mijn kijk op

Leven zonder televisie

Leven zonder televisie Staat bij jou thuis ook altijd de tv aan? De gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 2 uur en 3 kwartier per dag naar de tv, dit is schokkend veel, aangezien mensen zelf vaak aangeven dat het "onzinprogramma's" zijn waar ze naar kijken. Veel mensen kiezen daarom bewust voor een leven zonder tv.

Het leven zonder tv

Je kent het wel, 's avonds uit verveling je televisie aanzetten bij wijze van ontspanning, maar na een paar uur merk je dat je nog steeds verveeld bent, dat het eigenlijk het tegenovergestelde effect heeft. En dan is het alweer 1 uur 's nachts. Ach, nog even tot het volgende reclameblok blijven kijken, dan ga ik slapen. Nee dus. Iets waar (te) veel mensen zich in herkennen. Veel mensen die de televisie de deur uit hebben gedaan zien het als een bevrijding. Ze besteden meer tijd aan hun gezin en hun vrienden en gaan er over het algemeen op vooruit.

Waarom zonder televisie?

 • Meer slaap - dus een gezonder lichaam. Veel mensen blijven 's avonds laat nog lang televisie kijken en gaan daarom -ongewild - later naar bed dan ze in eerste instantie van plan waren.
 • Meer tijd - bijna drie uur per dag meer!
 • Meer hobby's - doordat je tijd over hebt kun je weer (of meer) hobby's gaan oppakken waar je ontspanning in vindt. Het zal heel bevredigend werken, veel fijner dan voor de tv hangen!
 • Beter sociaal leven - doordat je niet meer uren voor de televisie hangt, ga je automatisch meer tijd maken voor vrienden en familie!
 • Het scheelt geld - sowieso de aanschaf van een televisie, maar vooral het abonnement kost vrij veel!
 • Minder ongezond eten - ja, ook dit is een voordeel van het leven zonder televisie! Veel mensen gaan 'mindless eten' als ze televisie kijken en werken zo een hele zak chips naar binnen. Wanneer je ergens bewust mee bezig bent, met welke hobby dan ook (gamen, lezen, handwerken, etc), zal dit lang niet zo snel gebeuren.
 • Geen afleidende achtergrondgeluiden - in sommige gezinnen staat de televisie de hele dag aan maar wordt er niet bewust naar gekeken. De televisie behoort dan eigenlijk tot de achtergrondgeluiden en leidt daarom onbewust veel af.

Maar het nieuws dan?

Iedereen heeft wel programma's die hij of zij graag wil volgen, zoals het nieuws, of GTST bijvoorbeeld. Met een laptop, computer of tablet is een televisie eigenlijk overbodig, alles wat je graag wil zien is ook makkelijk te vinden op uitzending gemist. Wanneer je het nieuws wil weten, pak een krantje mee op het station, of kijk eens rond op internet. De truc is: vind iets anders om te doen. Stof de naaimachine af, lees een boek, ga tekenen, bezig in de tuin, wandelen, etc.

Jij ook?

Wil je het ook proberen maar wil je het apparaat nog niet gelijk helemaal weg doen? Probeer dan (een van) de volgende dingen:
 • Plan een aantal vaste 'televisie-loze' avonden in
 • Probeer het eens een week, of misschien later een maand zonder televisie.
 • Spreek met jezelf (of thuis) af dat na bijvoorbeeld 6 uur de televisie uit gaat, of dat de televisie pas aan mag vanaf bijvoorbeeld 8 uur.
 • Maak de afstandbediening kapot (of haal de batterijen eruit). Zo wordt de barrière om gedachteloos rond te zappen groter. (let op, doe dit alleen bij televisies die handmatig bestuurd kunnen worden.)
 • Zorg dat je nieuws via een andere manier binnenkrijgt, zoals via je mobiel, de krant of je laptop/computer.
 • Haal de kabels uit de televisie, als je dan televisie wil kijken moet je eerst puzzelen om alles weer aan te sluiten en hiermee verhoog je weer een barrière.
 • Kijk alleen programma's die je echt wilt zien, kies er aan het begin van de week een aantal uit uit de tv-gids.
 • Wanneer je een programma wil zien, neem het dan op en kijk het later, kijk nooit live televisie! Zo voorkom je na de reclame doorkijken en uren blijven hangen.
 • Wanneer de televisie er toch staat, is de verleiding groot om hem toch "eventjes" aan te zetten. Keer de televisie om, haal de kabels eruit, of zet hem even op een andere kamer.
© 2013 - 2024 Clijntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Top 40 geschiedenisDe Top 40 is ontstaan bij het vroegere Radio Veronica. Vanaf 2 januari 1965 verscheen de eerste editie onder de naam ‘Ne…
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…

Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
Smart tv aansluiten op internet of via een hotspotNieuwe tv's hebben veelal een smart tv functie. Met deze functie kan je interactief op het internet of je bestanden vano…
Bronnen en referenties
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2510055/2000/02/24/Bewust-kiezen-voor-een-leven-zonder-tv.dhtml
 • http://nl.odemagazine.com/doc/0063/Zet%20de%20televisie%20uit%20en%20het%20leven%20aan/
Clijntje (11 artikelen)
Laatste update: 15-09-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.