Onderhoud van witgoed, waarom belangrijk en wat kan je doen?

Onderhoud van witgoed, waarom belangrijk en wat kan je doen? We zijn er zo aan gewend geraakt. Dat de wasmachine zijn programma afdraait en de koelkast onze levensmiddelen op een verantwoorde temperatuur goedhoudt. Maar op termijn kan de kwaliteit van het apparaat achteruitgaan. De witte was die niet meer zo maagdelijk uit het apparaat komt, een was die muffig ruikt. Of erger, je huishoudelijke apparaten weigeren verdere dienst. Hoe onderhoud je het beste je witgoedapparaten zodat ze doen wat ze moeten doen en zo energiezuinig mogelijk blijven presteren?

Voordelen van regelmatig onderhoud aan witgoedapparatuur

Hoe vaak gebruik je huishoudelijke apparaten op een dag? Een vraag die je jezelf waarschijnlijk niet vaak stelt. Maar wanneer je er even bij stil staat, komt het besef dat je koelkast, je wasmachine, je wasdroger etc., je meerdere malen per dag van dienst zijn. Belangrijk dus om er goed voor te zorgen en zo een achteruitgang van de prestaties te voorkomen. Bovendien kun je er ook energie mee besparen. Slecht onderhouden apparatuur gaat veelal meer energie verbruiken. Goed voor het milieu dus, zeker ook wanneer regelmatig onderhoud leidt tot een minder frequente vervanging van de apparatuur.

Enkele tips voor wat je zelf kunt doen

Je kunt onderhoud plegen om storingen of achteruitgang van kwaliteit van het apparaat te voorkomen. Of je kunt een reeds opgetreden storing in veel gevallen zelf oplossen. Raadpleeg in dat geval dan het onderhoudsboekje, of wanneer dit niet meer in bezit is, het internet om bijvoorbeeld storingscodes op te zoeken. Bij twijfel over het eigen kunnen, schakel dan een erkende reparateur in. Maar, voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je zelf aan onderhoud doen?

Wasmachine

  • Laat de machine één keer per maand op 95 graden draaien zonder was, voor het ontvetten van het apparaat
  • Om de paar maanden het 'pluizenfilter' onderaan de machine reinigen, dit voorkomt diverse storingen
  • Afdichtingsrubbers af en toe invetten met bijvoorbeeld vaseline (zuurvrij) om uitdroging te voorkomen
  • Twee keer per jaar ontkalken, voor een goede (energiezuinige) werking van het warmtespiraal
  • Laat het deurtje van het apparaat open staan na gebruik (om nare luchtjes en schimmel te voorkomen)
  • Gebruik niet teveel wasmiddel

Vaatwasmachine

  • Ontvetten van het apparaat door een paar keer per jaar vaatwasmachinereiniger te gebruiken
  • Ontkalken van de machine, twee keer per jaar
  • Afdichtingsrubbers af en toe invetten met bijvoorbeeld vaseline (zuurvrij) om uitdroging te voorkomen
  • Laat de machine ook af en toe eens op het heetste programma draaien
  • Controleer het filter en de sproeiarmen maandelijks op vervuiling/verstopping
  • Vul het vaatwaszout regelmatig bij

Koelkast en vriezer

  • Houd de condensorspoelen aan de achterzijde van het apparaat stofvrij voor een goede energiezuinige werking
  • Afdichtingsrubbers zo af en toe invetten met bijvoorbeeld vaseline (zuurvrij) om uitdroging te voorkomen
  • Controleer periodiek of de afvoer (van condens) niet verstopt is
  • Ontdooien van de vriezer wanneer een duidelijke ijslaag te zien is
  • Vervang deurrubbers wanneer deze poreus en/of versleten zijn om capaciteitsverlies te voorkomen

Wasdroger

  • Reinig na iedere droogbeurt het pluizenfilter (eventueel met water, maar plaats het wel droog terug)
  • Houd de trommel goed schoon. Bijvoorbeeld met een schuursponsje, voor een optimale werking van de sensoren
  • Leeg de condens bak na iedere droogbeurt (condensdroger)
  • Maak regelmatig de condensor schoon. De condensor zit onderin de machine achter een klep (condensdroger)
  • Houd de afvoerslang stofvrij (afvoerdroger)

Onderhoud aan witgoed en veiligheid

Naast een economisch voordeel en het voorkomen van storingen, zorgt regelmatig onderhoud van je apparaten en machines ook voor het veilig functioneren ervan. De wasdroger is de grootste veroorzaker van brand van alle huishoudelijke apparaten. Filters (vol met stof en pluizen) die niet regelmatig schoongemaakt worden, kunnen een reëel brandgevaar veroorzaken. Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar de droger staat en houdt ook de uitgang voor warme lucht vrij van obstakels! Voor wat betreft de koelkast en de vriezer, houd de achterkant ervan stofvrij en zorg bij ingebouwde apparaten voor voldoende ventilatie in het meubel om brandgevaar te voorkomen!

Defecte apparaten: repareren of vervangen?

Besef dat veel (witgoed)apparatuur in de loop der tijd steeds energiezuiniger is geworden. Zeker ten aanzien van oude typen apparaten met energielabel B, C of D. Houd dit in het achterhoofd wanneer je een oud exemplaar hebt dat gerepareerd moet worden. Wellicht is de aanschaf van een nieuwe machine een verstandige keuze.

Besluit je tot reparatie over te gaan dan is het goed om te weten dat het euvel wellicht nog onder de garantie valt. De moeite waard om eens te controleren dus. Indien dit niet het geval is dan loont het de moeite het mankement (indien niet al te complex), zelf te verhelpen. Er zijn ontzettend veel reserveonderdelen verkrijgbaar, zowel merkonderdelen alsook goede imitatieonderdelen.
Op het internet zijn vele instructiefilms te zien van het op te lossen probleem. Durf je het niet aan? Weet dan dat er ook goedkope reparaties uitgevoerd worden door bijvoorbeeld studenten.
© 2017 - 2024 Lexi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
37 gemakkelijke tips om energie te besparenEnergie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel vind je veel tips om…
Energielabel: energiezuinig kopenEnergielabel: energiezuinig kopenEen energielabel op woningen is sinds 2008 in werking getreden. De energielabel op witgoed geven aan hoe zuinig het appa…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Bereken winst op energiebesparende maatregelen of machinesHoe kunnen we berekenen of een investering in energiebesparende apparatuur of energiebesparende maatregelen ook rendemen…

De werking en aanschaf van een staande of tafelventilatorDe werking en aanschaf van een staande of tafelventilatorAls de eerste zomerse en tropische dagen van het jaar genoteerd worden dan vliegen de ventilators bij menig elektronicaw…
Magnetron: bord warm, eten koud. Hoe komt dit?Magnetron: bord warm, eten koud. Hoe komt dit?De magnetron heeft vele voordelen maar ook enkele nadelen. Zo kun je merken dat het bord dat je in de oven zet heel erg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Noupload, Pixabay
  • URL: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/, geraadpleegd op 24 januari 2017
  • URL: https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/wasmachine-schoonmaken-en-onderhoud. Geraadpleegd op 26 januari 2017
Lexi (8 artikelen)
Laatste update: 24-02-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.