Broodbakmachine Silvercrest/Panasonic, voor glutenvrij brood
Zowel Panasonic als Silvercrest hebben een broodbakmachine die geschikt is om glutenvrij brood te bakken. Het apparaat kneedt, laat het glutenvrije deeg zelf rijzen en bakt het vervolgens af. Op gezette tijden verkoopt supermarktdiscounter Lidl de elektronische broodbakker van het elektronicamerk Silvercrest in haar filialen. Beide bakapparaten zijn gewone broodbakmachines met diverse bakprogramma's, waaronder een stand die geschikt is voor het brood voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.- Waarom niet elke broodbakmachine geschikt is om glutenvrij brood te bakken
- Voor-/nadelen broodbakmachines Silvercrest en Panasonic
- Silvercrest, eigen electronikamerk Lidl
- De twaalf programma's van de Silvercrest
- Ingrediënten glutenvrij brood van ca. 1000 gram
- Werkwijze bakken glutenvrij brood in Silvercrest broodbakmachine
- Pas op met instellen timer!
- Onderdelen bestellen broodbakmachine Silvercrest
Waarom niet elke broodbakmachine geschikt is om glutenvrij brood te bakken
Niet iedere broodbakmachine is geschikt voor het bakken van brood voor mensen die een glutenvrij dieet volgen. Alleen de merken Panasonic en Silvercrest hebben een speciaal, langer bakprogramma voor dit brood. Het bakken duurt langer en het kneden van glutenvrij deeg is een zwaarder proces dan voor het gebruikelijke brood van de bakker. Glutenvrije meelsoorten doen langer over de opname van vloeistoffen en hebben andere rijseigenschappen.Voor-/nadelen broodbakmachines Silvercrest en Panasonic
Panasonic verkoopt diverse broodbakmachines, waaronder een type met een glutenvrij programma. De machine komt in testen en bij consumenten over het algemeen goed uit de bus en is zowel online als in de elektronicazaak verkrijgbaar.Nadeel is de prijs, die gemiddeld rond de € 175,-- ligt.
De Silvercrest is aanzienlijk goedkoper met zijn aankoopprijs van ca. € 45,--, maar weer alleen verkrijgbaar bij supermarktdiscounter Lidl en alleen gedurende enkele actieweken per jaar. Deze broodbakker is ook zeer gebruiksvriendelijk en geeft een goed resultaat. Ideaal voor de beginnende thuisbakker.
Silvercrest, eigen electronikamerk Lidl

De twaalf programma's van de Silvercrest
- programma 1: voor normaal meergranen- en wittebrood, voornamelijk tarwe- of roggemeel
- programma 2: voor licht brood van fijne bloem, voor luchtig en knapperig brood
- programma 3: volkoren
- programma 4: zoet, voor brood met toevoegingen als b.v. chocolade, rozijnen of vruchtensappen
- programma 5: expres, sneller bakresultaat, voor recepten zonder zware ingrediënten of stevige meelsoorten
- programma 6: alleen voor het kneden van deeg
- programma 7: geschikt om pastadeeg te maken (geen bakproces)
- programma 8: voor brood waar yoghurt of karnemelk wordt verwerkt
- programma 9: glutenvrij bakprogramma
- programma 10: gebak
- programma 11: voor het maken van jam
- programma 12: stand voor het (af)bakken van brood (geen kneed- en rijsproces)
Ingrediënten glutenvrij brood van ca. 1000 gram
- 500 gram broodmix C (merk Schär), of vergelijkbaar glutenvrij broodmeel
- 200 ml water
- 300 ml melk
- 1 zakje droge gist (ca. 7 gram)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- 1,5 theelepel suiker
Werkwijze bakken glutenvrij brood in Silvercrest broodbakmachine
Neem het bakblik uit de broodbakmachine en zorg dat de kneedhaken op de houders in het bakblik zitten. Voeg de in het recept aangegeven ingrediënten in de juiste volgorde toe in de bakvorm. Eerst de "vloeibare" bestanddelen: het water, de melk, het ei en de olijfolie. Strooi daar vervolgens de suiker en het zout op. Lepel vervolgens het broodmeel in het blik en verdeel het zodanig dat de vloeibare substantie wordt afgesloten. Strooi tenslotte de gist over het meel. Let op: voor het beste bakresultaat moet de gist niet in aanraking komen met de vloeistoffen, suiker of zout.Met dit basisrecept kan natuurlijk uitgebreid geëxperimenteerd worden door andere meelsoorten te gebruiken en bestanddelen toe te voegen als b.v. krenten, rozijnen en noten.
Plaats het bakblik vervolgens terug in de broodbakmachine. Kies op het display het glutenvrije programma, stand 9. Maak een keuze voor de gewenste bruiningsgraad en stel het gewicht van het brood in. (in dit geval 1000 gram). Zet vervolgens de machine aan, het bakproces van kneden, rijzen en bakken duurt ca. 3,75 uur. Na het kneden geeft het apparaat een belsignaal, dat is het geschikte moment om het deksel te openen om b.v. krenten, rozijnen, noten en andere bestanddelen toe te voegen.
Ook aan het eind klinkt dit signaal weer, ten teken dat het brood gereed is. Haal het bakblik gelijk uit de machine, houdt het schuin en laat het verse brood uit het blik glijden en op het aanrecht afkoelen. Het blik hoeft van te voren niet ingevet te worden en kan na gebruik met een vochtige doek eenvoudig schoon gemaakt worden.
Let op: meestal blijven na het bakken de kneedhaken achter in het brood, tijdens het snijden van het brood komen deze wel weer te voorschijn. Pas op bij het eventueel het weggooien van een oud stuk brood, dat u wel beide kneedhaken verwijderd heeft, zonder deze onderdelen is het apparaat niet bruikbaar!
Pas op met instellen timer!
Het is verleidelijk om de timer zodanig in te stellen dat 's morgens vroeg een vers brood op je wacht. Het rijsproces van glutenvrij deeg verloopt nogal eens grillig, soms rijst het niet geweldig en blijft het brood wat compact, een andere keer kan het bijna over de rand van het bakblik lopen, wat een brand in het apparaat kan veroorzaken. Als alleen het deeg al uit het bakblik stroomt is de broodbakmachine al onherstelbaar beschadigd.Tip: trek een half dagdeel uit voor de voorbereiding en het in de gaten kunnen houden van het bakproces. Laat de machine niet onbeheerd tijdens het bakken achter door van huis weg te gaan.