EHBO bij mobieltjes in de wasmachine
Het kan ieder gebeuren dat zijn mobieltje mee de wasmachine in gaat of dat zijn mobieltje om een andere reden in aanraking met water komt. Algemeen bekend is dat electronica niet goed tegen water bestand is. Is je mobiel dan per definitie dood als hij in aanraking met water is gekomen? Nee, er zijn een aantal manieren om je mobieltje te redden.
Water is funest voor je mobieltje, dus moet je er voor zorgen dat de vochtigheid zo snel mogelijk uit het apparaat haalt.
Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is je mobieltje niet aan te zetten voordat hij helemaal droog is (zowel van buiten als van binnen). Als je een nat mobieltje aanschakelt ontstaat er namelijk kortsluiting en valt er niets meer voor je mobieltje te doen.
Stap 1: buitenkant drogen
Zorg er voor dat je de buitenkant van je mobieltje helemaal droog maakt. Let hierbij wel op dat je niet juist nog meer water via kiertjes het apparaat in wrijft.
Stap 2: uit elkaar halen
Vervolgens moet je het mobieltje uit elkaar halen. Niet alle mobieltjes zijn helemaal demonteerbaar, vooral de nieuwere modellen, maar zorg er toch voor dat je hem zover mogelijk uit elkaar haalt. Vooral de accu en de SIM kaart zijn belangrijk.
Stap 3: de binnenkant laten drogen
Je kan je mobieltje uit elkaar halen en dan gewoon op de tafel laten drogen, maar er zijn meerdere manieren om succesvol de vochtigheid uit je mobieltje te halen. Ongeacht welke manier je gebruikt om je mobieltje te laten drogen, laat hem een paar dagen liggen voor je hem weer in elkaar zet en hem aanzet.
Bak rijst
Door je mobieltje in een bak met (ongekookte) rijst te leggen trekt het vocht uit je mobieltje. Laat je mobieltje er een aantal dagen in liggen voor dat je hem weer aanzet.
Verwarmen
Veel mensen denken dat verwarmen (föhn, oven, de verwarming) de manier is om iets te laten drogen. Een mobieltje wordt zeker droog als je hem verwarmt, maar als gevolg daarvan kan er oxidatie, condensatie en roest optreden. Daarom is het niet aan te raden om warmte te gebruiken om je mobieltje te laten drogen.
Mocht je toch je verwarming willen gebruiken zorg er dan wel voor dat de verwarming niet te hoog staat en leg een handdoek onder het mobieltje zodat hij niet in direct contact met de verwarming zelf is.
Verzekering
Mocht je mobieltje echt niet meer te redden zijn, controleer dan of je mobieltje binnen de inboedelverzekering valt. In veel gevallen wordt eigen schade vergoed. Indien het mobieltje niet binnen de inboedelverzekering valt en je verder geen andere verzekering voor je mobieltje afgesloten hebt, dan is de kans groot dat je geen vergoeding ontvangt.
Reactie
Ad Kooij, 18-06-2011
LS.,
In bovenstaand artikel staat de volgende zinsnede:
"Een mobieltje wordt zeker droog als je hem verwarmt, maar als gevolg daarvan kan er oxidatie, condensatie en roest optreden. Daarom is het aan te raden om warmte te gebruiken om je mobieltje te laten drogen."
Het lijkt mij dat het dan juist NIET is aan te raden om warmte te gebruiken, of zie ik dat verkeerd?
M.vr.gr.,
Ad Kooij
Reactie infoteur, 19-06-2011
Zoals verder te lezen valt is het inderdaad niet aan te raden. Bedankt voor de oplettendheid, de zin is aangepast.