Water blijft in de vaatwasser staan, wat te doen?

Water blijft in de vaatwasser staan, wat te doen? De vaatwasser is uit veel huishoudens niet meer weg te denken, wanneer er zich een defect aandient wil je dat daarom zo snel mogelijk opgelost hebben. Je kunt hiervoor een monteur bellen maar het is raadzaam om zelf even stil te staan bij wat de oorzaak kan zijn. Een veel gehoord probleem is 'er blijft water in de vaatwasser staan', oftewel het water loopt niet meer weg de afvoer in. Dit probleem kan een aantal oorzaken hebben.

Defect aan de vaatwasser


Waarom blijft het water in de vaatwasser staan?

Bij sommige defecten aan de vaatwasser gaat het apparaat niet eens aan. Een wat groter probleem ontstaat er wanneer de machine wel aan gaat maar er halverwege of vrij snel na het starten van een beurt mee ophoudt en het water niet meer afvoert. Je blijft dan zitten met een laag troebel water onder in je vaatwasmachine. De enige manier om dit er zonder risico op een waterballet uit te halen is door het er voorzichtig uit te scheppen. Pas dan kun je op zoek naar de oorzaak. Bij de genoemde klacht zijn er een aantal mogelijkheden voor wat betreft de oorzaak van het probleem met de afvoer van het water.

De afvoer zit verstopt

De afvoerslang van de vaatwasser kan verstopt zitten door kalkaanslag of etensresten. Om te voorkomen dat dit gebeurt is het belangrijk om vaatwerk niet al te vies in de machine te zetten maar eerst even een beetje onder de kraan af te spoelen. Je kunt zelf controleren of dit het probleem is door de slang uit de afvoer te nemen. Dit kun je alleen makkelijk zelf doen wanneer de vaatwasser niet ingebouwd of geïntegreerd is. Is dit wel het geval dan wordt de toegang tot de slang soms geblokkeerd en is het raadzaam er een expert bij te halen.

De pomp is defect

Onderin de machine zit de pomp aangesloten op de motor. De pomp bestaat uit verschillende onderdelen en hier kan er een van kapot gaan. In de pomp zitter propellers, onder andere voor uitgaand water. Als het probleem hier zit moeten de propellers vervangen worden. Deze zijn te koop in witgoed onderdelen winkels. Als je dit zelf wilt repareren moet je eerst de sproeiarmen en de filters verwijderen. Het is ook mogelijk dat je een motor hebt die wordt aangestuurd door een riem. De kan verschoven, versleten of anderszins kapot zijn. De riem moet dan vervangen of terug bevestigd worden.

De motor is defect

Wanneer de motor van de vaatwasser defect is, is deze in de meeste gevallen niet te repareren en moet hij in zijn geheel vervangen worden door een nieuwe motor. Doet dit probleem zich voor als je net terug bent van vakantie of nadat je de vaatwasser om een andere reden een tijd niet gebruikt hebt, dan kan het zijn dat de motor een beetje vast is gaan zitten. Je kunt deze dan op weg helpen door hem met de hand een paar keer rond te draaien, indien mogelijk naar beide kanten.

Een van de knopjes van het bedieningspaneel blijft hangen

Het probleem kan heel simpel zijn. Wanneer een knopje dat ingedrukt moet blijven om het programma te draaien terug schiet dan kan dat tot gevolg hebben dat het programma wordt afgebroken. Ook is het mogelijk dat je het niet meer ver genoeg kunt indrukken. Als het knopje lam is moet het mogelijk vervangen worden. Of alleen het ene knopje vervangen volstaat, of dat er een heel nieuw bedieningspaneel op moet is afhankelijk van de aard van het defect.

Een elektrisch probleem

Tot slot kan er ook nog een elektrisch probleem zijn. Wanneer dat het geval is zal het printplaatje van de vaatwasser vervangen moeten worden. Dit is een duur onderdeel om te moeten laten vervangen. Wanneer wordt geconstateerd dat dit het probleem is zul je moeten overwegen om een nieuwe te kopen, zeker wanneer de machine al een aantal jaar oud is.

Wat kost een monteur / loodgieter?

Veel mensen beschouwen zelf sleutelen aan de vaatwasser toch als een te lastige opgave en vaak wordt deze ook nog eens bemoeilijkt doordat de machine geïntegreerd is waardoor pompen en slangen niet zo goed bereikbaar zijn. Zit het probleem in de leidingen of afvoer dan heb je mogelijk een loodgieter nodig. Wanneer de garantie verlopen is moet je op zoek naar de goedkoopste manier om de machine te laten repareren. Ga daarom het eerste op zoek naar een monteur of loodgieter in je eigen woonplaats. Soms berekenen zij geen voorrijkosten. Vraag voor je iemand laat komen altijd om een prijsopgave en laat je niet verrassen door hoge uurtarieven.

De uurtarieven van witgoed reparateurs kunnen erg uiteen liggen. Meestal betaal je echter een prijs van tussen de 45 en 65 euro per uur. Is de monteur maar een half uur bezig, dan worden de kosten voor een uur in rekening gebracht. Vaak komen er nog voorrijkosten bij. Ook moet je er rekening mee houden dat de remedie het vervangen van een onderdeel is. Deze moet je dan apart betalen en als het onderdeel niet op voorraad is moet de monteur nog een keer terugkomen. Vaak krijg je een aantal maanden garantie op de reparatie. Doet hetzelfde defect zich binnen die termijn weer voor dan wordt er kosteloos naar gekeken.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afwasmachine schoonmaken / vaatwasser reinigenStinkt je afwasmachine of vaatwasser? Is het apparaat verstopt of heb je er andere problemen mee? Experts raden aan dat…
Vaatwasser onderhoudenVaatwasser onderhoudenEen vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze app…
Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Ruim vijftig procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een vaatwasser om de vuile vaat mee schoon te maken. De hed…

De ThermoDock van Medisana: koorts op afstand meten!De ThermoDock van Medisana: koorts op afstand meten!Bent u in het bezit van een Apple-toestel en op zoek naar een vriendelijke manier om koorts bij uw gezinsleden te meten?…
Dirt Devil M611 Fusion Robotstofzuiger: schoonmaakmaatje!Indien u zich al tijden ergert aan de stofnesten die onbereikbaar zijn voor een gewone stofzuiger (denk aan onder meubel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • www.onderdeelexpress.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.