Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor?

Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor? De soundbar neemt de plaats in van de home cinema set. Door nieuwe technieken is het mogelijk home cinema geluid uit een compacte soundbar te krijgen al dan niet met subwoofer. Waar een home cinema set voor meters kabels door je woonkamer zorgt is een soundbar subtiel te monteren onder je tv of in je tv meubel. Het is dan ook een groeiende productgroep waar de home cinema set juist terrein verliest.

Waarom een soundbar?

De soundbar dankt zijn bestaan aan de vaak beperkte geluidsweergave van flatscreen televisies. Door het platte ontwerp van de led televisie is er geen ruimte voor grote, krachtige speakers en ontbreekt het aan een klankkast. De eerste soundbars hadden dan ook alleen de functie om geluidsweergave van de televisie over te nemen voor een betere geluidskwaliteit. Het design van de soundbar laat zich daarbij mooi combineren met de platte televisies. Al snel zag men de soundbar als oplossing voor de grootste nadelen van een home cinema set. Deze nadelen zijn samen te vatten onder de noemers speakers, kabels en ruimte.

Speakers

Een home cinemaset komt het best tot zijn recht met vijf of zelfs zeven satelliet speakers én een subwoofer verspreid door de woonkamer. Deze speakers moeten vrij geplaatst worden en het liefst op oorhoogte. Nu zijn deze speakers niet zelden opvallende zilveren of glanzend zwarte kastjes van een redelijk formaat. De overdaad aan speakers en hun opvallende design in een woonkamer vormt voor velen een belemmering om een home cinema set in de woonkamer te plaatsen.

Kabels

Naar de twee, vijf of zeven speakers van de respectievelijk 2.1, 5.1 of 7.1 home cinemaset moeten ook kabels getrokken worden vanaf de versterker. Vooral de speakers die achter de bank geplaatst moeten worden zorgen voor lange kabels. Dit is niet zo'n probleem wanneer in een nieuw huis de kabels weg gewerkt kunnen worden in de muur of achter plinten maar in een bestaand huis liggen de lange kabels lelijk in het zicht. De grote afstand tussen speakers en versterker vraagt ook nog eens om dikkere kabels om het signaal goed naar de speaker te sturen.

Ruimte

Een platte led televisie of plasma televisie laat zich ideaal vrij ophangen aan de muur. Ook wanneer de televisie gewoon wordt neergezet op een tv meubel is er door de beperkte diepte en het lage gewicht nog maar een klein en ondiep televisiemeubel nodig. De grote versterker die de home cinema speakers aanstuurt vraagt echter om de nodige ruimte. Hierdoor is het toch nodig een grote en vooral diepe tv kast onder de platte televisie te plaatsen. Zonde eigenlijk!

Tel daarbij op dat met de komst van Smart TV met ingebouwde USB media spelers en Netflix streaming functionaliteiten een blu-ray speler in zekere mate overbodig is geworden. Hierdoor heeft een home cinema set alleen nog de functie van versterker met speakers. Alleen grote zware versterkers met dito boxen zullen de geluidskwaliteit van een soundbar overtreffen. Ben je geen audiofiel en hoge noten purist dan volstaat het volle geluid van een soundbar prima.

Wat is een Soundbar?

Een soundbar is een brede unit voorzien van een versterker en twee of meerdere speakers. Deze wordt vaak gecombineerd met een, al dan niet draadloze, subwoofer. Het design van een soundbar maakt dat deze mooi en subtiel nabij de televisie geplaatst kan worden. Zo kan menig soundbar aan de wand bevestigd worden wat mooi staat wanneer de televisie ook aan de wand hangt. Door het ondiepe en lage design kan deze ook voor de tv geplaatst worden wanneer deze gewoon op een voet staat. Tevens laat een soundbar zich makkelijk plaatsen in een daarvoor geschikt televisiemeubel.

De twee of meerdere speakers in een soundbar kunnen ondanks de centrale plek die een soundbar heeft toch voor een breed geluidsspectrum zorgen. Zo kan, net als met veel 2.1 home cinema sets, een dolby surround geluid gecreëerd worden zonder dat er speakers door de hele kamer staan. Hoewel de speakers in een soundbar en de aanwezige klankkast groter zijn dan in menig flatscreen televisie zijn deze vaak te klein voor het weergeven van lage bastonen. Daarom wordt een soundbar vaak gecombineerd met een, al dan niet draadloze, subwoofer. Een subwoofer geeft enkel de lage tonen weer en kan vrij geplaatst worden in de kamer.

Soundbar aankoop advies

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een soundbar? Hoewel op het eerste gezicht alleen de vorm lijkt te verschillen zijn er wel degelijk grote verschillen te ontdekken in soundbars. Zo heeft lang niet iedere soundbar een al dan niet draadloze subwoofer. Ook worden soundbars van steeds meer functionaliteiten voorzien om nóg beter te concurreren met home cinema sets. Hierbij is de denken aan ingebouwde blu-ray spelers, ondersteuning voor smart tv, HDMI of USB aansluitingen en Bluetooth.

Geluid

De kwaliteit, en vaak de daaraan gekoppelde prijs, van een soundbar wordt met name bepaald door de geluidskwaliteit. Dit is per slot van rekening de voornaamste reden om een soundbar aan te schaffen. De geluidskwaliteit van een soundbar wordt ten eerste bepaald door de aanwezige speakers in de soundbar unit. Zijn dit er twee, vier of zelfs meer? Wanneer er gebruik wordt gemaakt van meer dan twee speakers is dit vaak om de verschillende toonhoogten te verdelen over specifiek hiervoor geschikte speakers. Zo worden de middentonen naar een mid-range speaker gestuurd en gaan de hoge tonen naar de tweeter voor een zo helder mogelijke geluidsweergave van iedere toonhoogte. Zoals eerder gezegd worden veel soundbars uitgerust met een, al dan niet draadloze, subwoofer voor de weergave van lage tonen. De geluidskwaliteit die de combinatie van speakers en subwoofers kan weergeven wordt onder andere bepaald door het muziekbereik. Dit dient zo laag mogelijk te beginnen voor de lage tonen (25 Hz en lager) en zo hoog mogelijk te eindigen voor de hoge klanken (20 Khz en hoger).

Extra functionaliteiten

In soundbars worden steeds meer functionaliteiten geïntegreerd om de onderlinge concurrentie aan te gaan tussen de verschillende types en merken. Een veel voorkomende functionaliteit is bluetooth zodat muziek vanaf mobiele devices als MP3 spelers en smartphones draadloos weergegeven kan worden via de soundbars. Ook de integratie van USB media spelers is in steeds meer soundbars terug te vinden. Zo kan een USB stick of externe harde schijf aangesloten worden en kan via de soundbar op de aangesloten tv de opgeslagen multimedia afgespeeld worden. Smart TV op een soundbar is met name interessant wanneer je televisie nog niet beschikt over Smart functionaliteiten. Zo kan de soundbar gebruikt worden als medium om op het scherm van de TV internet content te gebruiken.

Welke soundbar moet je kopen

Welke soundbar je uiteindelijk kiest is met name afhankelijk van de gewenste geluidskwaliteit en de aanwezigheid van een, al dan niet draadloze, subwoofer. De extra functionaliteiten zorgen voor handige extra toepassingen van je soundbar maar zijn veelal ook al geïntegreerd in de moderne LED tv's. Op basis van de gewenste geluidskwaliteit en deze geïntegreerde functionaliteiten zal een ieder voor zichzelf moeten beslissen welke soundbar het best bij zijn wensen past.
© 2014 - 2024 Larry, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soundbar kopen: waar op letten en wat moet je weten?De soundbar wint aan populariteit. De elektronicawinkels liggen vol met allerlei verschillende modellen. Waar je voorhee…
Zelf een Media Center bouwenZelf een Media Center bouwenEen Media Center aankopen kan al gauw een dure aangelegenheid worden. Het is echter perfect mogelijk om zelf een volwaar…
Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarUitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarWat heeft u nodig? Een HDMI splitter of een HDMI schakelaar? Het zijn beiden kleine kastjes met wat electronica waarop u…
Van baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteVan baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteWilt u graag uw eigen baguettes bakken? Dan is een broodbakmachine misschien iets voor u. De Moulinex OW6101 Home Bread…
Larry (10 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.