Een slow cooker: de voor- en nadelen

Een slow cooker: de voor- en nadelen Een slow cooker is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt. Hierdoor wordt vlees extra zacht en blijven voedingsstoffen beter behouden. Door de langzame manier van garen lopen alle smaken in elkaar over en zullen gerechten veel smaakvoller worden. Slow cookers kunnen gebruikt worden voor het bereiden van stoofpotten, soepen, sauzen en curry's. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Nadat het eten in de pan is gedaan kunt u deze rustig alleen laten voor enkele uren. Met een slow cooker zet u met weinig moeite heerlijke gerechten op tafel.

Inhoud


Wat is een slow cooker

Een slow cooker, ook bekend als crock-pot is een keukenhulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het bereiden van een eenpansgerecht voor een langere tijd op een lage temperatuur. Het is dan ook heel erg geschikt voor het stoven van vlees. Een standaard slow cooker bestaat uit een ronde of ovalen pot gemaakt van keramiek of porselein. Deze pot wordt in een omhulsel geplaatst, vaak van metaal, dit is het deel dat voor de warmte zorgt. De deksel wordt vaak gemaakt van glas en bevat geen gaatjes. Slow cookers zijn meestal tussen de 0,5 en 7 liter in grootte. Vaak is er een minimum dat er gevuld moet worden omdat het verwarmingselement anders niet goed werk. De meeste slow cookers hebben twee of meer warmtestanden. Vaak zijn dit, laag, medium en hoog, sommige slow cookers hebben ook een warmhoudstand. De meeste slow cookers hebben geen temperatuurregelaar en geven een constante warmte af totdat de inhoud kookt.

Waar moet u op letten bij het kopen van een slow cooker

Wanneer u een slow cooker wilt kopen moet u naast het uiterlijk letten op verschillende eigenschappen van de slow cooker. In Amerika zijn slow cookers meestal rond de 30 euro, in Nederland kosten ze meestal het dubbele. Het is handig om bij de aanschaf te letten op de volgende eigenschappen:

De grootte

Ten eerste is het heel belangrijk om op de grootte van de slow cooker te letten. Vaak zijn slow cookers 3,5 of 6,5 liter, voor respectievelijk ongeveer twee en vier personen. Er zijn ook slow cookers voor een persoon, die hebben een inhoud van 1,5 liter. In een slow cooker van 3,5 liter kunt u ongeveer 2,5 liter eten klaarmaken. In een slow cooker van 6,5 liter is dit ongeveer 4,5 liter. Hou hierbij rekening dat in een gevulde slow cooker het eten eerder gaar is dan in een slow cooker die minder dan de helft vol zit.

De vorm

Daarnaast is het handig om te letten op de vorm van een slow cooker. Wilt u bijvoorbeeld kippenbouten klaarmaken dan passen deze moeilijk in een kleine ronde slow cooker terwijl deze in een ovalen cooker wel passen.

Multifunctioneel of niet?

Sommige binnenpannen kunnen gebruikt worden in de oven of magnetron. Wilt u de slow cooker ook op andere manieren gebruiken dan is het handig hier op te letten.

Timer

Verder kunt u er voor kiezen een slow cooker te nemen met een timer. Meestal gaat de slow cooker dan uit na de tijd die is ingesteld of schakelt de pan over op de warmhoudstand. Wanneer u geen timer op de slow cooker heeft moet u zelf uw slow cooker uitzetten.

Hoe kook je met een slow cooker?

Koken met een slow cooker is in principe redelijk simpel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Het rauwe eten en een vloeistof worden in de slow cooker geplaatst. Sommige recepten willen dat de vloeistof eerst is voorverwarmd. U sluit de deksel en zet de slow cooker aan. Het verwarmingselement verwarmt het eten, meestal tussen de 80-95 graden. De inhoud wordt afgesloten door de pot en deksel, er ontsnapt dan ook geen warme waterdamp, hierdoor blijft de inhoud op een constante temperatuur en heeft u minder water, bouillon of andere vloeistof nodig dan normaal.

De simpelste slow cookers hebben meestal maar een paar warmtestanden en moeten handmatig worden uitgeschakeld. De luxere slow cookers hebben soms een computergestuurde timer die programma's kan volgen zoals twee uur op een lage stand gevolgd door twee uur op een hoge stand.

De voordelen

Geen kans op aanbranden

Een van de grootste voordelen is dat u niet bang hoeft te zijn dat het gerecht aanbrandt. Alleen als er te weinig vocht is toegevoegd kan dit gebeuren. Daarnaast wordt het eten niet te gaar omdat er altijd vocht in de afgesloten pan blijft.

Makkelijk schoon te maken

Een slow cooker is makkelijk schoon te maken. De binnenpot is van aardewerk en wanneer de slow cooker goed wordt gebruikt zullen er geen etensresten aanbranden. Daarnaast is de deksel ook snel schoongemaakt.

Voedingsstoffen verdwijnen niet met het kookvocht

Vaak worden groenten in water gekookt en daarna afgegoten. Veel van de voedingsstoffen gaan dan verloren met het kookvocht. Omdat je in het algemeen alles eet wat in de slowcooker bereid is, dus ook het vocht waarin groenten gekookt worden, krijg je de voedingsstoffen op die manier toch binnen.

De slow cooker doet het werk

Ten slotte is het grootste voordeel dat u niet bij de slow cooker hoeft te blijven terwijl het gerecht wordt gekookt. Het is een veilige manier van koken omdat er een lagere temperatuur wordt gebruikt en er geen druk ontstaat in de pan. Daarnaast maakt het niet uit of het voedsel een uurtje langer in de slow cooker blijft omdat het er niet droger door wordt.

De nadelen

Nutriënten kunnen verloren gaan

Door het lang blootstellen aan warmte kunnen bepaalde vitamines en nutriënten verloren gaan.

Veilig maar toch opletten!

Hoewel slow cookers een veilige manier zijn van koken wordt de inhoud toch erg warm. Wanneer deze inhoud gemorst wordt op de huid kan dit toch voor brandwonden zorgen.

Slow cookers kunnen niet bakken

Slow cookers kunnen niet bakken, vlees zal dan ook niet bruin worden in een slow cooker. Wanneer u toch graag bruin vlees wilt gebruiken kunt u het vlees voor het toevoegen aan de slow cooker even bakken.

Let op met bonen!

Sommige bonen zoals rauwe kidneybonen kunnen het toxine phytoheammaglutinine bevatten. Koken vernietigt deze toxines, deze bonen moeten daarom gekookt worden voordat ze worden toegevoegd aan de slow cooker.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijst koken met een rijstkokerRijst koken met een rijstkokerEen rijstkoker kan de ideale oplossing zijn voor het probleemloos bereiden van goed gekookte rijst. Omdat een rijstkoker…
Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…
Slim en snel koken met een intelligente snelkookpan!Slim en snel koken met een intelligente snelkookpan!Koken met een snelkookpan heeft een aantal voordelen. Het gaat snel en de voedingsstoffen van uw maaltijd blijven beter…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…

Wekkerradio’s en de verschillende wekfunctiesGewekt worden vinden velen niet leuk. Als dat dan ook nog gepaard gaat met veel lawaai van een schelle bel kan dat al ga…
Elektriciteitsverbruik uitgedrukt in voedselwarenStroom of elektriciteit gebruiken we allemaal dagelijks. Het is vanzelfsprekend dat dit niet gratis is, maar heeft u er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dno1967b, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.care2.com/greenliving/slow-cooking-love.html/2
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.