De geschiedenis van de cd
De cd, iedereen heeft er wel eentje thuis. Ze zijn een tijdje ontzettend populair geweest en hebben nu plaats gemaakt voor het tijdperk van het downloaden van muziek. De cd's hebben voor hele grote ontwikkelingen in de technologie gezorgd. Door wie is de cd eigenlijk uitgevonden en hoe verliep de geschiedenis daarna?
De cd is wereldwijd een doorslaand succes, er zijn wereldwijd ongeveer 200 miljard cd's verkocht. De uitvinding heeft grote invloed gehad op moderne uitvinden als de dvd en de Blu-ray. Deze wereldwijd bekende cd is van Nederlandse oorsprong, namelijk uit Eindhoven.
In het kort
Cd is de afkorting van compact disc, deze werd oorspronkelijk uitgevonden om muziek op te slaan en af te spelen. Voordat de cd bestond werd hier de grammofoonplaat voor gebruikt. De grammofoonplaat was ook een groot succes, maar wel onhandig was dat deze erg gevoelig waren voor beschadigingen en dat je ze tussentijds moest omdraaien om de andere kant te kunnen beluisteren. Ook waren grammofoonplaten redelijk duur om te fabriceren.
De cd is ontwikkeld door Philips en Sony/CBS. Philips was gevestigd in Eindhoven en was een van de grootste elektronicafabrieken van dat moment. Op 17 augustus 1982 werd in Langenhagen de eerste cd gemaakt. Drie jaar hiervoor was pas de walkman op de markt gebracht, waarin men casettebandjes kon afspelen en meenemen. De eerste cdspelers werden in Japan gemaakt in 1982, maar deze waren nog erg onhandig groot en zo duur dat bijna niemand deze kon betalen. In 1986 kwam de eerste cd-rom, hier kon data op opgeslagen worden, dit was voor veel bedrijven een enorme uitkomst om op een makkelijke en snelle manier informatie uit te wisselen. In 1988 kwam de eerste cd-r, deze konden mensen steeds weer opnieuw branden, dit zorgde voor veel minder cd's die weggegooid werden na eenmalig datagebruik. Dit zorgde er ook voor dat mensen zelf thuis cd's konden branden, onder de geïnteresseerden in computers en techniek was dit destijds een enorm groot succes en er ontstond een hele nieuwe zwarte markt voor zelfgemaakte cd's omdat nog lang niet iedereen dit kon.
Voordelen van de cd waren dat deze een stuk kleiner waren waardoor ze niet zoveel ruimte in beslag namen; de cd was in diameter zeker 10 centimeter kleiner dan de lp's. Ook was de cd minder snel beschadigd door krassen en scheuren. Dit was bij de lp wel vaak het geval, waardoor je de muziek niet meer goed kon horen. Ook waren de cd's wel vier keer zo snel te fabriceren en het hele fabricageproces was een stuk eenvoudiger.
Waaruit bestaat een cd?
Een cd bestaat uit materiaal dat polycarbonaat heet, hier worden allemaal kleine korreltjes van gemaakt. Als deze korreltjes verwarmd worden smelten ze en daarna worden ze in een mal in de vorm van de cd gegoten. Daarna wordt de mal gekoeld totdat de vloeistof afgekoeld en hard is. De cd wordt dan gecontroleerd op krassen en andere fouten. Hier wordt er een laagje over de cd heengespoten, dit is het opname laagje. De opnamelaag kan door spelers worden gelezen op de inhoud, of bijvoorbeeld door computers om iets op de cd te branden. Als het gaat om de fabricage van een cd met inhoud, dan worden de bestanden op deze opnamelaag gezet. Ook deze laag wordt weer gecontroleerd op krassen en dergelijke. Daarna komt de reflectielaag (wat je ziet op de onderkant van een cd) erop ter bescherming van de bestanden en ook deze wordt weer gecontroleerd. Als laatste laagje komt er nog een laklaag op de cd om de reflectielaag extra te beschermen. Na de eindcontrole op beschadigingen, afmetingen en de juiste inhoud, wordt de cd machinaal in een hoesje gedaan en is de cd klaar.
De oorsprong
In 1958 werd de laser uitgevonden. De uitvinder hiervan was P.Gregg. In 1961 maakte hij een optisch leesbare videoplaat. Hierdoor werd het mogelijk om goedkoop veel films uit te brengen. De filmproducent MCA kocht in 1968 het octrooi van de videoplaat.
Onderzoekers in Waalre in 1969 werden geïnspireerd door de ontwikkelingen in Amerika, zij deden experimenten met videoplaten. In 1975 gingen Philips en MCA op dit gebied verder samenwerken.
In 1970 bracht Philips de v-recorder op de markt, in dit zelfde jaar bracht JVC de VHS op de markt. Deze VHS kon naast films afspelen ook dingen opnemen, dit was eigenlijk de voorloper van de dvd. In 1978 werd de VLP uitgebracht. Ingenieurs van Philips ontwikkelden daarna de ALP, deze werkte het zelfde als de VLP. Ze wilden de geluidskwaliteit van de VLP overtreffen.
Hoe ging het verder
In 1978 bouwden onderzoeker van een natuurkundig lab een fout corrigerende coder- decoder, deze werd ingebouwd in het prototype van de cdspeler. Deze werd in 1979 aan de internationale pers gepresenteerd. In dat zelfde jaar gingen Philips en Sony samenwerken aan de verdere ontwikkeling van de ALP en ze startten daarvoor een cd-lab.
In 1980 was het onderzoek afgerond en hadden ze een plan gemaakt voor de fabricage, 2 jaar later verscheen de 1e cd: dit was een album van ABB; the visitors. In 1982 waren de eerste cdspelers voor het publiek te koop. In 1985 kwam de eerste digitale cd en de eerste cd-rom. In 1988 verscheen de eerste cd-r.
Wereldwijd zijn er miljarden cd's verkocht, door de mogelijkheid om te downloaden is dit vanaf 2000 erg omlaag gegaan.
Lees verder