De nadelen van ledverlichting
Overal hoor je positieve verhalen over ledverlichting. Laten we ook vooropstelling dat ledverlichting een prachtige uitvinding is geweest. Maar zijn er ook nadelen, en zoja welke?
Minder warmte
Het grote voordeel van ledverlichting kan ook een nadeel zijn. Ledlampen zetten hun energie namelijk om in licht en dus niet in veel warmte. Dit heeft dus als gevolg dat je ’s winters meer zou moeten gaan verwarmen met je centrale verwarming. Dit nadeel wordt weer gecompenseerd in tijden dat het binnen te warm wordt. Zo kan het ’s zomers binnen ook aangenaam blijven. Als er in het gebouw waar de ledverlichting hangt een airco voor verkoeling moet zorgen verbruikt de airco minder energie. Dit komt doordat de verlichting niet zo veel warmte produceert als bijvoorbeeld gloeilampen of halogeen. Deze warmte hoeft dus ook niet gekoeld te worden.
Grauw licht
Hoewel het al eerder genoemd is noem ik het hier ook nog maar eens. Als je een ledlamp dimt, geeft hij minder licht, maar nog steeds van dezelfde kleur als dat de lamp op vol vermogen brandt. Dit lijkt misschien heel logisch maar bij halogeenlampen is dit niet het geval. Als je dat soort lampen gaat dimmen, wordt het licht veel roder. Dat rode licht vinden Nederlanders over het algemeen ‘gezellig licht’.
Aanschafskosten
Verder zijn er de hogere aanschafskosten. Dit is voor veel mensen een reden om toch maar weer halogeenlampen te kopen. We hebben eerder al gezien dat een ledlamp 25 keer meer branduren heeft dan een halogeenlamp. Als je dan ook nog eens kijkt naar het veel lagere stroomverbruik zouden de aanschafkosten geen drempel mogen zijn voor het kopen van ledlampen. Toch is het wel te begrijpen dat je liever je geld in de portemonnee hebt dan dat je een aantal reserveledlampen in de kast hebt liggen.
Voorschakelapparatuur
Tot slot moet er nog worden vermeld dat niet iedere dimmer en driver geschikt is voor ledverlichting. De halogeen spotjes die soms in een keuken boven het aanrecht zitten, werken op 12 volt. Om 12 volt van de 230 volt te maken, zit er een driver voor. Als je vervolgens de halogeenlampjes vervangt door ledlampjes kan het zijn dat het niet eens gaat branden. In zo’n geval vragen de ledlampen niet genoeg vermogen waardoor de driver niet werkt. Deze werken namelijk pas vanaf een bepaald vermogen. In zo’n geval zal je dus ook de halogeendriver moeten vervangen door een leddriver. Deze zijn vaak ook efficiënter, dus het is geen weggegooid geld.