Wasdroger: Waarop moet je letten bij de aankoop?

Wasdroger: Waarop moet je letten bij de aankoop? Een nieuwe wasdroger, ook wel droogtrommel, droogautomaat, droogkast of droger genoemd, is voor veel mensen een duur huishoudtoestel. Het is ook iets dat je vaak zal gebruiken en voor vele jaren. Het is dus belangrijk dat je goed geïnformeerd en met de nodige tips op zoek kan gaan naar de wasdroger die het beste bij jouw noden past. Een huishoudklus zoals wassen blijft een klus en een verkeerd gekozen machine zal die klus alleen maar zwaarder maken. Een wasdroger die aan jouw noden voldoet en goed droogt kan de klus dan weer vergemakkelijken, waardoor je er minder tegenaan kijkt en meer tijd hebt om andere, leuke dingen te doen.

Verschillende merken

Duurdere merken

Om te beginnen zal je een keuze moeten maken tussen verschillende merken. Vroeger werd gezegd dat de Duitse fabrikanten een langere levensduur hadden. Fabrikanten doen er alles aan om deze aangenomen wijsheid in leven te houden. Verschillende consumentenorganisaties zien het aantal defecten echter flink stijgen en je hoort veel over geplande veroudering. Met dit laatste bedoelt men dat fabrikanten bewust bepaalde onderdelen van matige kwaliteit inbouwen opdat ze al na een paar jaar, meestal net buiten de garantieperiode, zouden kunnen verdienen aan herstellingskosten, onderdelen of zelfs integrale vervanging van de wasdroger. Daardoor wordt aangenomen dat wasdrogers niet meer zolang meegaan als vroeger. Bijkomend kan je jezelf dan nog de vraag stellen of het financieel wel de moeite loont om een toestel van de bekende Duitse fabrikanten te kopen. Deze zijn namelijk vaak duurder.

Testen

Een belangrijke leidraad die je toch over de schreef kan trekken zijn de testen of top-10-lijsten door de consumentenorganisaties. Die gaan niet enkel over de droog- en energieprestaties, maar ook over de merktevredenheid/klantbeoordeling. Hierbij wordt naar ervaringen met onder andere defecten gepolst bij consumenten. Zowel in de testscorelijsten als bij de merktevredenheid/klantbeoordeling staan die bekende Duitse fabrikanten als Siemens, Bosch en Miele toch bovenaan.

Defecten

Uiteraard geeft de merktevredenheid en klantenbeoordeling enkel een statistisch beeld. Er is dus geen garantie dat jijzelf gespaard zult blijven van eventuele defecten. Weet dat herstellingskosten en vooral onderdelen van de topmerken algemeen genomen ook duurder zijn dan van andere merken. Heb je toch een defect, kijk dan eens na of je energieleverancier geen bijstand verleent voor witgoed. Vaak wordt dit gratis als klantenvoordeel aangeboden. Meestal gaat het enkel over een vorm van verlengde garantie voor toestellen tot 5 jaar. Het kan je wel honderden euro's besparen.

Betere technologie

De technologie gaat ook steeds sneller vooruit. Wasdrogers worden almaar zuiniger in energie. In dat opzicht is het misschien zelfs beter een goedkoper toestel te nemen en het bij een defect te vervangen door een nieuw en zuiniger exemplaar. De kosten om op een kortere tijdspanne telkens een nieuw toestel aan te schaffen wegen vaak echter niet op tegen de besparing op energie die je zou kunnen doen. Ook vanuit ecologisch standpunt valt deze zienswijze niet te verdedigen.

Economie

Een ander, misschien voor velen ondergeschikt punt om over na te denken is dat als je kiest voor Europese merken, niet enkel de Duitse dus, je de Europese economie steunt in plaats van bijvoorbeeld de Amerikaanse of Aziatische.

Eigenschappen

Inductiemotor

Koop het beste een toestel voorzien van een inductiemotor. Deze zijn merkbaar stiller en gaan veel langer mee. De meeste toestellen zijn hiermee uitgerust.

Warmtepomp

Koop een toestel met warmtepomp-technologie. Deze zijn veel zuiniger dan de gewone condensatiemodellen en zeker de luchtafvoermodellen. Ze gebruiken ook een lagere droogtemperatuur wat beter is voor je wasgoed. Het enige minpunt is dat de droogcyclus iets langer duurt.

Omkeerbare deur

Is het nodig dat je deur omkeerbaar is? Deuren die maar aan één kant kunnen opendraaien zijn mogelijk lastig bij het in- en uitladen van het wasgoed of het overladen van de wasmachine naar de wasdroger.

Beladingscapaciteit

Let ook zeker op de beladingscapaciteit van de machine. Voor een koppel is een beladingscapaciteit van 7 kg ideaal. Voor een gezin met 1 of 2 kinderen kan je beter voor een capaciteit van 8 kg kiezen. Voor grotere gezinnen of gezinnen die vaak wassen is een beladingscapaciteit van 9 kg dan weer ideaal. De grotere trommels zijn ook handig om grote stukken, zoals gordijnen, stoelovertrekken of donsdekens, te drogen. Koop in ieder geval een wasdroger met een beladingscapaciteit die minstens dezelfde is als je wasmachine of groter. Zo zal je je wasdroger niet gemakkelijk overbeladen met mogelijke oververhitting tot gevolg.

Energiescore

Vergeet zeker ook niet te kijken naar de energiescore van de wasdroger. Welke wasdroger het zuinigst is kan je aan de hand van deze score op het energielabel vinden. Zowel energieverbruik, geluidswaarde, droogresultaat als beladingscapaciteit kan je hierop terugvinden. Kies beter een toestel met minstens een B-score voor het drogen. Dit slaat vooral op de condenserende werking van de machine. Kies je voor een toestel met een nog betere score, dan zal je dus meer kunnen besparen.

Alternerende trommel

Kies liever een toestel met een alternerende trommel(richting). Die zijn beter in staat het ineenwikkelen van het wasgoed te vermijden. Hoewel, verschillende consumentenorganisaties die testen hebben uitgevoerd tonen aan dat een toestel dat hier niet over beschikt vergelijkbare prestaties geeft.

Extra's

Startuitstel

Startuitstel is voor veel mensen onmisbaar. Het laat toe de machine op een vooraf ingesteld tijdstip te laten draaien. Voor mensen met een voordeliger nacht- en weekendtarief is deze optie onmisbaar.

Temperatuur laag / Delicaat

De functie Temperatuur laag of Delicaat is dan weer veiliger om je delicater wasgoed te drogen. De machine gaat voorzichtiger om met het wasgoed en draait op een lagere temperatuur.

Zelfreinigend filter

Een zelfreinigend filter bespaart je weer wat onderhoudswerk. Heeft het toestel dat je wenst te kopen geen zelfreinigende filter, kijk dan of het uitgerust is met een indicator (meestal een lampje) dat aangeeft dat het filter gereinigd moet worden. Zo vergeet je het niet en dat maakt het toch weer veiliger en beter voor het rendement.

Afvoerdarm

Een inbegrepen afvoerdarm is dan weer handig om het droogwater rechtstreeks af te voeren in de afvoerleiding. Op die manier hoef je niet telkens het waterreservoir te ledigen na een droogcyclus. Werk je toch liever met een reservoir, om het water te recupereren voor andere doeleinden bijvoorbeeld, of kan je niet anders, zorg dan dat het toestel uitgerust is met een indicatorlampje dat aangeeft dat je het reservoir moet ledigen.

Vochtigheidssensor

Een wasdroger met een vochtigheidssensor zal je dan weer energie en tijd doen besparen. De machine is in staat te bepalen hoe droog het wasgoed is dat in de trommel zit en past de droogcyclus hierop aan.

Stoomfunctie

Een stoomfunctie is ook een optie bij een aantal toestellen. Deze zal ervoor zorgen dat het wasgoed minder gekreukt uit de machine komt, hoewel consumentenorganisaties niet veel verschil zien. Let wel, het zijn weer extra onderdelen van de machine die kapot kunnen gaan. Het gebruikt ook weer meer energie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droger kopen? Hoe maak je een keuze voor een wasdroger?Een wasdroger, droger of centrifuge (droogtrommel) zorgt er voor dat je fris gewassen kleren snel drogen. Maar net als b…
Een wasdroger kopenEen wasdroger kopenIn veel huishoudens is een wasdroger aanwezig. Een wasdroger die ook wel als droogtrommel aangeduid wordt, zorgt ervoor…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…

Kleding stomen met handstomer of strijkstomer met standaardKleding stomen met handstomer of strijkstomer met standaardKleding die lang in een koffer opgevouwen of samengeperst in een overvolle kledingkast heeft gezeten kan daar sporen van…
Warmtepompdroger: een energiezuinig type drogerWarmtepompdroger: een energiezuinig type drogerEen warmtepompdroger is gemiddeld zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of condensdroger. Dit is beter voor het mi…
Bronnen en referenties
  • Marrez, B., Van Lissum, D. (2017). Pluis bepaalt verbruik. Test-Aankoop, 2017 (622), 52-54
  • Bouhy, S., Marrez, B. (2016). Bespaar 45 per jaar. Test-Aankoop, 2016 (611), 58-60
  • Hemeryck, T., Marrez, B. (2015). Droogtrommels. Test-Aankoop, 2015 (601), 31-33
Olivander (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.