Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?

Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker? Elektronische apparatuur die niet op elkaar past en tot ergenis leidt. "Binnenkort is dat allemaal verleden tijd met DLNA. Spoedig zal alle elektronische apparatuur in huis met elkaar verbonden zijn, van mobieltje tot televisie en computer. Alles kan straks simpel met elkaar communiceren, via het wondermiddel DLNA (Digital Living Network Alliance)." Aldus de gedachte circa 2005. Maar hoe denken we daar vandaag de dag over?

Hoe werkt DLNA ?

Met DLNA deel je via je thuisnetwerk bestanden. Je speelt bijv. een film die op je pc staat af op de tv. Om bestanden te delen moeten beide apparaten natuurlijk DLNA ondersteunen en zijn aangesloten op hetzelfde wifinetwerk. Veel tv's en laptops met Windows hebben reeds DLNA ingebouwd.

Waarom is DLNA ontwikkeld

DLNA is begin van dit millennium ontwikkeld, toen je slechts een foto of video van je PC naar je tv kon streamen door lokaal opgeslagen media af te tappen. Maar vandaag de dag zijn er genoeg streaming- en sharingsites als Flickr, Spotify en Netflix, waardoor het oorspronkelijke doel van DLNA vervangen is door een veel eenvoudiger methode. Sony, de oprichter van DLNA, ondersteunt DLNA zelfs niet op haar PlayStation-4 (het schijnt overigens dat Sony dit misschien in de toekomst alsnog zal toevoegen).

Het tegenwoordige nut van DLNA

Heb je echter vele gigabytes aan media op je harde schijf, dan is het nog steeds de moeite waard om DLNA wel te proberen. Wees wel bedacht op de beperkingen van het systeem, en bereid je voor om met vallen en opstaan te leren welke combinatie van serversoftware en componenten op je netwerk het beste functioneert.

Zelfs indien DLNA ten slotte buiten de boot zou vallen, blijft het verbond goed werk verrichten. Haar laatste initiatief - VidiPath genaamd - is gemaakt om gebruikers in staat te stellen hun betaaltelevisiecontent over het netwerk te streamen zonder dat voor elke tv een extra settopbox nodig is.

Zoals men circa 2005 over DLNA dacht

"DLNA brengt orde in de chaos"

In elke Nederlandse woning stonden ook destijds veel meer apparaten met een stekker. Volgens de statistieken gemiddeld liefst 65 apparaten per huishouden. Foto’s, muziekbestanden en films stonden op vele verschillende apparaten, harde schijven, USB-sticks, Cd-roms enz, vaak zonder enig opschrift. Om in deze chaos enige ordening aan te brengen sloegen verschillende fabrikanten van consumentenelektronica, computers, en portable producten de handen ineen en verbonden zich aan het DLNA-protocol. Voldeden apparaten aan de eisen van DLNA, dan werd (en wordt) het gemakkelijk om toegang te krijgen tot (digitale) bestanden van muziek en foto’s, en kun je in elke kamer van je woning een film bekijken of een print maken.

Wat hadden we ook toen we zoal in huis

In de meeste woningen een drietal “eilanden”:
  • de audio/Video/TV-eenheid
  • de PC-met printer, scanner
  • draagbare apparatuur als MP3-speler, Mobieltje, laptop. Pda

Het wondermiddel DLNA koppelde alles

Men wilde dat al deze apparatuur met elkaar kon communiceren, zonder al te veel ingewikkelde ingrepen. DLNA zou dat als open standaard heel gemakkelijk maken. Zo kon je bijvoorbeeld met de Nokia N79, die reeds DLNA-gecertificeerd was, de tv bedienen maar ook MP3-bestanden met de laptop synchroniseren. (De Nokia N79 was een geavanceerde multimedia mobiele telefoon). Dit alles draadloos en direct, zonder afhankelijk te zijn van andere draadloze (computergerelateerde) technieken als wifi of bluetooth.

Wat is DLNA precies

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Het is een samenwerking van maar liefst ruim 200 fabrikanten van consumenten elektronica. Het idee was en is dat als producten met elkaar kunnen communiceren (ook indien ze van verschillende fabrikanten komen), de consument daar bij gebaat is. Hoe meer voordelen een product heeft, des te groter is immers de kans dat de consument tot aanschaf overgaat. Het protocol garandeert dat ook in de toekomst aangeschafte apparaten probleemloos in het bestaande DLNA-netwerk passen.

Zie ook onderstaande reactie dd 3-1-2011, van Thomas G.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rainforest Alliance Certified: Wat houdt dit keurmerk in?Rainforest Alliance Certified: Wat houdt dit keurmerk in?Diverse producten in de Nederlandse supermarkten zijn afkomstig uit ontwikkelingslanden. Hierbij kun je bijvoorbeeld den…
EHBO bij mobieltjes in de wasmachineEHBO bij mobieltjes in de wasmachineHet kan ieder gebeuren dat zijn mobieltje mee de wasmachine in gaat of dat zijn mobieltje om een andere reden in aanraki…
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
WIFI - wat is hetWIFI - wat is hetWiFi is de afkorting van wireless fidelity. Het is een techniek die het mogelijk maakt data te verzenden d.m.v. radiogol…

Flavorwave Turbo TV-Oven, werkt het echt?Flavorwave Turbo TV-Oven, werkt het echt?De Flavorwave (halogeen) TV-Oven is een (turbo) oven die kan bakken, grillen, stomen, koken, aanbakken, ontdooien, enzov…
Wasdroger voor uw gemakWasdroger voor uw gemakWeer of geen weer, de wasdroger maakt uw was gereed voor de strijkbout, of zelfs meteen voor de kast. Inmiddels heeft 70…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LGEPR, Flickr (CC BY-2.0)
  • Het Algemeen Dagblad
  • Computertotaal.nl (geraadpleegd 21-2-2016)
Reacties

Edoklinge, 14-01-2012
Mooi omschreven, maar geen antwoord op de gestelde vraag. Ik wil ook connectie tussen mijn laptop en mijn versterker. Moet mijn laptop DLNA-gecertificeerd zijn om via mijn gecertificeerde versterker contact te maken? Of is daar software voor te verkrijgen, of met een andere oplossing? Reactie infoteur, 15-01-2012
Probeer het hier eens;
https://www.ziggo.nl/#zoeken/ziggo/%3Fmode=maximized&client=z&q=dlna%20laptop

succes

Frank van Rhee, 19-08-2011
Hoe kan ik zien of mijn laptop DLNA gecertificeerd is? Reactie infoteur, 20-08-2011
Frank, weet het ook zo snel niet.
Bel maandag anders met deze mensen
succes

www.sony.nl/discussions/servlet/JiveServlet/… /BRAVIA_DLNA_NL.pdf

Thomas G., 03-01-2011
Helaas is DLNA totaal fout ontworpen:
- het maakt gebruik van uPNP A/V maar dan met restricities
- het broadcast massaal veel informatie uit via XML over SOAP via HTTP, dit wil je liever vermijden op je netwerk
- 99% van je video is niet compliant met de profielen van DLNA, dit zorgt ervoor dat je video moet worden gehercodeerd wat de processor zwaar belast en dit willen we nu net zoveel mogelijk vermijden (lagere batterijlevensduur, meer stroomkosten, performantie omlaag, …)
- in de praktijk heb ik zelf reeds moeten vaststellen dat devices van verschillende fabrikanten niet (by default) compatibel zijn met elkaar, ook al zijn ze DLNA gecertifieerd en wordt er in de handleiding uitgelegd welke software er gebruikt dient te worden
- het opzetten van een media-server, waarmee al je devices van verschillende fabrikanten kunnen praten, is hierdoor dus ook een pak moeilijker geworden dan het aanmaken van een aantal simpele fileshares of gebruik te maken van een FTP-server.

De reden dat er nog maar weinig consumenten zijn die weten wat DLNA is en wat het system wel en niet kan, lijkt me dus voor de hand te liggen. De industrie zal nog zéér sterk uit de hoek moeten komen om deze euvels opgelost te krijgen en zo de consument te overtuigen.

En tenslotte, in tegenstelling tot wat dit artikel je probeert te doen geloven, gebruikt DLNA weldegelijk wifi of bluetooth wanneer je het op je mobiele telefoon gebruikt om bestanden aan te spreken of te streamen. Reactie infoteur, 03-01-2011
Beste Thomas G,
Bedankt voor de uitvoerige reactie

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.