Kleding stomen met handstomer of strijkstomer met standaard

Kleding stomen met handstomer of strijkstomer met standaard Kleding die lang in een koffer opgevouwen of samengeperst in een overvolle kledingkast heeft gezeten kan daar sporen van vertonen in de vorm van ongewenste kreukels en vouwen. Bij haast biedt een strijkijzer met bijbehorende plank niet altijd de snelste oplossing. Deze hulpjes gaan ook uiteraard niet op reis mee. Een stoomapparaat in de vorm van een strijkstomer is dan ideaal om tussentijds gekreukte kleding weer toonbaar te maken of om het op te frissen. Welke type stoomapparaat de beste keus is, hangt af van individuele wensen en omstandigheden. Waar dient iemand op te letten bij de aanschaf van een strijkstomer om teleurstelling te voorkomen en hoe gebruik je zo'n apparaat precies?

Strijkstomers

Wie netjes voor de dag wil komen, hoeft niet telkens een stoomstrijkijzer en bijbehorende strijkplank uit de kast tevoorschijn te halen om aan de slag te gaan. Een strijkstomer is namelijk een snelle oplossing voor het tussentijds ontkreuken of opfrissen van kleding. Een strijkstomer - ook wel handstomer of kledingstomer genoemd - kan op diverse manieren goede diensten bewijzen, te weten:
  • om gekreukte kleding, die opgepropt is geweest in een (overvolle) kledingkast, te behandelen;
  • om kleding of voorwerpen gemaakt van stof die makkelijk kreuken, weer toonbaar te maken (een linnen tafellaken bijvoorbeeld);
  • om muffe kleding, die een tijd opgeslagen is geweest een opfrisbeurt te geven;
  • om gekreukte kleding uit een koffer, tas of lade snel voor het dragen weer glad te strijken.

Types kledingstomers

Er zijn twee soorten strijkstomers om uit te kiezen:
  • een handstomer;
  • een kledingstomer met vaste standaard.

Deze stomers zijn perfect om kleding - met lichte kreukels - weer toonbaar te maken of op te verfrissen. Tijdens het reizen kan een meegenomen handstomer ergernis voorkomen en kosten besparen. Zo hoeft niemand het hotelpersoneel om een strijkijzer en plank te vragen en te wachten tot die gebracht worden of gebruik te maken van de strijkservice van het hotel. (Deze service is meestal ook niet gratis of onmiddellijk). Een strijkstomer met standaard heeft vaak wieltjes en is daardoor verrijdbaar, maar mensen geven het meestal gemakshalve een vaste plek in huis. Het staat in principe startklaar om na luttele minuten aan de slag te gaan. Onder welke omstandigheden is een bepaalde type strijkstomer het meest geschikt?

Kleding stomen met een handstomer

Handstomers zijn niet duur, makkelijk draagbaar (verplaatsbaar) en compact. Een handstomer werkt op netstroom. Ze zijn prima om mee op reis te nemen, omdat ze licht van gewicht zijn. Ze nemen weinig plaats in en zijn lichter in gebruik dan een strijkstomer met standaard. De zoolplaat van een handstomer is in principe wel kleiner dan bij een strijkstomer met standaard. Dit betekent dat kleding langer moet worden behandeld. Bij een handstomer is het verwarmingsdeel en waterreservoir rechtstreeks gekoppeld aan de stoomkop. Het reservoir zal daarom in verband met het gewicht in principe kleiner zijn dan bij een stomer met standaard. Sommige handstomers hebben extra opzetstukken, zoals een kledingborstel. Er kan ook een handbeschermer zijn meegeleverd om verbranding te voorkomen die door de stoomstoten uit het apparaat kan ontstaan. Een handstomer is handig bij het gebruik van een klein aantal te behandelen kledingstukken en makkelijk op te bergen in een kledingkast. Dit laatste is fijn voor mensen die kleinbehuisd zijn.

Onderdelen van een handstomer

Er is onderling verschil in het aanbod wat handstomers betreft. Het verschil ligt meestal in de verschillende meegeleverde accessoires, de lengte van het snoer of de grootte van het reservoir. Het is overigens wel raadzaam om te letten op de capaciteit van het waterreservoir, omdat dit de duur van een stoombeurt bepaalt. Het is fijn om ononderbroken door te kunnen werken, zonder telkens het reservoir te moeten bijvullen.
Een handstomer bestaat uit:
  • een snoer met stekker;
  • een stoomkop;
  • een verwarmingsgedeelte;
  • een waterreservoir.

Kleding stomen met een strijkstomer met standaard

Sommige mensen zijn ruimer behuisd en zetten bij voorkeur een strijkstomer met standaard op een vaste plek neer. Deze apparaten zijn namelijk minder makkelijk verplaatsbaar (niet handzaam) al hebben ze wieltjes. Kledingstomers met een standaard zijn groter dan een handstomer en het reservoir heeft een grotere capaciteit. Ze werken ook op netstroom. Kledingstomers met een standaard worden regelmatig gebruikt om meer dan één kledingstuk glad te stomen of op te frissen. Wie regelmatig meerdere kledingstukken wil behandelen, doet er beter aan om in dat geval voor een kledingstomer met standaard te kiezen. Veel strijkstomers met standaard hebben diverse opzetstukken (borstels), die afgestemd zijn op verschillende stofsoorten (bijvoorbeeld dikkere stoffen). Andere meegeleverde accessoires kunnen bijvoorbeeld een strijkplankje of een (beschermende) handschoen zijn. Strijkstomers met standaard zijn uiteraard duurder dan handstomers.

Onderdelen van een kledingstomer met standaard

Een strijkstomer met standaard is zwaarder in gewicht dan een handstomer. Het waterreservoir staat onderaan het apparaat bij de vloer samen met het verwarmingsgedeelte. Het is raadzaam om te letten op hoe zwaar de stoomkop met slang is, hoe de stoomkop in de hand ligt en hoe wendbaar de slang en stoomkop samen zijn (gebruiksgemak).
Een kledingstomer met standaard bestaat uit:
  • een snoer met stekker;
  • een slang met een stoomkop;
  • een waterreservoir;
  • een verwarmingsgedeelte;
  • een vaste verticale stang met hanger.

Belangrijke punten bij het kopen

Welke kledingstomer de beste aankoop is, is sterk afhankelijk van de eisen, wensen en situatie. Er zijn een aantal punten die in de meeste gevallen meegewogen dienen te worden voor een goede aankoop. De capaciteit van het waterreservoir bepaalt bijvoorbeeld de onafgebroken gebruiksduur waar binnen achter elkaar gestoomd kan worden. Dit kan per model verschillen. Wie regelmatig veel kleding achter elkaar denkt te willen stomen, kan veel irritatie voorkomen door extra op de capaciteit te letten. Een ander punt van aandacht is de grootte van de vulopening van het reservoir en de stoomkop (zoolplaat). Een kleine vulopening kan voor veel gepriegel met water zorgen. Een kleine stoomkop betekent dat langer aan het kledingstuk gewerkt moet worden. Hoe zwaar is het gewicht van de slang en stoomkop tezamen? Dit is belangrijk om het ongemak van een (versnelde) 'lamme arm' te voorkomen. Een strijkstomer werkt op netstroom. Het is daarom belangrijk te letten op de lengte van het snoer. Geeft de lengte van het snoer ten opzichte van het te gebruiken stopcontact voldoende scope om in te werken? Een korte snoer verkort de reikwijdte. Verder kunnen de stoomkracht, de opwarmtijd, de aanwezigheid van een sprayfunctie en stoomstoot allemaal een rol spelen bij de weloverwogen beslissing.

Hoe gebruik je een kledingstomer?

Het gebruik van een strijkstomer wijst zich bijna vanzelf. Het is verstandig om eerst te controleren dat alle onderdelen goed bevestigd zijn om eventuele lekkages te voorkomen. Het is ook raadzaam om vooraf te controleren dat het reservoir maximaal gevuld is met (koud) water zonder kalk (gebruik het type water zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing). Het klinkt vanzelfsprekend om na het aanzetten het apparaat het de tijd te geven om goed op te warmen en niet overhaast te willen beginnen met stomen. Een te korte opwarmtijd geeft namelijk onvoldoende stoom en kan watervlekjes achterlaten op de stof. Check eventueel met de stoomknop of het apparaat al mooie stoomstoten afgeeft. Laat na het opwarmen de stoomkop langs de stof van boven naar beneden glijden. Druk daarbij telkens op de stoomknop om een stoomstoot te geven.

De stoomkop doet in feite al het werk. Het enige dat iemand hoeft te doen is langs de stof te strijken. Het is onnodig om hard op de stof te drukken. Een meegeleverde handschoen kan achter de te stomen stof worden gehouden om bijvoorbeeld vouwen uit dikke stoffen te halen of om ernstige kreuken weg te werken. Tijdens het gebruik ontdek je welke manier je het prettigst vindt om te stomen met de stoomkop. Wie geen meegeleverde handschoen heeft, kan indien nodig een schone ovenwant gebruiken. Zwaar gekreukte stoffen dienen van binnen naar buiten toe te worden aangepakt. Dit is de beste manier bij stoffen als zijde. Sommige stoffen zijn bewerkt en verdienen daardoor wat extra aandacht. Zij hebben bijvoorbeeld plooien of ruches. Houd de stoomkop op een plooi bijvoorbeeld op kleine afstand van de stof, zodat de plooi behouden blijft. Stof met een vleug dient ook op licht afstand te worden behandeld.

Na het stomen kan het kledingstuk wat vochtig aanvoelen, maar dat is normaal. Dat gebeurt tijdens een gewone strijkbeurt ook. Er kunnen ook watervlekjes op de stof te zien zijn. Geef het kledingstuk de tijd om te drogen. Na maximaal tien minuten kan het kledingstuk aangetrokken worden dan wel opgeborgen in de kast, lade, opbergdoos of koffer. Voor sommige stoffen en ernstig gekreukelde stof is een gewone strijkijzer meer de aangewezen weg. Een strijkstomer is een goede keus om zijde, wol en andere lichte stoffen te strijken, omdat ze door het stomen minder snel slijten Een traditionele strijkijzer is soms te zwaar en plet de stof bij elke strijkbeurt.
© 2019 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetgeur uit kleding verwijderenZweetgeur uit kleding verwijderenKleding die naar zweet ruikt is erg onaangenaam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zelf kun je er erg onze…
Stomen van voedselStomen van voedselStomen is een gezonde bereidingswijze van voedsel dat wordt gaar gemaakt in de damp van een kokende vloeistof. Het is mo…
Tips voor veilig kleding kopen op ebayTips voor veilig kleding kopen op ebayEBay is een online handelsplaats. Er wordt van alles gekocht en verkocht. Van make-up tot auto's. Maar niet iedereen die…
Hoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennenHoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennenLees hier hoe je namaak Lacoste kleding kunt herkennen. Hier staan de echtheidskenmerken van originele lacoste truien. M…

Wasdroger: Waarop moet je letten bij de aankoop?Wasdroger: Waarop moet je letten bij de aankoop?Een nieuwe wasdroger, ook wel droogtrommel, droogautomaat, droogkast of droger genoemd, is voor veel mensen een duur hui…
Wasmachine: Waarop moet je letten bij de aankoop?Wasmachine: Waarop moet je letten bij de aankoop?Een nieuwe wasmachine aankopen is een dure aangelegenheid voor veel mensen. Het is ook iets dat je vaak zal gebruiken en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mustudio, Unsplash
  • https://www.wikihow.life/Use-a-Clothes-Steamer
  • https://www.philips.com.au/c-e/ho/garment-steamers/how-to-use-a-clothes-steamer.html
  • https://lb.glamour.nl/fun/feel-good/artikel/de-oplossing-voor-iedereen-die-strijken-haat-de-handstomer
  • https://10toptest.nl/goedkope-aanbieding/beste-kledingstomer/
  • https://electronics.howstuffworks.com/gadgets/home/clothes-steamer3.htm
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 07-03-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.