USB-sticks voor het meenemen en uitwisselen van bestanden

USB-sticks voor het meenemen en uitwisselen van bestanden De tijd dat floppy disks (vierkante schijfjes) werden gebruikt om data over te brengen is al een tijdje voorbij. Uiteindelijk was het de USB-stick die nagenoeg alle andere opslagmogelijkheden deed verdwijnen. Die stick werd op 15 december 2000 door IBM op de markt gebracht. Hij had een capaciteit van 8 MB. Dat was vijf keer meer dan die van een standaard floppy disk. De sticks maakten het mogelijk om altijd documenten, foto’s en video’s bij de hand te hebben. Het formaat van de stick was in het begin al zodanig dat een binnenzak, broekzak, of tasje voldoende was om er een mee te nemen.

Uitwisselen van bestanden

Een USB-stick (ook wel geheugenstick, insteekgeheugen, memorystick of USB-staaf genoemd) is een prima apparaatje voor het uitwisselen van bestanden. Zo kan door middel van een USB-stick bijvoorbeeld muziek op een autoradio worden afgespeeld of kunnen video’s worden bekeken op een smart tv. Veelvoorkomend is ook het overzetten van documenten van de ene naar de andere laptop of computer.

Opslag op USB-stick of externe harde schijf

Mediabestanden die niet al te groot zijn kunnen makkelijk op een USB-stick worden opgeslagen en meegenomen. Er zijn sticks die tot een totaal van 256 GB opslag kunnen bevatten. Om grotere bestanden over te zetten is het verstandig om een USB 3.0 aan te schaffen omdat het overzetten daarmee veel sneller gaat. Zeer grote bestanden kunnen beter op een harde schijf worden opgeslagen die iets minder makkelijk dan een USB-stick kan worden meegenomen maar toch goed vervoerd kan worden.

Opslagcapaciteit nagaan

Voordat een USB-stick wordt aangeschaft is het goed om eerst even na te gaan aan welke opslagcapaciteit die moet voldoen. De opslaggrootte van mediabestanden kan zeer verschillend zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld foto’s worden opgeslagen in groter of kleiner formaat wat invloed heeft op de benodigde opslagruimte. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat naast de opslag per foto of video ongeveer zeven procent opslag verloren gaat aan het opbouwen van partities.

Soorten USB-sticks

USB-sticks zijn verkrijgbaar in diverse modellen en formaten en met verschillende opslagcapaciteiten en snelheden van opslag.

Modellen

Veel USB-sticks zijn eenvoudig van model en bestaan uit een rechthoekige behuizing met aan een uiteinde het aansluitcontact. Soms kan dat aansluitcontact worden ingeschoven of kan er een klein beschermkapje over worden geschoven. Er bestaan ook modellen waarbij de eigenlijke stick uit een omhulsel kan worden gedraaid. Maar naast deze meest gangbare modellen bestaan er ook modellen in de vorm van een sleutelhanger of diverse andere al dan niet in miniatuur nagemaakte voorwerpen.

Formaten

USB-sticks zijn verkrijgbaar in verschillende formaten die in drie groepen kunnen worden ingedeeld namelijk heel klein, klein en standaard.
 • Heel klein: Tot deze groep horen sticks van amper een centimeter. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze makkelijk in een laptop blijven zitten. De laptop past dan toch nog in de bijbehorende tas om mee te nemen.
 • Klein: Kleine sticks meten een tot vijf centimeter en passen in zeer dunne laptops.
 • Standaard formaat: Dit is het meest gangbare formaat van ongeveer vijf centimeter.

Opslagcapaciteit

De capaciteit van de opslag wordt aangegeven in GB (Gigabyte). Op 1 GB kunnen, afhankelijk van de opslag per element, ongeveer 300 foto’s en 180 mp3-nummers worden opgeslagen. Maar vooral bewerkte foto’s hebben dikwijls minder opslag zodat het aantal veel groter kan zijn. Anno 2017 zijn USB-sticks verkrijgbaar van:
 • 8 GB
 • 16 GB
 • 32 GB
 • 64 GB
 • 128 GB
 • 256 GB

Snelheden

USB sticks halen verschillende snelheden indien ze op de juiste aansluiting zijn aangesloten. Er zijn drie snelheden die oplopen bij respectievelijk de USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1.
 • USB 2.0: De maximale snelheid van deze USB stick is 480 MB per seconde.
 • USB 3.0: Deze stick haalt wel 4.8 GB per seconde mits op een 3.0 is aangesloten.
 • USB 3.1: Bij de juiste aansluiting haalt deze stick 10 GB per seconde.

Bijzonderheden

Enkele bijzonderheden van een USB-stick zijn:

Bezig met schrijven

Of de USB-stick bezig is met schrijven kan worden gezien doordat dan een LED-lampje knippert. Om geen gegevens te verliezen is het noodzakelijk het schrijven niet te onderbreken dus de stick niet te verwijderen.

Voorzien van logo

USB-sticks kunnen door sommige leveranciers worden voorzien van een speciaal logo. Grote firma’s schaffen die soms aan bij wijze van reclame-uiting.

Energie

Een USB-stick heeft geen eigen energiebron. De energie wordt geleverd door de computer of laptop waar hij op wordt aangesloten.

Andere opslagmedia verdrongen

Naast het verdringen van de floppy disk heeft de USB ook diverse andere opslagmedia nagenoeg geheel verdrongen zoals cd, diskette en cassettebandje. Het gebruiksgemak, de betrouwbaarheid en de betrekkelijk lage prijs zijn hier debet aan.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Usb-stick handig en onmisbaarUsb-stick handig en onmisbaarDe usb-stick heeft de vertrouwde diskette vervangen. Het is dan ook een 'next generation storage device' dus een nieuw t…
Repareren van een kapotte USB-stickRepareren van een kapotte USB-stickHet komt regelmatig voor dat een USB-stick kapot gaat en dat mensen bang zijn dat de informatie die op de stick staat ve…
Snel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stick of gebruik het als opslag voor je bestanden. De usb-stick is zeer handig…
Tips tegen het leed dat kapotte of verloren USB stick heetTips tegen het leed dat kapotte of verloren USB stick heetUSB stick, Pen drive, USB flash drive, of hoe u ze ook noemen wil, iedereen heeft er tegenwoordig wel een of meerdere ex…

Samsung Galaxy Note 8: wat heeft deze smartphone te bieden?Samsung Galaxy Note 8: wat heeft deze smartphone te bieden?Veel mensen dachten dat de Note 8 nooit gelanceerd zou worden, zeker na het desastreuze voorval van de Galaxy Note 7 in…
Telenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports is de belangrijkste aanbieder van abonneezenders met live sport in Vlaanderen. Dit Belgische bedrijf…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • https://www.memoryshop.nl/category/1311/usb-sticks.html?ref=404118&utm_source=bing&utm_medium=cpc&baseid=292918
 • http://www.mediamarkt.nl/nl/category/_usb-sticks-482772.html
 • https://www.usbstick.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/USB-stick
 • Nog meer ???
 • https://www.usbstick.nl/faq/Techniek-en-geschiedenis-25
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.