Soundbar kopen: waar op letten en wat moet je weten?

De soundbar wint aan populariteit. De elektronicawinkels liggen vol met allerlei verschillende modellen. Waar je voorheen vaak de keuze moest maken tussen gewoon geluid uit de tv of een relatief duur en uitgebreid home cinema systeem, kun je nu voor een compromis gaan. De soundbar is compact, eenvoudig aan te sluiten en hoeft niet erg duur te zijn. Daar krijg je geluid voor terug dat een stuk beter en voller klinkt dan een gewone televisie. Een soundbar is een luidspreker die vooral langwerpig is. Meestal minstens 50 centimeter tot wel meer dan 100 centimeter. De hoogte is beperkt, vaak niet veel meer dan 10 centimeter. Deze vorm heeft een aantal voordelen. Door de brede vorm, kun je toch een redelijk stereo effect behuizing hebt. Daarbij kan die behuizing gewoon centraal geplaatst worden, normaal gesproken onder de televisie. De breedte van de soundbar is vergelijkbaar met die van de televisie, zodat het geheel goed bij elkaar past.

Met een subwoofer

Door de relatief kleine behuizing kan een soundbar lage tonen niet zo goed weergeven. Daarom gaan de meeste soundbars gepaard met een subwoofer. Dit is een wat groter kastje met een enkele grote speaker voor de bastonen. Deze plaats je ergens op de grond rondom de televisie. De meeste worden met een kleine kabel aangesloten op de soundbar zelf, maar sommige zijn draadloos, waardoor je flexibeler bent en met minder kabels te maken hebt.

De plaatsing van de soundbar

Een groot voordeel van de soundbar is dat je hem eenvoudig kunt plaatsen in je televisiekastje. Heb je je televisie aan de muur hangen, dan kun je voor een model gaa, dat onder de tv aan de muur gemonteerd kan worden. De subwoofer plaats je gewoon op de vloer. Je kunt hem uit het zicht zetten, maar voor het geluid is het beter dat hij in het zicht geplaatst wordt. Bijvoorbeeld direct naast of onder de televisie.

Geluidskwaliteit en surround mogelijkheden van een soundbar

Een soundbar biedt de nodige voordelen, maar er zijn ook nadelen. De surround mogelijkheden van een soundbar zijn duidelijk meer beperkt dan een volwaardig surround systeem. Dat valt ook te verwachten, wanneer je een enkele soundbar gaat vergelijken met een opstelling bestaande uit wel vijf of meer speakers die slim over een kamer verdeeld zijn. De fabrikanten proberen natuurlijk het maximale uit hun producten te halen. Zo vind je bijvoorbeeld een surround mode op sommige modellen. Dit doet wel wat, maar zal nooit zo goed zijn als een echt systeem.

Een hybride opstelling

Om deze reden zijn er ook soundbar systemen te koop, waarbij je nog wel een aantal extra luidsprekers hebt. De soundbar vervult dan de functie van linker en rechter front-speakers en de center-speaker. Met daarbij dan een losse subwoofer en twee rear-speakers voor achter in de kamer. Deze modellen worden ook wel Full Surround soundbar genoemd.

Toch voegt de soundbar echt wat toe

Ook al kan een soundbar plus subwoofer niet een echte surround ervaring creëren, toch is een soundbar voor veel mensen een zinnige aankoop. Sinds de platte tv zijn intrede heeft gedaan, zijn de televisies een stuk kleiner geworden. Dat is natuurlijk erg prettig, maar het betekent in de meeste gevallen wel dat de geluidskwaliteit er op achteruit gegaan is. In de oude grote 'bakken' van vroeger waren de audio mogelijkheden vaak beter. De geluidskwaliteit die je uit zo'n platte tv kunt halen is erg beperkt. Een toevoeging van een soundbar is dan een aanrader. Plaatsing, aansluiting en draden-rompslomp is geen probleem en het resultaat qua geluid is voor veel mensen ruim voldoende.

Waar op letten bij het kopen van een soundbar

Er zijn een aantal zaken waar je je van bewust van moet zijn, wanneer je een soundbar gaat kopen. Hierboven heb je al een aardig beeld gekregen, maar we willen toch nog een aantal zaken specifiek noemen.

Uiterlijk en merk van de soundbar

Bijna alle bekende elektronica merken hebben wel één of meerdere modellen in het assortiment. Sommige merken staan bekend als beter, maar dat zie je ook in de prijs terug. Een reden om voor een bepaald merk te gaan, kan zijn omdat je daar al meer apparatuur van hebt. Qua uiterlijk sluit het dan vaak beter op elkaar aan. Maar ook de compatibiliteit tussen verschillende type apparaten is dan meestal optimaal. Soms krijg je daardoor extra functionaliteit of een meer gestroomlijnd gebruik.

Een soundbar of soundplate?
Naast een soundbar bestaat ook de term soundplate. In veel opzichten komt beide op hetzelfde neer. Het verschil zit in de vorm en dan vooral de diepte Een typische soundbar is ondiep, ongeveer 10-15 centimeter. Vandaar ook de naam 'bar', hetgeen balk in het Engels betekent. Een soundplate is echter veel dieper. Het idee is dat je er een televisie op kunt zetten. Daarnaast biedt een soundplate natuurlijk meer ruimte voor extra zaken in het apparaat, zoals een Blu-ray speler.

Extra speakers met of zonder draad

Heeft een model extra speakers zoals een subwoofer of voor andere posities, dan kun je gaan voor een draadloos systeem. Dat scheelt natuurlijk het moeten leggen van je kabels. Daarbij blijf je ook flexibel, wanneer je ooit eens je kamer anders wilt inrichten. Een draadloze luidspreker heeft uiteraard wel stroom nodig en zal dus een eigen 220-V stekker hebben. Een draadloos systeem is dus niet letterlijk zonder enige draden of aansluitingen.

Een actieve of passieve soundbar

Er wordt gesproken van actieve en passieve modellen. Een passief apparaat moet aangesloten worden op een extern versterker. De actieve soundbar versterkt het geluid zelf. Wil je dus alleen een soundbar voor onder je tv zonder extra apparatuur, dan heb je een actieve soundbar nodig. De meeste beschikbare modellen zijn actief.

Welke aansluitingen heb je nodig?

De meeste soundbars hebben een hele serie aansluitingen. Niet iedereen zal hetzelfde gebruiken, dus je moet even goed kijken wat jij nodig bent. Aansluitingen die je tegenkomt zijn:
  • HDMI (soms meerdere)
  • Coaxiale kabel
  • Optisch
  • 3,5 mm analoge audio ingang
  • Rood/witte analoge audio ingang (tulp)

USB, Bluetooth en Wifi

Naast de gewone audio aansluitingen hebben veel modellen nog andere opties om audio aan te bieden. Zo zijn er apparaten met een USB ingang. Hier kun je bijvoorbeeld een USB stick op aansluiten. De Soundbar speelt dan de mp3 of andere digitale muziek die op de stick staan. Een andere interessante optie is Bluetooth. Daarmee kun je eenvoudig een verbinding met je smartphone of tablet maken. Vervolgens kun je met je mobiele apparaat muziek afspelen. Dit wordt draadloos naar de soundbar gestuurd om de muziek af te laten spelen.
Sommige modellen hebben de mogelijkheid om muziek via je draadloze netwerk te streamen. Muziek uit je eigen digitale muziekbibliotheek of bijvoorbeeld van internet radiostations. En sommige fabrikanten hebben zelfs apps ontwikkeld, die je zo op je telefoon of tablet kunt downloaden. Daarmee bedien je het apparaat eenvoudig op afstand.

Wat kost een soundbar?

Zoals met zoveel zaken, zijn er verschillende prijzen. De allergoedkoopste beginnen bij enkele tientjes. Maar er zijn ook modellen van ruim boven de duizend euro. Zoals we gezien hebben, is er een grote variatie in de mogelijkheden en functies van de verschillende apparaten. Aan de onderkant heb je een kale soundbar zonder subwoofer. De duurste beschikken over ingebouwde Blu-ray spelers en meerdere extra speakers. Daarbij is de geluidskwaliteit en vermogen van de duurdere modellen natuurlijk ook vele beter. Voor eenvoudige maar bruikbare soundbars om van net even wat meer en beter geluid te kunnen, moet je uitgaan van prijzen van 100 tot 200 euro.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor?Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor?De soundbar neemt de plaats in van de home cinema set. Door nieuwe technieken is het mogelijk home cinema geluid uit een…
Hoe werkt Sonos en wat is het?Hoe werkt Sonos en wat is het?Sonos is een muzieksysteem waarmee je in verschillende kamers andere nummers kunt afspelen. De Sonos-familie bestaat uit…
Luidsprekers en hulp bij het kiezenLuidsprekers en hulp bij het kiezenMet een luidspreker wordt in de meeste gevallen een soort vierkant of langwerpig kastje (box) bedoeld met daarin onderde…
Surround geluidOpnamen in mono stammen uit de prehistorie. Eenvoudige stereo is ook zo goed als achterhaald. Tegenwoordig willen we het…

HEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerHEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerMet HEOS van het bedrijf Denon is mogelijk eenvoudig in meerdere kamers van je huis te genieten van je favoriete nummers…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Soundbar
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.