Ipad vastgelopen. En nu?

Ipad vastgelopen. En nu? Een iPad is geweldig en werkt meestal naar behoren. Het kan wel eens gebeuren dat je iPad vastloopt, meestal is een niet goed werkende app de oorzaak. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, alvorens je iPad uit het raam te gooien.

De eerste generatie

De eerste generatie iPads lopen vaker vast dan de nieuwe generaties, dit komt omdat er bij de nieuwe generaties verschillende verbeteringen zijn aangebracht in de software. Er zitten nog redelijk wat bugs in de eerste generatie iPad. Nu vind je in de winkel vaak de nieuwere generaties, maar je als je een iPad wilt aanschaffen via Marktplaats of op een andere tweedehands manier, dan loop je dus kans op een eerste generatie iPad. Let dus op welke generatie iPad je gaat kopen. Elk elektronisch apparaat kan vastlopen en het kan dus ook gebeuren bij de nieuwste generatie iPad. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de eerste genereratie per se slechter is.

Er zijn natuurlijk altijd een aantal dingen die je kunt proberen mocht je iPad vastlopen.

TIP: maak regelmatig een backup van de belangrijke bestanden op je iPad, mocht je iPad vastlopen en je een hard reset moeten uitvoeren, dan ben je in ieder geval niet alles kwijt.

Opnieuw opstarten

De bekendste manier is opnieuw opstarten. Je houdt de hold-knop ongeveer drie seconden ingedrukt, er verschijnt dan een button op je scherm welk je naar rechts schuift. De iPad sluit zich nu af. Wacht daarna een seconde of vijftien voordat je je iPad weer opnieuw opstart. Om je iPad op te laten starten druk je de hold-knop in totdat het Apple logo verschijnt. Je iPad zou nu weer goed moeten functioneren.

Verdwijder apps die problemen geven

Het gebeurt regelmatig als je een nieuwe app hebt geinstalleerd dat, deze app vastloopt of niet goed werkt. Het kan ook zijn dat dit gebeurt na dat een app geupdate is. Het is het beste om de betreffende app dan te verwijderen, aangezien een vastlopende iPad vaak veroorzaakt wordt door zo'n app.

Soft reset

Mocht opnieuw opstarten niet werken, dan kun je nog een soft reset uitvoeren. Dit is een reset van je iPad, maar met behoud van je gegevens. Een soft reset voer je uit door de home en de hold toets tegelijk in te drukken. Deze toetsen vind je aan de onderkant van je scherm. Deze toetsen houd je ingedrukt totdat je het scherm ziet oplichten, daarna wordt het scherm donker. Wacht zo'n twee tot drie minuten alvorens je je iPad weer opstart.

Hard reset

Als bovenstaande manieren niet werken, dan kun je een hard reset gaan uitvoeren. Belangrijk is wel dat je zorgt dat je een backup hebt van de bestanden en documenten die je wilt bewaren. Bij een hard reset zet je je iPad weer terug op zijn fabrieksinstellingen, wat betekent dat alle opgeslagen bestanden en apps verdwijnen van je iPad. Zorg er ook voor dat je de laatste versie van iTunes op je computer hebt geinstalleerd. Om de hard reset uit te voeren moet je je iPad aansluiten met je computer en iTunes opstarten. Druk de restore toets in (die vind je onder ‘devices’, ‘iPad’, ‘summary’) en klik op de backup toets als je gevraagd wordt om je files op te slaan. Als de restore is voltooid, dan zal je iPad zich vanzelf opnieuw opstarten. Je kunt nu alles weer op je iPad zetten en als het goed is moet hij weer naar behoren werken.

TIP: als het goed is geeft Apple regelmatig meldingen voor updates, maak hiervan gebruik. Zo blijft je iPad up to date.

Als je iPad vastgelopen is en niet meer reageert op resets

Het kan gebeuren dat je iPad niet reageert op de resets, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan een vastgelopen iPad. Als je een beschermfolie over het scherm hebt en die niet meer goed vastzit, dan kan dat de oorzaak zijn, maar waarschijnlijk is het een ander probleem. Je kan het beste met je iPad terug gaan naar de winkel waar je hem hebt gekocht of laat er iemand van de Apple store naar kijken.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…
EHBO voor een vastgelopen computerEHBO voor een vastgelopen computerWat is de beste aanpak als je computerprogramma geregeld hikt of vastloopt of als je systeem compleet crasht? Hoe kun je…
Vastgelopen rouw en andere rouwproblemenVastgelopen rouw en andere rouwproblemenRouw is een normaal proces waar mensen soms doorheen moeten. Niet er overheen, maar er doorheen. Dat kan een erg heftig…

De werking van teletekstDe werking van teletekstSinds het ontstaan van teletekst in 1974 bij de BBC is de werking van teletekst nagenoeg gelijk gebleven. De herkenbare…
Bronnen en referenties
  • www.appletips.nl
  • www.mac-helpdesk.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.