Jukeboxen in Hollywood

Jukeboxen in Hollywood In diverse series en films uit Hollywood spelen jukeboxen een rol; dit is niet alleen het geval bij oudere films, maar ook bij relatief recente films lijkt de jukebox niet weg te slaan uit het decor. Een bijzondere plek neemt hierbij toch wel de AMI Continental van Quentin Tarantino in, welke met zijn eigen persoonlijke playlist te zien is in de film Death Proof uit 2007.

De Wurlitzer 1015

Bij het woord jukebox is er één model waar iedereen meteen aan denkt; de Wurlitzer 1015. Dit model is dan ook de best verkochte jukebox uit de geschiedenis van jukeboxen en heeft nog lang na de originele verkoopjaren een prominente plek gehad in de diverse diners en clubs. Het behoeft dan ook geen verbazing dat deze “bubbler”, zoals de populaire bijnaam luidt, in veel films gebruikt wordt om een typische jaren ’50 sfeer op te roepen. Dit model jukebox staat dan ook, hoewel geproduceerd in 1946, symbool voor de fifties. Ook in de film Grease valt deze jukebox terug te zien.

De AMI Continental 1

De AMI Continental was, toen deze in 1961 gepresenteerd werd, een stilistische statement van AMI. Waar andere jukeboxfabrikanten al langzaam steeds hoekiger werden in het design en de mechaniek steeds verder begonnen te verbergen in de jukebox, deed AMI precies het tegenovergestelde: De Continental werd juist gekenmerkt door de prominente ronde koepel en ronde titelkaartjeshouder, waarbij het selectiemechanisme alleen maar meer benadrukt werd! Het model zou refereren naar de ruimtevaart, waardoor de Continental de bijnaam Spoetnik zou krijgen. Hoewel het model gedurende de jaren tachtig minder populair was bij verzamelaars, wint dit model nu aan populariteit; mede dankzij het gebruik van deze jukebox in enkele kaskrakers.

Natural Born Killers uit 1994 laat een scene zien waarin een Continental in een diner langs een afgelegen weg het nummer “The Way I Walk” speelt van Robert Gordon. Mallory gebruikt dit nummer om een sensuele dans uit te voeren; wat uiteindelijk resulteert in een moordpartij.

De AMI Continental 2

Eén jaar na de Continental, presenteerde AMI de Continental 2. Het grootste verschil zat bij deze jukebox niet aan de buitenkant (de kleur was rood en de ster op de grille was verdwenen), maar aan de binnenkant. Het zou de eerste stereo-jukebox van AMI zijn, waar tot die tijd alleen mono machines geproduceerd werden.

In de film Death Proof uit 2007, welke deel uitmaakt van de Grindhouse feature van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino, speelt de AMI Continental 2 een prominente rol. Als een groep vrouwen in een café aan een tafel zit, staat hier pal naast een Continental 2. Deze jukebox wordt later gebruikt als Stuntman Mike een lapdance krijgt van Butterfly, welke later vermoord wordt door Stuntman Mike. In de AMI staat ook de playlist van Quentin Tarantino persoonlijk, aangezien de Continental ook eigendom is van Quentin Tarantino zelf.

De Continental 2 komt ook nog terug in Ghost uit 1990, The Naked Gun 2 ½ uit 1991 en Wayne’s World uit 1992.

De Seeburg M100C

Toen Seeburg de M100A en M100B presenteerde, zorgde dit voor een revolutie in de jukeboxwereld. Voor het eerst was er een jukebox met 100 selecties en een jukebox die gemaakt was op 45-toeren. Wurlitzer was vanaf toen ook zijn koploperspositie kwijt; voortaan zouden er meer Seeburgs dan Wurlitzers verkocht worden. Als opvolger van de M100B kwam de M100C uiteindelijk uit, welke zich kenmerkte door een groter gebruik van kleuren. Hierdoor werd de jukebox aantrekkelijker, wat als resultaat heeft dat deze nu dan ook hogere prijzen oplevert dan de M100A en de M100B. De M100C is met name bekend van de serie “Happy Days”.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jukebox merken: sterktes en zwaktes per merkJukebox merken: sterktes en zwaktes per merkIeder jukeboxmerk heeft zijn eigen sterktes en zwakheden. Sommige merken zijn zeer betrouwbaar, andere produceren juist…
Open jukeboxen: Opkomst, ondergang en werderopstandOpen jukeboxen: Opkomst, ondergang en werderopstandDe jukebox is onlosmakelijk verbonden met de jaren vijftig door films zoals Grease. Hoewel de populariteit van de jukebo…
De geschiedenis van SeeburgDe geschiedenis van SeeburgHoewel Wurlitzer het bekendste jukeboxmerk is, is Seeburg eerder begonnen met het produceren van jukeboxen en waren ze i…
De geschiedenis van WurlitzerDe geschiedenis van WurlitzerDoor een aantal prachtige kasten, waarvan sommigen nog steeds in replicavorm gebouwd worden, is de naam Wurlitzer voor v…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.