De voordelen van ledverlichting

De voordelen van ledverlichting Het begint door te dringen dat leverlichting energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Maar het is ook toepasbaar in allerlei situaties, waardoor bijvoorbeeld de productiviteit hoger wordt of de werkzaamheden veiliger worden.

Straling

Om eens wat te noemen: ledverlichting kan een winterdepressie voorkomen. Een winterdepressie wordt veroorzaakt door een tekort aan ultraviolet licht. Omdat je bij een ledlamp precies kan kiezen welke soort licht het uitzendt kan je daar dus een beetje uv bij doen. Zo simpel kan een winterdepressie voorkomen worden.

Dus eigenlijk kan je van een lamp zeggen dat hij geen licht geeft, maar straling zendt. Een gedeelte van deze straling kunnen wij zien. Binnen het spectrum wat wij met het menselijk oog kunnen zien zit rood helemaal links. Links daarvan van zit infrarood. Dit kunnen wij niet zien, maar ervaren wij als warmte. Bij een gloeilamp is 90% van de straling die het uitzendt infrarode straling. Dat is dus verloren energie.

Egale verlichting

Een ander voordeel van led is dat je er egaal mee kan verlichten. Als je nu je aanrecht verlicht met bijvoorbeeld drie halogeenspotjes heb je op drie punten op je aanrecht te fel licht, en op de rest te weinig. Met een ledstrip waar een klein ledje op zit iedere paar centimeter kan je dit mooi egaal verlichten. Dat verminderd ook de warmte in je keuken, want daar heb je al genoeg van als je gaat koken.

Levensduur

Ledverlichting gaat 35000 tot 50000 branduren mee. Even ter vergelijk: een halogeenlamp gaat maar 1000 tot 2000 branduren mee. Dus de aanschaf van een ledlamp staat gelijk aan de aanschaf van 25 halogeenlampen. Dit levert een flinke besparing op.

Transformator

Behalve dat ledverlichting veel langer meegaat, moet je ook rekening houden met het energieverbruik van de transformator die nodig is om 12v te maken. De 12v halogeenlampen gaan langer mee, maar doordat de transformator het voltage niet zo efficiënt omzet in de 12 volt wordt hier energie verloren (15-20%). Bij een 230v lamp heb je dus geen verlies bij de transformator. De 12v driver bij ledverlichting heeft ook een verlies, maar dat is veel minder dan dat van een halogeentransformator.

Allereerst werkt het op een andere manier waardoor hij een rendement van 95% heeft. Ook hoeft hij maar een tiende van het vermogen te leveren, omdat de ledlampen minder energie nodig hebben. Hierdoor verliest hij maar 5% van een tiende van het vermogen. Dus een 100W halogeenlamp verbruikt 120W. Deze kan je vervangen door een 10W ledlamp,waarmee je dezelfde hoeveelheid licht krijgt. De transformator gebruikt dan nog maar 5% van 10W = 0,5W. Dit resulteert dus in 10,5W in plaats van 120W voor dezelfde hoeveelheid licht.
© 2012 - 2023 Nuweten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van ledverlichtingDe nadelen van ledverlichtingOveral hoor je positieve verhalen over ledverlichting. Laten we ook vooropstelling dat ledverlichting een prachtige uitv…
Xenon verlichting - Wat is Xenon?Xenon licht is een super wit licht, dat vergeleken kan worden met de intensiteit van daglicht. Het wordt ook wel eens HI…

Uw spruit altijd in het vizier? De Smart Baby Camera!In het verleden kon u gebruik maken van de babyfoon indien u uw kind op afstand in de gaten wou houden. Deze werd met na…
De vooroordelen over ledverlichtingDe vooroordelen over ledverlichtingAls er over ledverlichting wordt gesproken, denkt men vaak aan koud, kil licht. Ook wordt er vaak gedacht dat ledlampen…
Bronnen en referenties
  • Led4U. http://led4u.nl. Geraadpleegt op 25 augustus 2012.
Nuweten (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.