Broodbakmachine Silvercrest/Panasonic, voor glutenvrij brood

Zowel Panasonic als Silvercrest hebben een broodbakmachine die geschikt is om glutenvrij brood te bakken. Het apparaat kneedt, laat het glutenvrije deeg zelf rijzen en bakt het vervolgens af. Op gezette tijden verkoopt supermarktdiscounter Lidl de elektronische broodbakker van het elektronicamerk Silvercrest in haar filialen. Beide bakapparaten zijn gewone broodbakmachines met diverse bakprogramma's, waaronder een stand die geschikt is voor het brood voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

Waarom niet elke broodbakmachine geschikt is om glutenvrij brood te bakken

Niet iedere broodbakmachine is geschikt voor het bakken van brood voor mensen die een glutenvrij dieet volgen. Alleen de merken Panasonic en Silvercrest hebben een speciaal, langer bakprogramma voor dit brood. Het bakken duurt langer en het kneden van glutenvrij deeg is een zwaarder proces dan voor het gebruikelijke brood van de bakker. Glutenvrije meelsoorten doen langer over de opname van vloeistoffen en hebben andere rijseigenschappen.

Voor-/nadelen broodbakmachines Silvercrest en Panasonic

Panasonic verkoopt diverse broodbakmachines, waaronder een type met een glutenvrij programma. De machine komt in testen en bij consumenten over het algemeen goed uit de bus en is zowel online als in de elektronicazaak verkrijgbaar.

Nadeel is de prijs, die gemiddeld rond de € 175,-- ligt.

De Silvercrest is aanzienlijk goedkoper met zijn aankoopprijs van ca. € 45,--, maar weer alleen verkrijgbaar bij supermarktdiscounter Lidl en alleen gedurende enkele actieweken per jaar. Deze broodbakker is ook zeer gebruiksvriendelijk en geeft een goed resultaat. Ideaal voor de beginnende thuisbakker.

Silvercrest, eigen electronikamerk Lidl

De Duitse discountsupermarkt Lidl is eigenaar van het electronicamerk Silvercrest. Onder die merknaam wordt een breed scala aan uiteenlopende consumentenelektronica verkocht, van dvd-spelers tot koffiezetapparaten, van magnetrons tot broodbakmachines. Het is niet duidelijk welke producent deze fabriceert, maar voor meer informatie zijn er op www.mysilvercrest.de/ de montagehandleidingen en handboeken te downloaden voor de diverse elektronische apparaten. Daar is ook te lezen dat de Lidl nog een flink aantal merknamen onder haar hoede heeft, leveranciers en producenten van hun non-food producten.

De twaalf programma's van de Silvercrest

 • programma 1: voor normaal meergranen- en wittebrood, voornamelijk tarwe- of roggemeel
 • programma 2: voor licht brood van fijne bloem, voor luchtig en knapperig brood
 • programma 3: volkoren
 • programma 4: zoet, voor brood met toevoegingen als b.v. chocolade, rozijnen of vruchtensappen
 • programma 5: expres, sneller bakresultaat, voor recepten zonder zware ingrediënten of stevige meelsoorten
 • programma 6: alleen voor het kneden van deeg
 • programma 7: geschikt om pastadeeg te maken (geen bakproces)
 • programma 8: voor brood waar yoghurt of karnemelk wordt verwerkt
 • programma 9: glutenvrij bakprogramma
 • programma 10: gebak
 • programma 11: voor het maken van jam
 • programma 12: stand voor het (af)bakken van brood (geen kneed- en rijsproces)

Ingrediënten glutenvrij brood van ca. 1000 gram

 • 500 gram broodmix C (merk Schär), of vergelijkbaar glutenvrij broodmeel
 • 200 ml water
 • 300 ml melk
 • 1 zakje droge gist (ca. 7 gram)
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ei
 • 1 theelepel zout
 • 1,5 theelepel suiker

Werkwijze bakken glutenvrij brood in Silvercrest broodbakmachine

Neem het bakblik uit de broodbakmachine en zorg dat de kneedhaken op de houders in het bakblik zitten. Voeg de in het recept aangegeven ingrediënten in de juiste volgorde toe in de bakvorm. Eerst de "vloeibare" bestanddelen: het water, de melk, het ei en de olijfolie. Strooi daar vervolgens de suiker en het zout op. Lepel vervolgens het broodmeel in het blik en verdeel het zodanig dat de vloeibare substantie wordt afgesloten. Strooi tenslotte de gist over het meel. Let op: voor het beste bakresultaat moet de gist niet in aanraking komen met de vloeistoffen, suiker of zout.

Met dit basisrecept kan natuurlijk uitgebreid geëxperimenteerd worden door andere meelsoorten te gebruiken en bestanddelen toe te voegen als b.v. krenten, rozijnen en noten.

Plaats het bakblik vervolgens terug in de broodbakmachine. Kies op het display het glutenvrije programma, stand 9. Maak een keuze voor de gewenste bruiningsgraad en stel het gewicht van het brood in. (in dit geval 1000 gram). Zet vervolgens de machine aan, het bakproces van kneden, rijzen en bakken duurt ca. 3,75 uur. Na het kneden geeft het apparaat een belsignaal, dat is het geschikte moment om het deksel te openen om b.v. krenten, rozijnen, noten en andere bestanddelen toe te voegen.

Ook aan het eind klinkt dit signaal weer, ten teken dat het brood gereed is. Haal het bakblik gelijk uit de machine, houdt het schuin en laat het verse brood uit het blik glijden en op het aanrecht afkoelen. Het blik hoeft van te voren niet ingevet te worden en kan na gebruik met een vochtige doek eenvoudig schoon gemaakt worden.

Let op: meestal blijven na het bakken de kneedhaken achter in het brood, tijdens het snijden van het brood komen deze wel weer te voorschijn. Pas op bij het eventueel het weggooien van een oud stuk brood, dat u wel beide kneedhaken verwijderd heeft, zonder deze onderdelen is het apparaat niet bruikbaar!

Pas op met instellen timer!

Het is verleidelijk om de timer zodanig in te stellen dat 's morgens vroeg een vers brood op je wacht. Het rijsproces van glutenvrij deeg verloopt nogal eens grillig, soms rijst het niet geweldig en blijft het brood wat compact, een andere keer kan het bijna over de rand van het bakblik lopen, wat een brand in het apparaat kan veroorzaken. Als alleen het deeg al uit het bakblik stroomt is de broodbakmachine al onherstelbaar beschadigd.

Tip: trek een half dagdeel uit voor de voorbereiding en het in de gaten kunnen houden van het bakproces. Laat de machine niet onbeheerd tijdens het bakken achter door van huis weg te gaan.

Onderdelen bestellen broodbakmachine Silvercrest

Ook op de site www.kompernass.com zijn de gebruiksaanwijzingen digitaal op te vragen. Die site biedt middels de Online-Shop tevens de mogelijkheid om digitaal onderdelen en accessoires te bestellen, zoals in het geval van de broodbakmachine nieuwe kneedhaken of een nieuw bakblik.

Lees verder

© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagelijks vers brood met de broodbakmachineDagelijks vers brood met de broodbakmachineLekker de dag beginnen met vers brood dat je zelf gebakken hebt, nadat je heerlijk wakker bent geworden van de geur erva…
Broodbakmachine: de mogelijkhedenZelf brood bakken wordt door veel mensen als een gezellige bezigheid gezien. De smaak van het zelfgebakken brood wordt m…
Hoe kan ik zelf brood maken en is dat gezond?Hoe kan ik zelf brood maken en is dat gezond?Heerlijk wakker worden met de geur van versgebakken brood, wie wil dat nou niet? Zelf brood bakken is met de grote diver…
Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijEen broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijSta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van bro…

Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine?Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine?Heeft de oude het begeven, wilt u gewoon een nieuwe machine in plaats van een tweedehandse of koopt u voor het eerst een…
BeoVision 12-65: ultraslanke design thuisbioscoopBeoVision 12-65: ultraslanke design thuisbioscoopDe tv als thuisbioscoop. Een inmiddels aardig vertrouwd concept, dat echter steeds verder wordt uitgebreid in mogelijkhe…
Bronnen en referenties
 • http://www.mysilvercrest.de/
 • http://www.kompernass.com
Reacties

Walter, 10-11-2018
Helaas gaat het bakblik maar maximaal een jaar mee als je dagelijks brood bakt, Silvercrest vindt dat normaal dus geen garantie. Reactie infoteur, 12-11-2018
Hallo Walter. Wij hebben zelf de afgelopen tien jaar denk ik drie Silvercrest broodbakmachines versleten. Gemiddeld bakken we er één keer per twee dagen een brood mee. Problemen met het bakblik zelf hebben wij in tegenstelling tot u nooit gehad. Op een gegeven moment, na enkele jaren is wel het mengmechanisme door het zeer frequente gebruik aan het einde van zijn latijn, zo is althans onze ervaring.

Met vriendelijke groet, Kroezenier.

Coucheir, 23-09-2014
Geachte,
op 4 september ll heeft mijn dochter bij Lidl een broodmachine Silvercrest 850 gekocht voor de verjaardag van haar schoonbroer. Gisteren, 22 sept, was het zover en bij het uitpakken vond hij geen deeghaken. Hoe moet hij aan die haken geraken en welke weg moet hij volgen? Graag een reactie.
Vriendelijke groeten
Gerda Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo Gerda,

Op de site www.kompernass.com zijn losse kneedhaken te bestellen van het merk Silvercrest.

Via de site www.europart.nl zijn allerhande deeghaken te bestellen, maar niet van het merk Silvercrest. Je zou ze kunnen bellen en vragen of de haken van andere merken misschien ook passen in jou broodbakmachine.

Succes,
Gr. Kroezenier

Annie, 17-09-2014
Ik wil koolhydraat-arm brood bakken welk programma kan ik dan het beste gebruiken? Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo Annie,

We gebruiken hem zelf allen voor glutenvrij brood, dus ik kan je daar niet meer over vertellen.
Misschien een andere lezer?

Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Ilse, 12-09-2014
Tijdens onze verhuizing ben ik de deeghaken van de silvercrest broodbakmachine kwijt geraakt. Weet iemand waar ik deze kan bestellen? Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo Ilse,

Op de site www.kompernass.com zijn losse kneedhaken te bestellen van het merk Silvercrest.

Via de site www.europart.nl zijn allerhande deeghaken te bestellen, maar niet van het merk Silvercrest. Je zou ze kunnen bellen en vragen of de haken van andere merken misschien ook passen in jou broodbakmachine.

Succes,
Gr. Kroezenier

Mieke, 08-09-2014
Op maandag 1-9-2014 hebben wij bij Lidl de Silvercrest broodmachine gekocht. Vol verwachting wilden wij hem 5 minuten voorverwarmen. Maar hij deed helemaal niks. Teruggebracht en een nieuwe gekregen. We hebben er 3 prachtige broden mee gebakken en toen deed hij weer helemaal niks. Nu brengen we hem weer terug en vragen ons geld terug en gaan een ander merk kopen. Reactie infoteur, 09-09-2014
Beste Mieke,

Da's niet prettig als je teleurgesteld wordt door nieuw aangekochte apparatuur.
Al is tegen die negatieve ervaring niks in te brengen, ikzelf heb al jarenlang wel zeer veel plezier van diezelfde broodbakmachine, die nooit hapert. Succes met jullie 'ander broodbakmachine'.

Michel, 02-09-2014
Beste Kroezenier,

Allereerst; bedankt voor deze uitgebreide info!
Nu rest mij een vraag… Hoeveel geld aan stroom kost het om een brood te maken in die van de LIDL? Ik zag dat er 850 watt op stond, maar ik ga er van uit dat deze dat niet niet voltijds verbruikt maar alleen op het moment dat deze het hardst bakt.

Ik hoor graag van u! (of als anderen het antwoord weten… ;) ) Reactie infoteur, 03-09-2014
Hallo Michel,

Zelf weet ik het antwoord op jou vraag niet.
Een andere lezer van dit forum misschien?

Gr.
Kroezenier

Anna, 11-11-2013
Ik ben in het bezit van een Silvercrest BBM, bij de Lidl gekocht. Mijn eerste brood dat ik gebakken heb is niet goed gelukt. Te droog. Ik heb een pak glutenvrije meergranen bakmix van CONSENZA (900 gram), en deze op het glutenvrije programma (nr. 12) gebakken.

De beschrijving van Consenza is als volgt:
450 gram meel
425 - 450 ml. water
7 gram droge gist
Maximaal 1 keer kneden, 1 keer rijzen, 1 keer bakken.

De handleiding van Silvercrest geeft aan voor glutenvrij nr. 9
voor een brood van 1000 gram:
Tijd 3.45 uur
2 x kneden
3 x rijzen

Dit komt niet overeen met het advies dat op de Consenza verpakking staat. Ik vermoed dat door het vele kneden en rijzen het is misgegaan. Hoe kan ik dit verkorten? Graag uw advies hoe ik een beter brood kan bakken. Misschien een ander programma? De gist heb ik als laatste op het meel gelegd. Moet er ook boter of olie aan toegevoegd worden? Dit stond er niet bij.

Het brood is mislukt. Te droog.
De gist heb ik als laatste op de meel gelegd.
Graag uw advies.

Anna Reactie infoteur, 19-11-2013
Hallo Anna,

Een aantal opmerkingen n.a.v. uw vragen:
- Gebruik toch het glutenvrije programma, stand 9, niet stand 12, zoals u in de eerste alinea van uw reactie vermeld
- Die gist op het laatst, dat is prima
- Voeg aan het basisrecept ook nog één ei en drie eetlepels olijfolie toe, dat geeft het deeg meer souplesse
- voeg twee koffielepeltjes suiker toe: suiker gaat een reactie aan met gist en zorgt voor het rijzen van het brood, het ontbreken daarvan in uw recept lijkt me de boosdoener voor het niet gerezen brood
- Zelf splits ik die 450 ml. water op in half water/half melk, maar dat zal niet zo'n verschil maken
- Ik voeg ook nog zout toe aan het recept, voor de smaak, heeft echter geen effect op het rijs- op bakproces

Succes met een nieuwe bakpoging, laat nog even weten of dit wel tot het gewenste resultaat en smaak leidt.

Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Helen, 14-10-2013
Weet u of ik bij de Lidl ook glutenvrij meel kan kopen voor het bakken van brood in de Silvercrest BBM. Welke merken zij het.

Zo ja, is het al kant en klaar of kun je zelf de toevoeging doen van zout, suiker enz.
Hartelijk dank

Helen Reactie infoteur, 14-10-2013
Hallo Helen,

Nee, de Lidl verkoopt dat niet. Speciaal glutenvrij meel is soms verkrijgbaar bij de COOP en/of C1000 en anders bij reformzaken of de DIO-drogisterij keten.
Dat meel is nooit kant en klaar.

Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Helen, 07-10-2013
Ik heb u op 07-10-2013 een email gestuurd omdat ik een Silvercrest broodbakmachine heb aangeschaft.
Uw antwoord n.a.v. mijn vraagstelling was heel duidelijk, hiervoor mijn dank.

Ik vergat te vragen of het Bio Tarwebloem die ik bij de C-1000 heb gehaald wel goed is.
Graag advies hierover.

Hartelijk dank

Helen Reactie infoteur, 08-10-2013
Dag Helen,
Ik weet niet in hoeverre je bekend bent met een glutenvrij dieet: je mag dan in ieder geval geen tarwe en anderen graansoorten eten. Bio Tarwebloem (ken het zelf niet) lijkt me absoluut niet geschikt. Kies dan voor een glutenvrije broodmix, zoals bijvoorbeeld van het merk Schär, Damhert glutenvrije broodmix (mogelijk verkrijgbaar bij C1000 en/of Coop. Teff (een soort van maïsmeel) kan ook, mogelijk verkrijgbaar bij drogisterijketen Dio.
Mail me gerust als je meer informatie wilt.
Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Helen, 07-10-2013
Ik heb kortgeleden een Silvercrest broodbakmachine aangeschaft voor het bakken van glutenvrij brood. Bij de C-1000 heb ik een pak Koopmans Bio Tarwe bloem gehaald, inhoud 1000 gram en een zakje gedroogde gist 7 gram van dr. Oetker.

Het recept van Silvercrest heb ik aangepast. Zout, suiker en melk heb ik weggelaten.
Mijn eigen recept voor een glutenvrij brood ziet er als volgt uit:
500 gram tarwebloem
500 ml water (in plaats van melk)
1 zakje gist dr. Oetker
3 eetlepels olijfolie
1 ei

Silvercrest geeft in haar recept aan dat de bakken, rijzen en kneden 3,75 een duur heeft van 3,75 uur. In mijn handleiding die ik bij aankoop heb ontvangen staat voor glutenvrij brood van 1000 gram een tijdsduur van 3,45 uur.

Mijn vraag is;
1. Of mijn eigen aanpassing wel kans van slagen heeft om een lekker glutenvrij
brood te bakken.
2. Waarom zo, n verschil in baktijd en welke moet ik aanhouden?
Ik hoop dat jullie mij een goed advies kunnen geven.

Helen Reactie infoteur, 07-10-2013
Hallo Helen,
Wat betreft het weglaten van melk en vervangen door water: daar wordt wel vaker mee geëxperimenteerd in broodrecepten, geen probleem, soms wordt wel eens deels met kwark of yoghurt toegevoegd.
Baktijd gewoon op 3,45 uur houden, dat is voldoende.
Suiker niet weglaten uit recept, dit gaat een verbinding aan met de gist om het te laten rijzen, het is geen smaakbepaler.
Succes met het bakken, gewoon aan de slag!
Gr.
Kroezenier

Wouter, 30-08-2012
Ik heb ook een silvercrest gekocht bij lidl. Heb er 2 broden mee gebakken of 2 verschillende donkerte bak standen. Helaas wordt het brood niet goed gaar aan de boven kant en blijft sponzig. Het brood zelf rijst ook niet voldoende! Dat kun je zien aan de binnenkant van de randen van het brood. Als je het doorsnijdt, dan zie je dikkere op elkaar gedrukte randen en in het midden van het brood niet. Dit noem je spekranden! Vind het een tegenvaller, want kan volgens mij niet langer laten rijzen en ook niet heter bakken. Er zit boven bij de deksel te weinig warmte om daar goed te bakken! (zit er over te denken om machine terug in te gaan leveren wegens niet goed te functioneren ervan).

Groet Wouter Reactie infoteur, 05-09-2012
Beste Wouter,
Wij gebruiken de broodbakmachine alleen voor het bakken van glutenvrij brood en dat gaat altijd prima. Ervaring met "gewoon" brood hebben we dus niet, dus kan je helaas geen advies geven.

Van de Voorde Etienne, 22-07-2012
Ik heb een silvercrest-broodbakmachine met 2 draaivleugels. Het is steeds een probleem om het brood eruit te halen, want er blijft steeds een deel van het brood aan de vleugels hangen. Wat tot gevolg heeft dat er steeds een gedeelte van het brood in de bakvorm blijft hangen. Wat kan ik hieraan doen? Ik bak steeds volkorenbrood en doe er zoals voorgeschreven steeds wat boter of olie in het deeg. Reactie infoteur, 22-07-2012
Kiep, zodra de machine het belsignaal geeft dat het gereed is, het brood gelijk uit de bakvorm. (dat was althans bij ons de oplossing) De "vleugels" blijven, voor de goede orde, in het brood zitten en komen er wel uit als het brood aangesneden wordt.

Veel succes!

Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.