DAZN - streamingdienst voor sport

DAZN - streamingdienst voor sport DAZN is een internationale streamingdienst. Het zendt veel grote sportevenementen op het internet uit via een livestream. De bijnaam van DAZN is 'het Netflix van de sport'. De merknaam DAZN dient men uit te spreken als 'Da Zone'. Tot de sporten waarop deze streamingdienst zich focust behoren onder meer voetbal, tennis en vechtsport.

Geschiedenis: de oorsprong van DAZN

Access Industries

Leonard Blavatnik werd in 1957 geboren in de Sovjet-Unie. Eind jaren zeventig emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar studeerde hij informatica aan de Columbia University en bedrijfskunde aan de Harvard Business School. In 1986 richtte hij het bedrijf Access Industries op. Dit groeide in de loop der tijd uit tot een gigantische investeringsmaatschappij.

In de jaren negentig boekte Access Industries vooral grote financiële successen met investeringen in grondstoffen zoals aluminium en olie. In een volgende fase richtte het bedrijf zich meer op telecommunicatie en televisieproducties. Op den duur is men zich steeds meer op entertainment en sportrechten gaan focussen. Anno 2020 staat oprichter Leonard Blavatnik dankzij de opbrengsten van dit bedrijf op de 27e plek van de Forbes List (de lijst van rijkste mensen ter wereld).

Perform Group

Eén van de bedrijven waarin Access Industries investeerde was de Perform Group. Dit was een mediabedrijf dat handelde in allerlei sportrechten (van uitzendrechten tot en met sponsordeals). Ook bezaten zij diverse organisaties die sportdata bijhielden. Bovendien produceerde het bedrijf tv-uitzendingen en websites over sport. Perform Group was onder meer eigenaar van de bekende sportwebsites Goal en Sporting News.

De oprichting van DAZN: het Netflix van de Sport

In de zomer van 2015 werd door de Perform Group het besluit genomen om het streamingplatform DAZN op te richten. Dit zeer ambitieuze platform moet volgens de plannen van de oprichters op den duur uitgroeien tot de mondiale marktleider in het online uitzenden van sportevenementen. Hiervoor werd alle bruikbare kennis gebundeld die binnen de Perform Group aanwezig was. Het bedrijf werd hiervoor zelfs gesplitst. Onderdelen van de Perform Group die niet voor DAZN gebruikt zouden worden (waaronder 'business-to-business data projecten') werden in een apart bedrijf gebundeld en vervolgens verkocht. Wat overbleef van de Perform Groupe kreeg de nieuwe bedrijfsnaam DAZN Group.

De introductie van DAZN: topsport via een livestream bekijken

Op 10 augustus 2016 werd het mediaplatform DAZN gelanceerd. Ondanks de mondiale ambities van het bedrijf, begon men relatief beperkt: in eerste instantie kon men bij DAZN alleen een abonnement nemen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op 23 augustus 2016 kwam er ook een Japanse versie van DAZN.

DAZN in Japan

Bij die Japanse editie bleek meteen dat het moederbedrijf van DAZN over grote kapitalen beschikt om van z'n online sportplatform een succes te maken. DAZN kocht onder meer voor vele jaren de exclusieve uitzendrechten van de J.League (Japanse voetbalcompetitie) met ingang van 2017. Dit was financieel gezien de grootste sportmediadeal aller tijden in Japan. In de daaropvolgende periode verkreeg DAZN voor Japan ook de livestream-uitzendrechten van grote Europese voetbalcompetities, zoals de Britse Premier League en de Spaanse La Liga.

DAZN in Noord-Amerika

In 2017 werd DAZN geïntroduceerd in Canada. De grote lokker voor het publiek was, dat DAZN de livestream-uitzendrechten heeft van de NFL (American Football) voor Canada. Ook verkregen zij voor Canada de livestream-uitzendrechten van het Europese topvoetbal: de UEFA Champions League en de Europa League.

In 2018 kwam DAZN ook naar de Verenigde Staten. Om het Amerikaanse publiek te lokken, focust men zich vooral op vechtsport. DAZN werd in september 2017 gelanceerd met de live-uitzending van een wereldtitelgevecht in het zwaargewicht boksen van Anthony Joshua tegen Alexander Povetkin. Ook verkreeg DAZN in Amerika de livestream-uitzendrechten van Bellator MMA. Dat is na de UFC de op één na belangrijkste MMA-organisatie ter wereld.

Megadeal met Canelo Alvarez

Dat DAZN bereid is om extreem grote bedragen te betalen om te bouwen aan zijn wereldheerschappij op het gebied van livestream-uitzendingen van sportwedstrijden, werd weer duidelijk in oktober 2018. DAZN tekende toen een deal met de populaire Mexicaanse bokser Canelo Alvarez. Hij krijgt voor een reeks van elf wedstrijden een bedrag van minimaal 365 miljoen dollar betaald door DAZN.

DAZN in Italië en Spanje

In de zomer van 2018 werd DAZN ook in Italië geïntroduceerd. Bij die introductie golden de voetbalrechten van de Serie A als het belangrijkste wapen om publiek te trekken. DAZN had bij het seizoen 2018-2019 de exclusieve livestream-uitzendrechten van 114 wedstrijden uit de hoogste Italiaanse voetbaldivisie, de Serie A. (De overige 266 wedstrijden werden live op tv en per livestream uitgezonden door Sky Italia.) Ook focust DAZN zich in Italië op het uitzenden van UFC, boksen, Indy 500, rugby en rally.

In 2019 werd DAZN ook in Spanje geïntroduceerd. Daar focussen ze zich vooral op de MotoGP, internationaal voetbal en boksen. Ook heeft DAZN in Spanje (en in diverse andere Europese landen) de online uitzendrechten van de evenementen van PDC Darts.

De wereldwijde uitbouw van DAZN

In de periode van 2016 tot en met 2019 is DAZN dus stap voor stap in diverse grote landen geïntroduceerd. De grootste stap neemt het bedrijf in mei 2020. Dan wordt DAZN namelijk in één klap in bijna alle overige landen ter wereld geïntroduceerd.

DAZN in Nederland en België

Coronavirus wijzigde plannen

Begin maart 2020 werd aangekondigd dat DAZN met ingang van 2 mei 2020 ook in Nederland beschikbaar zou worden. Ook voor België en veel andere landen waren er grote plannen. Mede vanwege het coronavirus werden de plannen voor Nederland en België echter enigszins te zijn veranderd. Diverse grote evenementen waarmee men in het voorjaar van 2020 deze streamingsdienst in Nederland, België en andere landen had willen introduceren, gaan vanwege het coronavirus namelijk niet door. DAZN heeft echter wel de ambitie om met een internationale versie van hun sportstreamingdienst te komen, die in veel landen beschikbaar zal zijn, waaronder Nederland en België. Dit is echter dus een globale dienst, die in eerste instantie niet specifiek op de Nederlandse en Belgische markt gericht is.

'Beta Community'

In de loop van 2020 werkte men eerst met een testversie van die 'internationale dienst'. Een groep van geselecteerde sportfans uit de hele wereld (waaronder Nederland en België) kunnen dan enige tijd gebruikmaken van die proefversie. Sportfans uit België en Nederland konden zich ook opgeven op de site van DAZN om een onderdeel te worden van die groep geselecteerde fans, de 'Beta Community'. Op basis van hun ervaringen daarmee werken ze aan hun echte, openbare versie van deze 'internationale streamingdienst'.

Aanbod streamingdienst DAZN voor Nederland en België?

Hoe ziet de internationale streamingdienst van DAZN eruit in Nederland ene België? In eerste instantie zal het een Engelstalige versie zijn, die zich waarschijnlijk met name op vechtsport richt. Bij diverse grote boksevenementen hebben zij namelijk de exclusieve mondiale uitzendrechten en die kunnen zij dus probleemloos in ieder land per livestream via hun platform uitzenden. Eveneens hebben zij de uitzendrechten van topwedstrijden in het internationale vrouwenvoetbal. Het is echter de bedoeling dat DAZN op den duur steeds meer ook met een Nederlandstalige versie komt, met ook live-uitzendingen van sportevenementen die specifiek op de Nederlandse markt gericht zijn.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamKim Clijsters behoort tot de grootste sportheldinnen die Vlaanderen voort heeft gebracht. Vele jaren behoorde zij tot de…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
MMA: Bellator bekijken op tv of via een livestreamMMA: Bellator bekijken op tv of via een livestreamBellator is één van de populairste mondiale organisaties in de MMA (Mixed Martial Arts). De vechtsportgala's van Bellato…
Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC…

Ziggo Go: online tv-kijkenZiggo Go: online tv-kijkenZiggo Go is een applicatie waarmee men online naar televisie kan kijken. Deze app kan men onder meer gebruiken op een sm…
Nest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerNest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerDe Nest Hello is een slimme deurbel met ingebouwde camera, microfoon en speaker. Staat er iemand voor de deur terwijl je…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Access_Industries
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Blavatnik
  • https://en.wikipedia.org/wiki/DAZN
  • https://www.xgn.nl/nieuws/amerikaanse-netflix-voor-sport-komt-naar-nederland
  • https://www.dazn.com/en-EU/l/sports/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-12-2021
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.