Elektriciteitsverbruik uitgedrukt in voedselwaren

Stroom of elektriciteit gebruiken we allemaal dagelijks. Het is vanzelfsprekend dat dit niet gratis is, maar heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel elektriciteit uw apparaten gebruiken en wat dit u kost? Termen als kilowattuur kunnen erg verwarrend zijn, evenals de jaarafrekening. Uw totale energiegebruik is echter makkelijk te berekenen en te visualiseren door het uit te drukken in voedselwaren.

Elektriciteitsverbruik

Elektriciteit is een vorm van energie. De elektrische stroom uit je stopcontact bestaat simpelweg uit hele kleine bolletjes/golfjes (elektronen) die bewegen. Doordat elektronen (negatief) geladen zijn worden ze aangetrokken door een tegenpool (een positieve lading of het ontbreken van een negatieve lading). Door een draad die van een geleidend materiaal is gemaakt (denk aan ijzer, koper en dergelijke) en omringd wordt door een niet geleidend materiaal (plastic) kan een grote afstand tussen beide polen overbrugd worden. Het is mogelijk om van deze 'stroming' aan elektronen energie te onttrekken: dat is wat wij doen als wij een elektrische apparaat op het energie-netwerk aansluiten.

Om arbeid te leveren is energie nodig: de koelkast gebruikt de energie om de warmte uit de binnenkant te houden; de waterkoker gebruikt de energie om het water te verwarmen; de gloeilamp gebruikt de energie om licht te laten schijnen. Al deze apparaten leveren arbeid en de daarvoor benodigde energie moet dus ergens vandaan komen: de apparaten onttrekken energie aan het elektriciteitsnetwerk. Het is beter om te spreken van energie verbruik in plaats van gebruik omdat de energie die je verbruikt niet meer terug komt: daarentegen kan je wel spreken van stroom gebruik omdat de 'stroming' doorgaat.

Meten is weten

Energie wordt gemeten in kWh (kilowatt per uur) wat wil zeggen: de energie die een apparaat in 1 uur tijd verbruikt. Eén kilowatt is gelijk aan 1000 Watt, net zoals één kilometer gelijk is aan 1000 meter. Gebruikt een stofzuiger dus 1000 watt, dan gebuikt hij 1 kW. Laat je dezelfde stofzuiger één uur lang aanstaan, dan heb je dus 1 kWh verbruikt!

Het is mogelijk om watt om te rekenen naar meer tastbare getallen bijvoorbeeld joules (denk aan kilojoules zoals ook op de verpakkingen van eten staat! Verwar dit niet met kilocalorieën, wat ook op de verpakking staat). Reken daarbij als volgt: één watt is gelijk aan 1 joule per seconde: de stofzuiger gebruikt dus elke seconde 1000 joules, ofwel 1 kilojoule (kJ). In 1 minuut is dit gelijk aan 60 kJ en in een uur aan 3600 kJ.
Wil je dit uitrekenen in kilocalorieën dan moet je nog één extra rekenstap maken. Eén calorie is gelijk aan 4,19 joule, dus onze stofzuiger gebruikt in een uur ongeveer 850 kcal: dat is evenveel als een bord broccolipasta met gehaktballetjes! De stofzuiger is dus een flinke energieverslinder.

Wie gebuikt watt

Omdat niet elk apparaat even hard werkt gebruikt niet elk apparaat even veel energie: de koelkast is niet constant bezig om de binnenkant af te koelen en de lamp en computer staan (gelukkig) niet de hele dag aan. Tegenwoordig staat op veel apparaten aangegeven hoeveel energie ze gebruiken doormiddel van een energielabel: dit wordt aangegeven door een code, variërend van G (erg energie-onzuinig) tot A+++ (zeer energiezuinig). Daarnaast verschillen apparaten in hun energiegebruik naarmate ze meer belast worden: als je warmere dingen in de koelkast zet dan zal hij harder moeten werken; als je meer water in de waterkoker doet dan zal hij meer energie gebruiken. Hieronder volgt een opsomming van wat de meest voorkomende huishoudelijke apparaten aan stroom gebruiken:

Koelkast

De koelkast staat de hele dag aan maar is gelukkig geen grootgebruiker: hij gebruikt ongeveer een halve kWh per dag. Omrekenen geeft 430 kcal per dag, ofwel één medium milkshake chocolade van de McDonald's.

Computer

Het gebruik van een computer is zeer variabel en in onder andere afhankelijk van het soort hardware en de manier waarop hij wordt gebruikt: een laptop gebuikt minder dan een desktop en gamen kost meer dan typen. De gemiddelde computer staat gemiddeld zo'n 4 uur per dag aan en gebruikt hierbij 60-250 watt. Totaal zal hij dus tussen de 0,25 en 1 kW/u per dag verbruiken. Omrekenen geeft tussen de 215 en 850 kcal, ofwel tussen de één en de vier pannenkoeken per dag!

Wasmachine

Bij het gebruik van de wasmachine hangt het energieverbruik vooral af van het wasprogramma. Een programma van 60 graden van een uur kost ongeveer één kWh. Omgerekend is dit evenveel als een maaltijd van mihoen met sperzieboontjes en spekreepjes!

Verlichting: peertje

Het standaard lampje zoals wij dat kennen is het peertje. Deze gebruikt circa 25 watt. Gemiddeld wordt een lamp zo'n 4 uur per dag gebuikt en dus gebruikt een peertje per dag 0,1 kWh. Omgerekend is dit 85 kcal, wat gelijk staat aan één mini mars!

Verlichting: LED

In vergelijking met het peertje is de LED-lamp veel zuiniger en dus ook goedkoper. Een LED-lamp gebuikt ongeveer 5 watt. Voor dezelfde 4 uur zal een LED-lamp dus maar 0,02 kWh gebruiken. Dit is gelijk aan 21 kcal, ofwel drie en een halve pinda.

Magnetron

Op een magnetron moet je altijd instellen hoeveel watt je wilt gebruiken. Een doorsnee kant-en-klaarmaaltijd moet 3 minuten op 650 watt. Hij gebruikt hiervoor dus 0,0325 kWh. Dit is gelijk aan 27 kcal ofwel één portie Wasa Knäckebröd Sesam.

Smartphone

Het gebruik varieer natuurlijk per persoon en per telefoon: zo gebruikt je met een iPhone die je dagelijks oplaadt maar 0,01 kWh per dag, of 10 kcal. Wel is dit evenveel als één tomaat. Hou echter wel in je achterhoofd dat voor alle dingen die je online doet ergens anders apparatuur ook energie gebruikt!

Televisie

Ook een televisie is geen grootgebruiker: de gemiddelde 32 inch tv die 4 uur per dag aan staat en 20 uur op stand-by gebruikt zo'n 0,15 kWh per dag. Omgerekend is dit toch 150 kcal, wat gelijk staat aan een portie zalmsoep met witte wijn en dille.

Waterkoker

Een waterkoker heeft meestal een vermogen van 2200 watt. Over het laten koken van water voor een kopje thee doet je waterkoker ongeveer 3 minuten. Hij gebruikt hiervoor 0,11 kWh, ofwel 93 kcal. Dat is gelijk aan één Liga melkbicuits koekje. Een flinke hoeveelheid energie dus voor één kopje thee.

Wat kost dat totaal?

Om na te gaan wat het ons totaal kost moeten we kijken naar de prijzen die onze energieleverancier vraagt voor de energie. In Nederland ligt de prijs voor energie om en nabij de 20 eurocent per kWh, waarvan 5 cent leveringstarief en 15 cent energiebelasting. Omdat de overheid echter heeft vastgesteld dat ieder huishouden standaard een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft geven ze een korting van ongeveer 1 euro per dag. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de energieleverancier naast kosten voor je gebruik ook kosten in rekening brengt voor het vastrecht, het in stand houden van de verbinding, onderhoud, meterhuur en energie transport. Deze kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier en netwerkbeheerder en bedragen circa 50 cent per dag. Rekenen we met een gebruik van 5 kWh per dag per huishouden dan komen we uit op 1,5 euro per dag. Daar vanaf halen we dan de korting van één euro die de overheid geeft.

Zo komen we dan op een totaal bedrag van circa 50 cent per dag voor het verbruik van onze energie! Hoewel dit niet veel lijkt gebruiken we in totaal wel 4250 kcal per dag wat gelijk staat aan ongeveer 1 kilo chocola. Eet smakelijk!
© 2015 - 2024 Koenklaver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het meten van energieHet meten van energieEr bestaan vele verschillende vormen van energie. Denk aan mechanische, chemische en warmte-energie. Energie wordt opges…
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Zonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen zijn goed voor het milieu maar verdienen zichzelf doorgaans ook terug. Belangrijk hierbij is de opbrengst v…
De problemen met calorieën tellen om af te vallenDe problemen met calorieën tellen om af te vallenWie wil afvallen zoekt vaak houvast in het tellen van calorieën. Immers, als de calorieën die gegeten worden minder zijn…

Een slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt.…
Haardroger: elektrisch hulpmiddel voor iedere badkamerHaardroger: elektrisch hulpmiddel voor iedere badkamerDe meeste mensen - en vooral vrouwen - vinden het niet prettig om na het douchen met natte haren rond te lopen. Op zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.calorielijst.nl
  • http://www.nuon.nl/
  • http://gemiddeldgezien.nl
  • http://www.elmondo.org/?q=Mihoen%20met%20spekreepjes%20en%20sugar%20snaps%20voor%204%20personen
  • http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R400234/broccolipasta-met-kaas-gehaktballetjes
Koenklaver (14 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.