Namaak en niet originele jukeboxen

Namaak en niet originele jukeboxen Hoewel de meeste kenners geen probleem hebben om niet originele onderdelen of jukeboxen te herkennen, zullen de leken op het gebied van jukeboxen hier meer moeite mee hebben, terwijl deze vraag toch in sterke mate de waarde van de jukebox bepaald. Een andere veel gehoorde vraag betreft namaak jukeboxen; bestaan deze en zo ja, hoe zijn deze dan te herkennen.

Verschillende jukeboxen

De ontwikkeling van de jukebox, zowel qua uiterlijk als qua techniek, heeft sinds de introductie (rond 1906 met de Automatic Entertainer van John Gabel) niet stilgestaan. Waar de eerste jukeboxen nog voornamelijk een houten uiterlijk hadden en nauwelijks platen konden bevatten, zou dit evolueren naar de (voornamelijk plastic) jukeboxen van de jaren veertig met veel lichteffecten en een grotere capaciteit aan 78-toeren platen. Deze jukeboxen uit de jaren veertig werden weer vervangen door de 45-toeren jukeboxen, welke ook qua stijl aan de tijd werden aangepast. Het plastic uit de jaren veertig werd vervangen door het chroom dat ook de auto's uit de jaren vijftig typeerde. Later zouden jukeboxen de stijl van de jaren zestig en zeventig ook in hun uiterlijk weerspiegelen; echter zijn deze jukeboxen minder gewild en de periode daarna werden er al nauwelijks meer jukeboxen gemaakt.

Eerste aanpassingen aan jukeboxen

De ontwikkeling van de jukebox heeft ook grote gevolgen gehad voor de originaliteit van deze jukeboxen vandaag de dag. Om oude modellen toch nog mee te laten komen met de tijd, werden vroeger al aanpassingen gedaan aan zowel de techniek als het uiterlijk. Zo zijn er bedrijven geweest die zich bezig hielden met het aanpassen van de oude houten jukeboxen, naar de light-up jukeboxen zoals die in de jaren veertig gewoon waren. Hiertoe werden houten delen verwijderd en vervangen door lichtelementen met gekleurde plastics ervoor. Andere aanpassingen die in de loop der tijd gedaan werden, werden bijvoorbeeld weer gedaan met het oog op de betrouwbaarheid of de mate van robuustheid. Zo zijn enkele mooie (tegenwoordig dure) jukeboxen aangepast; er zijn Seeburg V200's aangepast, waarbij het grote glazen gedeelte bovenaan vervangen werd door een dicht systeem en er zijn bijvoorbeeld Wurlitzer 2000's waarbij de selectieboekjes verwijderd zijn (te onbetrouwbaar voor café's) en vervangen zijn door grote lelijke selectiepanelen.

Niet originele techniek

Ook technisch werden er vaker veranderingen aangebracht in oudere jukeboxen; soms waren onderdelen voor oudere jukeboxen moeilijk te verkrijgen en werden deze vervangen door onderdelen uit nieuwere jukeboxen. Ook kwam het vaker voor dat 78-toeren jukeboxen met conversiesetjes omgebouwd werden naar 45-toeren mechanismes. Op deze manier konden deze 78-toeren jukeboxen ook weer een tijdje mee.

Namaak onderdelen, reproducties

Na de bloeiperiode van jukeboxen, waaruit een flink aantal jukeboxen niet meer origineel uit gekomen is, zouden de restauraties die op grote schaal gedaan werden vanaf de jaren tachtig ook een grote aanslag leveren op de originaliteit van de jukeboxen. Hoewel er in de jaren tachtig nog relatief veel onderdelen te vinden waren (of men gebruikte een donor-jukebox om een missend onderdeel te vervangen met een origineel onderdeel) zou dit later veranderen. Wegens een gebrek aan goedkope restauratieobjecten werden de vroegere donor-kasten ook opeens rendabel om te restaureren en enkele bedrijfjes, organisaties en individuen stortten zich op het fabriceren van namaak onderdelen om missende originele onderdelen te vervangen. Het meeste ziet men hierbij onderdelen als bijvoorbeeld knoppen en gevoelige plastics of glazen onderdelen.

Onderscheiden origineel vs niet origineel

Het is onnodig om te benoemen dat een niet originele jukebox minder waard is dan de originele tegenhanger. Om de niet originele onderdelen te kunnen herkennen is het belangrijk om allereerst het juiste uiterlijk van het aan te schaffen model te bestuderen; dit kan met bijvoorbeeld oude foto's of reclamefolders, maar er zijn ook enkele jukeboxboeken verkrijgbaar waarbij dit vergeleken kan worden. Daarnaast is het noodzakelijk om een expert in de hand te nemen; jukebox restaurateurs en monteurs zijn hiervoor uitermate geschikt, zij kennen de modellen van binnen en buiten en kunnen een geschikt advies geven. Bekijk toch verschillende jukeboxen en zoek de meest nagemaakte onderdelen van de betreffende modellen op. Bij Wurlitzers als de 1900 en 2000 kan dit bijvoorbeeld het glazen "Wurlitzer" logo zijn boven de ruit. Dit aparte stuk glas is vaak kapot gegaan bij de oude jukeboxen en daarna vervangen door plastic exemplaren, die er voor een ongetraind oog hetzelfde uitzien.

Namaak jukebox

Namaak jukeboxen zijn er ook, alleen zijn deze vrijwel geen dreiging op de jukebox markt. Het gaat hierbij om de enkele zelfbouw die in Nederland aanwezig is, welke al snel te herkennen is door het ontbreken van beschikbare documentatie op toegankelijke bronnen zoals internet. Waar wel voor uitgekeken moet worden zijn de oude aangepaste jukeboxen of jukeboxen waarvan de complete kast verschilt van de techniek; hierbij zijn mechanismes van goedkopere types aangebracht in gewildere kasten.

CD MP3 en OMT

Naast namaak en niet originele jukeboxen zijn er tegenwoordig ook enkele jukeboxen op de markt welke CD's of MP3's kunnen afspelen, maar wel op oude jukeboxen lijken. Een bekend voorbeeld hiervan is de Wurlitzer 1015 OMT (One More Time). Deze jukeboxen zijn in sommige kringen populair, waardoor de waarde toch redelijk hoog is.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het repareren of restaureren van een jukeboxHet repareren of restaureren van een jukeboxHoewel er van de meest bekende jukeboxmodellen altijd wel een goede restauratie beschikbaar is, zijn deze vaak toch aan…
Waar op te letten bij de aanschaf van een jukeboxWaar op te letten bij de aanschaf van een jukeboxDe aanschaf van een jukebox is vaak een aanschaf die niet snel herhaald zal worden. Vanwege die reden is het niet alleen…
Een jukebox repareren, onderhouden en zoeken naar onderdelenEen jukebox repareren, onderhouden en zoeken naar onderdelenEen mooie jukebox kan een waardevolle aanvulling voor de woonkamer zijn, maar zelfs een goed gerestaureerde machine kan…
De wurlitzer 1800 jukebox; het nieuwe design van WurlitzerDe wurlitzer 1800 jukebox; het nieuwe design van WurlitzerWaar het design van de Wurlitzer 1700 nog erg leek op styling die met de 1250 was ingezet, zou de Wurlitzer 1800 uit 195…

Vodafone, het grootste telecombedrijf ter wereldVodafone, het grootste telecombedrijf ter wereldVodafone (Voice data fone) is een Europees bedrijf met een wereldmerk. De Vodafone Group is het grootste telecommunicati…
Open jukeboxen: Opkomst, ondergang en werderopstandOpen jukeboxen: Opkomst, ondergang en werderopstandDe jukebox is onlosmakelijk verbonden met de jaren vijftig door films zoals Grease. Hoewel de populariteit van de jukebo…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.