Een nieuwe dimensie voor de spiegel: de selfie mirror
Een spiegel is een gebruiksmiddel dat we onmisbaar vinden voor onze persoonlijke verzorging. Met één blik zien we meteen of de make-up correct is aangebracht, of we er fris en fruitig uitzien en of onze kleding zit zoals we gepland hadden. Spiegels kom je overal in huis tegen, in de badkamer, de toiletruimte, de hal, noem maar op. Denk je dat je op spiegelgebied zo’n beetje alles hebt gehad dan vergis je je. Hier komt spiegel 2.0, de selfie mirror.
Spiegeltje, spiegeltje
Spiegels laten je zien hoe je eruitziet. In heel vroeger tijden kon je je eigen weerspiegeling zien in stilstaand water. Dat was natuurlijk niet altijd even handig, vandaar dat werd geëxperimenteerd met allerlei materialen, aanvankelijk mooi gepolijste metalen, maar vanaf de ontdekking van glas was het glas het hoofdbestanddeel van onze spiegels. Het spiegelende effect wordt verkregen door aan de achterzijde van het glas een heel dun laagje zilver of aluminium aan te brengen. Voor huis-, tuin- en keukengebruik kennen we drie soorten spiegels: vlakke, holle en bolle spiegels.
- Een vlakke spiegel heeft een vlak oppervlak. Licht wordt in deze spiegel zo weerkaatst dat het origineel en het spiegelbeeld even groot lijken.
- Bij een holle spiegel is het spiegelend oppervlak vergelijkbaar met de binnenkant van een bol. In een dergelijke spiegel ziet de weerspiegeling er groter uit dan het origineel. Dit soort spiegels wordt vaak gebruikt als scheerspiegel of make-upspiegel, omdat het vergrote beeld je goed laat zien of het aanbrengen van make-up of het verwijderen van de laatste baardharen nauwkeurig genoeg verloopt.
- Bij een bolle spiegel is het spiegelend oppervlak vergelijkbaar met de buitenzijde van een bol. In een dergelijke spiegel ziet de weerspiegeling er juist kleiner uit dan het origineel. Hierdoor wordt ook het blikveld vergroot. Vaak zie je in autospiegels of verkeersspiegels zo’n spiegel, zodat je het verkeer om je heen beter kunt waarnemen.
- Goed, er is natuurlijk ook een vierde soort spiegel, waarbij het oppervlak op sommige plaatsen vla, andere weer hol of bol is. Het resultaat is een nogal onregelmatige weerspiegeling. We hebben het hier over de lachspiegel, en inderdaad ziet je spiegelbeeld in zo’n spiegel er grappig uit.
Telefoons en tablets
Sinds bijna iedereen mobiele telefoons heeft mét dubbele camerafunctie wordt deze ook vaak als een soort spiegel ingezet. Door de camerafunctie te activeren aan de beeldzijde van de telefoon kun je via de telefoon naar jezelf kijken. Omdat het om een camerabeeld gaat is het geen echte spiegeling. Er is trouwens een belangrijk verschil tussen zo’n camerabeeld en een echt spiegelbeeld. In een spiegelbeeld zie je alles in spiegelbeeld, ofwel: de rechterzijde van je gezicht zie je in het spiegelbeeld ook rechts, terwijl het in feite de linkerzijde is van de persoon die je via het spiegelbeeld aankijkt. Kijk je op het camerabeeld, dan zie je jouw rechterzijde precies aan de linkerkant, zoals een ander dus naar jou kijkt. Dat kan best even verwarrend zijn.
Spiegel 2.0, de selfie mirror
En dan is er nu een nieuwe variant van de spiegel, de
selfie mirror. Je zou kunnen zeggen dat dit de opvolger is van de tegenwoordige spiegel. In deze spiegel, met een afmeting van 120 bij 70 cm, zit allerlei techniek ingebouwd die de spiegelervaring nog meer kracht bij moeten zetten. Volgens de opgave van de fabrikant zit er in:
- Een camera van 16 megapixels
- Ledverlichting van maximaal 2000 Lumen en warm-wit licht
- Hi-Fi speakers
- Een microfoon
- Een versterker
- Een grote USB-poort
- Een kleine USB-poort
- Wifi
- Bluetooth
- SD-kaart
- O ja, ook een spiegelend oppervlak
Het geheel aan techniek draait op Android, dat je ook op veel mobiele telefoons aantreft.
Bediening
Techniek moet bediend kunnen worden en daar is over nagedacht. Op het spiegelend oppervlak zie je aan de zijkant een bedieningspaneel zitten, dat met vinger-aanrakingen te bedienen is. In het midden van de spiegel lijkt een klein gaatje te zitten, in werkelijkheid is dat de camera. De overige techniek is onzichtbaar weggewerkt. Overigens kun je ook via een verbinding met je Android-toestel het een en ander instellen en bedienen en ook de iOS-gebruikers kunnen gerust zijn, ook zij kunnen de noodzakelijke verbindingen leggen.
Toepassingen
De reeks aan technische toevoegingen maakt een scala aan toepassingen mogelijk. Om er maar eens een paar te noemen:
- Hi-fi geluidsysteem. Met je app regel je eenvoudig welke muziek je wilt horen.
- Videoblogger. Neem dankzij de ingebouwde camera en microfoon eenvoudig je videoblog op. Geen gedoe meer met selfiesticks of standaarden. Handig als je voor je blog je handen vrij wilt hebben, bijvoorbeeld bij make-updemonstraties.
- Selfies maken. Selfies zijn snel en eenvoudig te maken. Je hebt geen selfiestick nodig, maar je bent meteen klaar om mooi op het plaatje te gaan. Je kunt je foto meteen heel eenvoudig delen op Facebook, Instagram of ander social media.
- Videobellen wordt gemakkelijker.
- Kijk op het paneel om te zien wat voor weer het wordt.
- Slim huis. Regel eenvoudig je thermostaat, de verlichting of de sloten.
- Lichtinstellingen. Het licht zit ingebouwd in de spiegelrand. Regel de lichtsterkte, zodat je altijd goed in het licht staat als je foto’s of video-opnames maakt.
- Beveiliging. De camerafunctie maakt het mogelijk om beelden op te nemen en door te spelen naar je telefoon. Zo kun je het systeem ook inzetten voor je beveiliging.
- En natuurlijk kun je het geheel ook gewoon als een normale spiegel gebruiken om je uiterlijk en kleding te controleren en zo.
Voor thuisgebruik en zakelijk gebruik
Met een net iets ander bedieningspaneel en functies kun je je voorstellen dat de selfie mirror het niet alleen thuis erg goed zou moeten kunnen doen, maar dat ook zakelijke toepassingen mogelijk zijn. Denk aan speciale versies voor restaurants, kledingwinkels of schoonheidssalons.
Selfie mirror, de toekomst?
Met de selfie mirror komen er allerlei nieuwe mogelijkheden in huis. Of het interessant genoeg is om in je huis te installeren is een kwestie van persoonlijke smaak. Er zit natuurlijk ook een privacy-addertje onder het gras. Ook zou de ontwikkeling van grotere tablets of computerschermen in combinatie met een kleine computer hetzelfde effect kunnen bereiken. De toekomst zal het uitmaken. Misschien hangen er in 2030 overal selfie mirrors. Of misschien ook niet...