EHBO bij mobieltjes in de wasmachine

EHBO bij mobieltjes in de wasmachine Het kan ieder gebeuren dat zijn mobieltje mee de wasmachine in gaat of dat zijn mobieltje om een andere reden in aanraking met water komt. Algemeen bekend is dat electronica niet goed tegen water bestand is. Is je mobiel dan per definitie dood als hij in aanraking met water is gekomen? Nee, er zijn een aantal manieren om je mobieltje te redden. Water is funest voor je mobieltje, dus moet je er voor zorgen dat de vochtigheid zo snel mogelijk uit het apparaat haalt. Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is je mobieltje niet aan te zetten voordat hij helemaal droog is (zowel van buiten als van binnen). Als je een nat mobieltje aanschakelt ontstaat er namelijk kortsluiting en valt er niets meer voor je mobieltje te doen.

Stap 1: buitenkant drogen

Zorg er voor dat je de buitenkant van je mobieltje helemaal droog maakt. Let hierbij wel op dat je niet juist nog meer water via kiertjes het apparaat in wrijft.

Stap 2: uit elkaar halen

Vervolgens moet je het mobieltje uit elkaar halen. Niet alle mobieltjes zijn helemaal demonteerbaar, vooral de nieuwere modellen, maar zorg er toch voor dat je hem zover mogelijk uit elkaar haalt. Vooral de accu en de SIM kaart zijn belangrijk.

Stap 3: de binnenkant laten drogen

Je kan je mobieltje uit elkaar halen en dan gewoon op de tafel laten drogen, maar er zijn meerdere manieren om succesvol de vochtigheid uit je mobieltje te halen. Ongeacht welke manier je gebruikt om je mobieltje te laten drogen, laat hem een paar dagen liggen voor je hem weer in elkaar zet en hem aanzet.

Bak rijst

Door je mobieltje in een bak met (ongekookte) rijst te leggen trekt het vocht uit je mobieltje. Laat je mobieltje er een aantal dagen in liggen voor dat je hem weer aanzet.

Verwarmen

Veel mensen denken dat verwarmen (föhn, oven, de verwarming) de manier is om iets te laten drogen. Een mobieltje wordt zeker droog als je hem verwarmt, maar als gevolg daarvan kan er oxidatie, condensatie en roest optreden. Daarom is het niet aan te raden om warmte te gebruiken om je mobieltje te laten drogen.
Mocht je toch je verwarming willen gebruiken zorg er dan wel voor dat de verwarming niet te hoog staat en leg een handdoek onder het mobieltje zodat hij niet in direct contact met de verwarming zelf is.

Verzekering

Mocht je mobieltje echt niet meer te redden zijn, controleer dan of je mobieltje binnen de inboedelverzekering valt. In veel gevallen wordt eigen schade vergoed. Indien het mobieltje niet binnen de inboedelverzekering valt en je verder geen andere verzekering voor je mobieltje afgesloten hebt, dan is de kans groot dat je geen vergoeding ontvangt.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalen is zeer eenvoudig en heeft vele voordelen. Mobiel bankieren blijft in Nederland aan p…
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…

FluorescentielampFluorescentielampEen fluorescentielamp is een lamp die is opgebouwd uit een buis met aan de binnenzijde fluorescerende stof. Deze buis is…
De ideale koelkast voor op een studentenkamerDe ideale koelkast voor op een studentenkamerAls je als student op kamers gaat, is een koelkast een absolute must. Natuurlijk moeten je biertjes koud gehouden worden…
Reactie

Ad Kooij, 18-06-2011
LS.,
In bovenstaand artikel staat de volgende zinsnede:
"Een mobieltje wordt zeker droog als je hem verwarmt, maar als gevolg daarvan kan er oxidatie, condensatie en roest optreden. Daarom is het aan te raden om warmte te gebruiken om je mobieltje te laten drogen."
Het lijkt mij dat het dan juist NIET is aan te raden om warmte te gebruiken, of zie ik dat verkeerd?
M.vr.gr.,

Ad Kooij Reactie infoteur, 19-06-2011
Zoals verder te lezen valt is het inderdaad niet aan te raden. Bedankt voor de oplettendheid, de zin is aangepast.

Leveen (67 artikelen)
Laatste update: 19-06-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.