Wasmachine: Waarop moet je letten bij de aankoop?
Een nieuwe wasmachine aankopen is een dure aangelegenheid voor veel mensen. Het is ook iets dat je vaak zal gebruiken en voor vele jaren. Het is dus belangrijk dat je goed geïnformeerd en met de nodige tips op zoek kan gaan naar de wasmachine die het beste bij jouw noden past. Een huishoudklus zoals wassen blijft een klus en een verkeerd gekozen machine zal die klus alleen maar zwaarder maken. Een wasmachine die aan jouw noden voldoet en goed wast kan de klus dan weer vergemakkelijken, waardoor je er minder tegenaan kijkt en meer tijd hebt om andere, leuke dingen te doen.
Verschillende merken
Duurdere merken
Om te beginnen zal je een keuze moeten maken tussen verschillende merken. Vroeger werd gezegd dat de Duitse fabrikanten een langere levensduur hadden. Ook vandaag doen de fabrikanten er alles aan om deze aangenomen wijsheid in leven te houden. Verschillende consumentenorganisaties zien het aantal defecten echter flink stijgen en je hoort veel over geplande veroudering. Met dit laatste bedoelt men dat fabrikanten bewust bepaalde onderdelen van matige kwaliteit inbouwen opdat ze al na een paar jaar, meestal net buiten de garantieperiode, zouden kunnen verdienen aan herstellingskosten, onderdelen of zelfs integrale vervanging van de wasmachine. Daardoor wordt aangenomen dat wasmachines niet meer zolang meegaan als vroeger. Bijkomend kan je jezelf dan nog de vraag stellen of het financieel wel de moeite loont om een toestel van de bekende Duitse fabrikanten te kopen. Deze zijn namelijk vaak duurder.
Testen
Een belangrijke leidraad die je toch over de schreef kan trekken zijn de testen of top 10-lijsten door de consumentenorganisaties. Die gaan niet enkel over de was- en energieprestaties, maar ook over de merktevredenheid/klantbeoordeling. Hierbij wordt naar ervaringen met onder andere defecten gepolst bij consumenten. Zowel in testscorelijsten als bij merktevredenheid/klantbeoordeling staan die bekende Duitse fabrikanten als Siemens, Bosch en Miele toch bovenaan.
Defecten
Uiteraard geeft de merktevredenheid en klantenbeoordeling enkel een statistisch beeld. Er is dus geen garantie dat jijzelf gespaard zult blijven van eventuele defecten. Weet dat herstellingskosten en vooral onderdelen van de topmerken algemeen genomen ook duurder zijn dan van andere merken. Heb je toch een defect, kijk dan eens na of je energieleverancier geen bijstand verleent voor witgoed. Vaak wordt dit gratis als klantenvoordeel aangeboden. Meestal gaat het enkel over een vorm van verlengde garantie voor toestellen tot 5 jaar. Het kan je wel honderden euros besparen.
Betere technologie
De technologie gaat ook steeds sneller vooruit. Wasmachines worden almaar zuiniger in energie en water. In dat opzicht is het misschien zelfs beter een goedkoper toestel te nemen en het bij een defect te vervangen door een nieuw en zuiniger exemplaar. De kosten om op een kortere tijdspanne telkens een nieuw toestel aan te schaffen wegen vaak echter niet op tegen de besparing op energie en water die je zou kunnen doen. Ook vanuit ecologisch standpunt valt deze zienswijze niet te verdedigen.
Economie
Een ander, misschien voor velen ondergeschikt punt om over na te denken is dat als je kiest voor Europese merken, niet enkel de Duitse dus, je de Europese economie steunt in plaats van bijvoorbeeld de Amerikaanse of Aziatische.
Eigenschappen
Inductiemotor
Koop het beste een toestel voorzien van een inductiemotor. Deze zijn merkbaar stiller en gaan veel langer mee. De meeste toestellen zijn hiermee uitgerust.
Omkeerbare deur
Is het nodig dat je deur omkeerbaar is? Deuren die maar aan één kant kunnen opendraaien zijn mogelijk lastig bij het in- en uitladen van het wasgoed of het overladen naar de wasdroger.
Bovenlader of onderlader
Een bovenlader is handig als je weinig ruimte hebt om de machine te plaatsen. Een voorlader heeft meestal een grotere beladingscapaciteit en is handiger voor het in- en uitladen. Ook qua wasprestaties is een voorlader te verkiezen boven een bovenlader.
Beladingscapaciteit
Let ook zeker op de beladingscapaciteit van de machine. Voor een koppel is een beladingscapaciteit van 5 tot 7 kg ideaal. Voor een gezin met 1 of 2 kinderen kan je beter voor een capaciteit van 7 à 8 kg kiezen. Voor grotere gezinnen of gezinnen die vaak wassen is een beladingscapaciteit van 9 kg dan weer ideaal. De grotere trommels zijn ook handig om grote stukken, zoals gordijnen, zetelovertrekken of donsdekens, te wassen.
Beladingssensor
Een wasmachine met een beladingssensor zal je dan weer energie en water doen besparen. De machine is in staat te bepalen hoeveel wasgoed er in de trommel zit en past de wascyclus hieraan aan.
Maximale centrifugeersnelheid
Maximum toerental van de wasmachine duidt op de maximale centrifugeersnelheid. Hoe hoger dit toerental, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Als je je wasgoed in een wasdroger droogt kies je beter het hoogst mogelijke toerental. Op die manier verbruik je veel minder energie en dat scheelt weer in de portefeuille. Tegenwoordig krijgen toestellen ook
scores voor het droogzwieren. Dit vind je terug op het energielabel. Kies een toestel met minstens een B-score. Dit zijn de toestellen met 1.400 toeren. Kies je voor een toestel met een nog hoger toerental zal je dus meer kunnen besparen.
Was-droogcombinaties
Er bestaan ook was-droogcombinaties. Dat zijn machines die het wasgoed zowel kunnen wassen als drogen. Verschillende consumentenorganisaties waarschuwen echter dat de was- en droogprestaties hiervan minder goed zijn. Bovendien zijn ze vaak erg duur. Heb je de ruimte om twee toestellen te plaatsen, naast of boven elkaar, dan koop je het beste een aparte wasmachine en wasdroger.
Energiescore
Vergeet zeker ook niet te kijken naar de energiescore van de wasmachine. Welke wasmachine het zuinigst is kan je aan de hand van deze score op het energielabel vinden. Zowel energieverbruik, waterverbruik, geluidswaarde, droogresultaat en beladingscapaciteit kan je hierop terugvinden.
Extra's
Dubbele lekbeveiliging
Je koopt beter een toestel met een dubbele lekbeveiliging, zowel in het toestel zelf als aan de watertoevoer. Dit kan je bij een defect veel schade en kosten besparen.
Startuitstel
Startuitstel is voor veel mensen onmisbaar. Het laat toe de machine op een vooraf ingesteld tijdstip te laten draaien waardoor het natte wasgoed niet te lang blijft liggen in de machine en nare geurtjes krijgt. Ook voor mensen met een voordeliger nacht- en weekendtarief is deze optie onmisbaar.
Zelfreinigend wasmiddelreservoir
Een zelfreinigend wasmiddelreservoir of wasmiddelbakje is dan weer handig om schimmel en vetluis tegen te gaan die je machine doet ruiken. Het zal je poetswerk besparen en bovendien belandt al het wasmiddel netjes in de trommel. Dat bespaart je ook weer wasmiddel. Op die manier kan er ook geen wasmiddel van een vorige wascyclus in de huidige wascyclus belanden. Niet onbelangrijk als je een wolwas of delicate was draait.
Extra Spoelen
De optie
Extra Spoelen/Extra Water is dan weer handig voor mensen met een gevoelige huid of allergie voor wasproducten. Het spoelen verbetert erdoor. Wasmachines worden tegenwoordig almaar zuiniger in waterverbruik. Dat gaat vaak ten koste van de spoelresultaten. Weet wel, je zal meer water verbruiken en dat voel je dan weer in de portefeuille.
Automatische wasmiddel- en wasverzachterdosering
Veel toestellen zijn uitgerust met een automatische wasmiddel- en wasverzachterdosering. Dit zal je een besparing opleveren van wasmiddel en wasverzachter én voor een betere dosering zorgen via schuimsensoren en vuilsensoren in de trommel. Let wel, het zijn weer extra onderdelen van de machine die kapot kunnen gaan. Milieubewuste mensen die azijn gebruiken in plaats van wasverzachter laten dit ook beter achterwege. Azijn is niet geschikt voor de pomponderdelen van de automatische wasdosering en kan tot een vervroegd defect leiden.
Stoomfunctie
Een stoomfunctie is ook een optie bij een aantal toestellen. Dit zal ervoor zorgen dat het wasgoed minder gekreukt uit de machine komt, hoewel consumentenorganisaties niet veel verschil zien. Let wel, het zijn weer extra onderdelen van de machine die kapot kunnen gaan. Het gebruikt ook weer meer energie.
Lees verder