdtelefoon op verplaatsing af te spelen. Het is de voorloper van de hedendaagse mp3-spelers. De muziekcassette werd in 1963 reeds op de markt gebracht door het Nederlands bedrijf Philips, met in het achterhoofd dat secretaressen en journalisten hun werk gemakkelijker zouden kunnen opslagen. Echter bestonden er toen alleen maar cassette-opnemers en nog geen afspelers. Later begon de muziekindustrie hun muziek meer op cassettes uit te brengen waardoor de grammofoonplaat veel minder populair werd. Door het formaat van de audiocassette kon men makkelijker een draagbare muziekspeler ontwikkelen.

Bedenkers

Het was Masaru Ibuka die op het idee kwam. Hij was een Japans elektronica-industrieel en tevens mede-oprichter van Sony. Hij was een fervent operaliefhebber en wou zijn trans-Atlantische vluchten aangenamer maken door in alle privacy naar zijn muziek te kunnen luisteren. Hij liet Sony productontwikkelaar Norio Ohga een prototype maken en was meteen laaiend enthousiast. Samen met Akio Morita, de andere mede-oprichter van Sony, werkte hij dit prototype verder uit om de Walkman uiteindelijk in juni 1979 aan de wereld te introduceren. Echter had de Duitser Andreas Pavel 2 jaar daarvoor, in 1977, reeds patenten aangevraagd voor een soortgelijk apparaat. Dit leidde tot een lange juridische strijd welke Pavel uiteindelijk won en hij ettelijke miljoenen ontving van Sony. De term 'Walkman' werd door Sony gepatenteerd waardoor andere elektronicafabrikanten die draagbare muziekcassettespelers wilden uitbrengen, genoodzaakt waren een andere naam te zoeken. Deze werden o.a. als volg genoemd:
 • Aiwa (Cassetteboy)
 • Panasonic (MiJockey)
 • Toshiba (The Walky)

Verkoop

Het eerste model draagbare cassettespeler dat Sony op de markt bracht was de op 2 AA-batterijen werkende Walkman TPS-L2 met een minimale bediening. Het apparaat was een blauw zilveren exemplaar met grote knoppen, een hoofdtelefoon en een bijgeleverd lederen hoesje. Wel had dit model twee audio-uitgangen waardoor er twee personen muziek van hetzelfde apparaat konden beluisteren.
Sony bracht dit model in Japan op 1 juli 1979 op de markt. De eerste twee maanden werden er al 50000 stuks van verkocht. Later werd in juni 1980 de Walkman ook geïntroduceerd in de VS aan een prijs van 150$, waarmee de verkoop en de populariteit sterk bleef stijgen. Later werden er nog verschillende modellen uitgebracht, waaronder de immens populaire Sony Walkman Sport WM-B53, met de kenmerkende gele kleur. Door de relatief lage prijs van dit toestel werden er wereldwijd miljoenen van verkocht.

Functies

Het eerste model had alleen de basisfuncties waaronder:
 • Play (Start)
 • Stop/Eject (Stop, uitwerpen)
 • Rew (Rewind, terugspoelen)
 • FF (Fast Forward, verderspoelen)
 • 2 Volumeregelaars

Later werden er nog meerdere en verbeterde functies aan toegevoegd, o.a. radio-ontvangst (AM/FM), bass boost, een digitale klok (sommigen zelfs op zonne-energie) en auto-reverse (automatisch omkeren van de cassette als deze ten einde was).

Verloop

Tussen 1987 en 1997 kende de verkoop van draagbare cassettespelers een grote piek. Door de populariteit en het gemak van de Walkman, deed het de mensen ook meer sporten. Vooral hardlopen en joggen gecombineerd met persoonlijke en draagbare muziek zetten mensen er aan toe om meer te bewegen. Wereldwijd zijn er sinds 1979 meer dan 200 miljoen stuks van verkocht.

Toen in 1982 de Compact Discs op de markt kwamen, sprong Sony meteen in de bres en nam een patent op draagbare CD-spelers. In 1983 werden de eerste Sony CD spelers uitgebracht. Na de komst van de Mini Disc en vooral door de opmars van de mp3, stierf de Walkman een stille dood en werd de productie van de Walkman door Sony op 23 oktober 2010 stopgezet.
© 2015 - 2024 Noppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorHedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorWanneer je nog een oude audio-installatie met (alleen) een cassettespeler bezit of als je in een oude auto rijdt waar al…
Geluidsdragers: magneetbandenGeluidsdragers: magneetbandenMagneetbanden zijn geluidsdragers die bestaan uit een band waarop een gemagnetiseerde laag van metaalpoeder is aangebrac…
De draagbare Nintendo Wii U consoleNintendo heeft sinds kort hun nieuwe console voorgesteld. Deze zou opnieuw de strijd moeten aan gaan met Sony die ondert…
Overal barbecuen met een draagbare BBQEen gezellige BBQ is de maaltijd bij uitstek op een warme zomerdag of zwoele avond. De barbecue wordt in de tuin gezet e…

Het testbeeld van de beeldbuistelevisieHet testbeeld van de beeldbuistelevisieIedereen die de twintigste eeuw bewust heeft meegemaakt kan zich hoogstwaarschijnlijk nog wel het bekende "testbeeld" va…
Hoe VHS kon winnen van BetamaxHoe VHS kon winnen van BetamaxOnder elektronicafabrikanten zijn in het verleden diverse formaat-oorlogen gevoerd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fielperson, Pixabay
 • Inleidingsfoto Pixabay
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Walkman
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Walkman
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sony_Corporation
Noppie (2 artikelen)
Laatste update: 30-08-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.