USB-sticks voor het meenemen en uitwisselen van bestanden
De tijd dat floppy disks (vierkante schijfjes) werden gebruikt om data over te brengen is al een tijdje voorbij. Uiteindelijk was het de USB-stick die nagenoeg alle andere opslagmogelijkheden deed verdwijnen. Die stick werd op 15 december 2000 door IBM op de markt gebracht. Hij had een capaciteit van 8 MB. Dat was vijf keer meer dan die van een standaard floppy disk. De sticks maakten het mogelijk om altijd documenten, foto’s en video’s bij de hand te hebben. Het formaat van de stick was in het begin al zodanig dat een binnenzak, broekzak, of tasje voldoende was om er een mee te nemen.
Uitwisselen van bestanden
Een USB-stick (ook wel geheugenstick, insteekgeheugen, memorystick of USB-staaf genoemd) is een prima apparaatje voor het uitwisselen van bestanden. Zo kan door middel van een USB-stick bijvoorbeeld muziek op een autoradio worden afgespeeld of kunnen video’s worden bekeken op een smart tv. Veelvoorkomend is ook het overzetten van documenten van de ene naar de andere
laptop of
computer.
Opslag op USB-stick of externe harde schijf
Mediabestanden die niet al te groot zijn kunnen makkelijk op een USB-stick worden opgeslagen en meegenomen. Er zijn sticks die tot een totaal van 256 GB opslag kunnen bevatten. Om grotere bestanden over te zetten is het verstandig om een USB 3.0 aan te schaffen omdat het overzetten daarmee veel sneller gaat. Zeer grote bestanden kunnen beter op een
harde schijf worden opgeslagen die iets minder makkelijk dan een USB-stick kan worden meegenomen maar toch goed vervoerd kan worden.
Opslagcapaciteit nagaan
Voordat een USB-stick wordt aangeschaft is het goed om eerst even na te gaan aan welke opslagcapaciteit die moet voldoen. De opslaggrootte van mediabestanden kan zeer verschillend zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld foto’s worden opgeslagen in groter of kleiner formaat wat invloed heeft op de benodigde opslagruimte. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat naast de opslag per foto of video ongeveer zeven procent opslag verloren gaat aan het opbouwen van partities.
Soorten USB-sticks
USB-sticks zijn verkrijgbaar in diverse modellen en formaten en met verschillende opslagcapaciteiten en snelheden van opslag.
Modellen
Veel USB-sticks zijn eenvoudig van model en bestaan uit een rechthoekige behuizing met aan een uiteinde het aansluitcontact. Soms kan dat aansluitcontact worden ingeschoven of kan er een klein beschermkapje over worden geschoven. Er bestaan ook modellen waarbij de eigenlijke stick uit een omhulsel kan worden gedraaid. Maar naast deze meest gangbare modellen bestaan er ook modellen in de vorm van een sleutelhanger of diverse andere al dan niet in miniatuur nagemaakte voorwerpen.
Formaten
USB-sticks zijn verkrijgbaar in verschillende formaten die in drie groepen kunnen worden ingedeeld namelijk heel klein, klein en standaard.
- Heel klein: Tot deze groep horen sticks van amper een centimeter. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze makkelijk in een laptop blijven zitten. De laptop past dan toch nog in de bijbehorende tas om mee te nemen.
- Klein: Kleine sticks meten een tot vijf centimeter en passen in zeer dunne laptops.
- Standaard formaat: Dit is het meest gangbare formaat van ongeveer vijf centimeter.
Opslagcapaciteit
De capaciteit van de opslag wordt aangegeven in GB (Gigabyte). Op 1 GB kunnen, afhankelijk van de opslag per element, ongeveer 300 foto’s en 180 mp3-nummers worden opgeslagen. Maar vooral bewerkte foto’s hebben dikwijls minder opslag zodat het aantal veel groter kan zijn. Anno 2017 zijn USB-sticks verkrijgbaar van:
- 8 GB
- 16 GB
- 32 GB
- 64 GB
- 128 GB
- 256 GB
Snelheden
USB sticks halen verschillende snelheden indien ze op de juiste aansluiting zijn aangesloten. Er zijn drie snelheden die oplopen bij respectievelijk de USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1.
- USB 2.0: De maximale snelheid van deze USB stick is 480 MB per seconde.
- USB 3.0: Deze stick haalt wel 4.8 GB per seconde mits op een 3.0 is aangesloten.
- USB 3.1: Bij de juiste aansluiting haalt deze stick 10 GB per seconde.
Bijzonderheden
Enkele bijzonderheden van een USB-stick zijn:
Bezig met schrijven
Of de USB-stick bezig is met schrijven kan worden gezien doordat dan een LED-lampje knippert. Om geen gegevens te verliezen is het noodzakelijk het schrijven niet te onderbreken dus de stick niet te verwijderen.
Voorzien van logo
USB-sticks kunnen door sommige leveranciers worden voorzien van een speciaal logo. Grote firma’s schaffen die soms aan bij wijze van
reclame-uiting.
Energie
Een USB-stick heeft geen eigen energiebron. De energie wordt geleverd door de computer of laptop waar hij op wordt aangesloten.
Andere opslagmedia verdrongen
Naast het verdringen van de floppy disk heeft de USB ook diverse andere opslagmedia nagenoeg geheel verdrongen zoals cd, diskette en cassettebandje. Het gebruiksgemak, de betrouwbaarheid en de betrekkelijk lage prijs zijn hier debet aan.