Vodafone, het grootste telecombedrijf ter wereld
Vodafone (Voice data fone) is een Europees bedrijf met een wereldmerk. De Vodafone Group is het grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld met vestigingen in meer dan 31 landen op vijf continenten. In 42 landen zijn overeenkomsten gesloten met plaatselijke netbeheerders. Wereldwijd bedient het bedrijf meer dan 371 miljoen klanten met 85.000 medewerkers. De slogan van Vodafone is ´Power to you!´.
De Vodafone group werd opgericht in Groot Brittannië in 1982. Het hoofdkantoor staat in het Britse Newbury. De omzet is de hoogste van alle telecombedrijven ter wereld (£ 46 miljard in 2012) en heeft een marktwaarde van £ 71,2 miljard (2009). Zeventig procent van zijn inkomsten genereert Vodafone in Europa.
Eurocrisis
Vodafone heeft momenteel, net als andere Europese bedrijven, last van de Eurocrisis. De telefonie-aanbieder boekte in 2012 een nettowinstdaling van 13% over het eerste kwartaal, vanwege bijzondere waardeverminderingen van £ 4 miljard gerelateerd aan de activiteiten in Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. Het concern waarschuwde in het voorjaar 2012 dat de omstandigheden in Europa, dat verreweg de grootste afzetmarkt van Vodafone is, zwaar zullen blijven. De nettowinst daalde in 2012 met 13% naar £ 6,96 miljard.
Nederlandse Libertel
De Vodafone Group betrad de Nederlandse markt in 1995. Samen met Nationale Nederlanden nam de Britse telecomaanbieder een aandeel in het Nederlandse Libertel dat zich vestigde in Maastricht. Het bleek een goede investering. In 1998 passeerde Libertel de grens van 1 miljoen klanten. En in 1999 ging de voorloper van Vodafone naar de beurs. In 2002 werd de naam Libertel veranderd in Vodafone.
Vodafone Nederland heeft inmiddels 4.200.000 klanten met circa 5 miljoen aansluitingen en er zijn ongeveer 2800 werknemers. Circa 43% van de klanten heeft ene prepaid abonnement. De jaarlijkse omzet van Vodafone Nederland is €1873 miljard (2012). Vodafone heeft inmiddels 88 winkels. Daarnaast zijn ook de 174 Belcompany en 34 Telefoonkopen.nl-winkels van de multinational.
Mijlpalen vanaf 2005
2005
- Vodafone inroduceert Passport: bellen in het buitenland tegen Nederlands basistarief.
- Klanten kiezen Vodafone als beste zakelijke mobiele telecomaanbieder in Nederland.
2006
- Vodafone Nederland verkrijgt exclusieve mobiele uitzendrechten voor alle 64 FIFA World Cup TM wedstrijden.
2007
- Vodafone introduceert als eerste operator in Nederland de Blackberry Curve 8310.
2008
- Vodafone introduceert ’s werelds kleinste mobiel breedband modem in stickvorm.
- Agentschap Telecom kondigt officieel aan dat Vodafone het beste UMTS netwerk heeft in Nederland.
- Vodafone Nederland start een pilot waarin ’s nachts niet-gebruikte antennes op 'standby' gaan. Hiermee moet uiteindelijk 880 ton CO2 worden bespaard (vergelijkbaar met de uitstoot van een dieselauto die 165 keer de wereld rondrijdt).
2009
- Vodafone introduceert Vodafone 360: een nieuwe verzameling internetdiensten voor de mobiele telefoon en PC die alle contacten, sociale netwerken en online communities, entertainment en persoonlijke voorkeuren (zoals muziek, games, foto's en video) van één klant verzamelt op een plek.
2010
- Vodafone en Samsung sponsoren het RTL 5-programma The Phone. Met de Vodafone 360 Samsung H1 krijgt het derde seizoen van de - met een Emmy Award bekroonde - televisieshow een extra dimensie.
- Nieuw mobiel merk Blyk wordt gelanceerd op het netwerk van Vodafone. Vodafone Nederland ondersteunt het innovatieve Mobile Advertising concept waarbij leden gratis kunnen bellen en SMS’en.
2011
- Vodafone lanceert Google Nexus One, de eerste mobiele telefoon van Google™, exclusief in Nederland.
- Vodafone biedt als eerste Nederlandse provider prepaid-diensten voor BlackBerry smartphones.
2012
- Vodafone verhoogt de maximale snelheid van abonnementen voor Mobiel Breedband op de laptop naar 28.8 Mbps. Daarmee heeft Vodafone het snelste mobiele datanetwerk van Nederland.
Censuur
In 2011 tijdens de Egyptische opstand leek Vodafone diensten te verrichten voor het onderdrukkende regime van Hosni Moebarak. Toegang tot mobiele netwerken en internet sloot Vodafone af tijdens de protesten. Vodafone verklaarde dat het gedwongen was het netwerk plat te leggen. De Egyptische overheid gebruikte het netwerk voor propaganda activiteiten. Amnesty Intenational dreigde met acties tegen Vodafone.
Storing april 2012
In april 2012 kreeg een kwart van de Nederlandse Vodafoneklanten langere tijd te maken met uitval van alle diensten. Een groot deel van het netwerk in de Randstad lag twee weken plat. De storing was ontstaan door een brand in een gebouw naast het Vodafonepand dat het netwerkverkeer in de Ranstad regelt. De storing ontstond door waterschade en afsluiting van elektriciteit. Vodafone kreeg veel kritiek omdat het blijkbaar niet beschikte over backupvoorzieningen. Als goedmaker mochten alle klanten van 2 tot en met 5 mei 2012 gratis bellen en sms 'en.