Nederlandse tv ontvangen via de Astra satellieten

Aanbod van de Nederlandse tv via de ASTRA satellieten 19.2º en de 23.5º Oost is enorm. Keuze tussen free to air, gratis, ongecodeerde, gecodeerde, betaaltv, abonnement, HDTV, regionale, publieke, commerciële, keuze pakketen is overweldigend. Welke tv zenders ontvang je bij welke satelliet? En welke maat schotelantenne heb je nodig in Nederland? Even een overzicht:

TV zender aanbod via de 19.2º Oost Astra satelliet in Nederland.

Free to air, ongecodeerde en dus gratis te ontvangen tv zenders op de 19.2º ASTRA satelliet:

BVN is de enige Nederlandstalige free to air zender. Veel Duitse (oa ZDF, ProSieben), Franse (TV5MondeEurope), Spaanse (TVE Internacional), Italiaanse (RAI I), wat engelse (BBC World, CNN), hier en daar een Poolse en een Catalaanse zender en een paar (soft) erotische Duitse zenders. Rond de 200 nationale en internationale tv en radio zenders zijn free to air te ontvangen via de schotelantenne.

Gecodeerde, betaal tv zenders via een abonnement, zijn oa op de 19.2º Astra satelliet:

De gecodeerde, betaal zenders zoals oa RTL, SBS, NET5, Discovery (etc) op de 19.2º ASTRA satelliet verkrijgbaar via een abonnement van Canal Digitaal. Zij verstrekken je een smartcard met het naar jou uitgekozen keuze pakket, die in de satellietontvangst gestoken moet worden. Zorg dat je digitale satellietontvanger Mediaguard coderingstechnologie ondersteunt. Door de geleverde smartcard kan de ontvanger de signalen decoderen.

Verschillende keuze tv zenderpakketten (betaaltv) via de 19.2º Astra satelliet:

 • Toppakket: een compleet tv pakket met alles er op en er aan: familie, nieuws, sport, film, erotiek, muziek (etc)
 • Familiepakket: tv voor het hele gezin, oa met zenders als: Ketnet, Canvas, Cartoon Network, Hallmark Channel, Extreme Sports, TV Oranje
 • Basispakket: Discovery Channel, Animal Planet, RTL8, Nickelodeon, Eurosport, MTV, TMF
 • Set Top Box pakket: NED1, 2, en 3, RTL, SBS, NET5, Veronica. LET OP: Dit Set Top Box pakket met de NLse zenders zit automatisch bij: het: Basis, Familie, Entertainment, Combi en bij het Toppakket.
 • Entertainmentpakket: alle zenders van het familiepakket, plus erotiek, Hustler tv, Dorcel Tv en ActionNow.
 • Recreatiepakket: meer zenders voor in de zomer, van 21 Maart tot 21 September, het zijn dezelfde zenders als in het Basispakket.
 • Film1Sport1 pakket: drie zenders met het beste film aanbod zonder reclame en Sport1 geeft alle rechtstreekse sportwedstrijden weer uit de grootste en belangrijkste competities.
 • Combipakket: zenders van het Basispakket plus: de zenders van Film1Sport1, NASN en ActionNow!

Satellietontvangst benodigdheden voor de 19.2º Astra satelliet:

Voor zowel de free to air als de gecodeerde betaal tv zenders, heb je genoeg aan een kleine schotelantenne (60 cm), 1 LNB en 1 digitale Mediaguard satelliet ontvanger.

TV zender aanbod via de 3A 23.5º Oost Astra satelliet in Nederland

HDTV (high definition) via de satelliet ASTRA 3A 23.5º via Canal Digitaal

Via een abonnement, waar je maandelijks voor moet betalen, zijn er tegenwoordig HDTV pakketten te verkrijgen via Canal Digitaal. HD betaal zenders zijn oa
 • National Geographic HD,
 • DISCOVERY HD en
 • BRAVA HDTV. Deze laatste is de eerste cultuurzender die HD uitzend in Europa en is reclamevrij.

HD tv zenders zijn alleen op de 23.5º Oost Astra satelliet te verkrijgen!

Free to air, ongecodeerde dus gratis te ontvangen tv zenders op de 23.5º Astra satelliet:

Dat zijn de 10 regionale Nederlandse tv zenders, oa:
Omroep Brabant, Omroep Zeeland, RTV Rijnmond, L1mburg tv, RTV Noord (etc) Regionale zenders zijn niet in HD!

Themapakketen, betaal tv zenders, via de 23.5º Astra satelliet:

Themapakketen gaan via een abonnement, met oa de tv zenders:
Nederland4, Holland Doc, Geschiedenis TV, Playboy tv, NGC Wild, Discovery Science.

Themapakketen zijn niet in HD verkrijgbaar!

Satellietontvangst benodigdheden voor de 23.5º Astra satelliet:

 • Voor zowel de free to air als de gecodeerde betaal tv zenders, heb je genoeg aan een kleine schotelantenne (60 cm), 1 LNB en 1 digitale Mediaguard satelliet ontvanger.
 • De TV thuis moet geschikt zijn voor het ontvangen van HDTV, te herkennen via het HD-ready of het FULL HD logo op de TV.
 • Kijk je via de satelliet HD heb je een HDTV satellietontvanger nodig. Met een “gewone” satelliet ontvanger kan er geen HD signalen opgevangen, gelezen en doorgegeven worden.

Satellietontvangst benodigdheden voor de twee 19.2º Astra 1 en de 23.5º Astra 3 satellieten samen op een schotel

Een schotelantenne van 60 cm, een DUO-LNB, waaraan TWEE digitale satelliet ontvangers die Mediaguard coderingstechnologie ondersteunen op aangesloten worden.

Activatie smartcard

Voor CanalDigitaal en TVVlaanderen: check eerst of je de free to air tv zender BVN kan ontvangen, voer de smartcard met de chip naar boven in de satellietontvanger en zet de ontvanger op 1 van de Nederlandse en/of Belgische zenders. Activeren kan online, via een sms of het bellen met de activatielijn. Met 60 minuten moet de kaart geactiveerd zijn.

Smartcard moet een SECA2 kaart zijn!

Let op bij de aanschaf van een nieuwe smartcard dat het een SECA2 kaart is. Het (ver)oude(re) IRDETO smartcard vallen wegens “technische” redenen enkele zenders weg!

UPDATE: Smartcard moet een SECA3 kaart zijn per eind 2008

Canal Digitaal: De nieuwe smartcard in 2009 zal met een nieuwe coderingssyteem werken, de mediaguard 3, of Seca 3. Canal Digitaal zou gedwongen zijn om deze stap te maken. De nieuwe codering is een update van de beveiliging, aangezien hackers dicht in de buurt zijn van het kraken van het "oude" (Mediaguard 2/Seca2 of ook wel Merlin genoemd) coderingssysteem.

Mediaguard 3 coderingssysteem voor nieuwe en bestaande abonnees

Voor nieuwe abonnees van Canal Digitaal:

Nieuwe abonnees krijgen de nieuwe smartcard, dat met het nieuwe mediaguard 3 coderingssysteem werkt, in het 4de kwartaal van 2008 bij het afsluiten van een abonnement.

Voor bestaande abonnees van Canal Digitaal

Bestaande abonnees krijgen stapsgewijs in de loop van 2009 een nieuwe smartcard met de juist codering toegestuurd.

CD abonnees die in het buitenland zitten

Als het abonnement loopt via familie in Nederland, zal diegene die de kaart indertijd aangeschaft heeft, de nieuwe Canal Digtaal smartcard toegestuurd krijgen met het nieuwe coderingssysteem!

Mediaguard2 of Seca2 coderingssyteem zal worden uitgeschakeld!

Zodra iedereen die abonnee is een nieuwe smartcard heeft ontvangen met de nieuwe mediaguard3 codering, wordt het oude Mediaguard 2 of Seca 2 coderingssysteem uitgeschakeld!

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astra satellietenAstra satellietenEigenaar van de Astra satellieten is SES ASTRA in Luxemburg van de SES groep. De SES groep is het grootste, beursgenotee…
Britse BBC FTA tv via de Astra satellietBehalve de BBC tv zenders is sinds kort de commerciële Channel4 FTA (ongecodeerd, lees: gratis) te ontvangen op de Engel…
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
In België TV kijken met satellietDigitaal televisie kijken met Belgacom en Telenet is erg duur. Bovendien zijn er niet erg veel alternatieven voorhanden.…

Welke smartphone koop je?Welke smartphone koop je?Welke smartphone wordt het in 2020? Een smartphone vind je in vele soorten, maten en prijzen. Hoeveel functies en apps j…
Satelliet tv in het buitenlandOf we nu voor werk, voor vakantie, voor een studie of dat we gewoon een tweede huis hebben in het buitenland, een ding h…
Bronnen en referenties
 • Ses-Astra
 • CanalDigitaal
Reacties

Ben Schlepers, 07-10-2011
Ik kan met mijn canaldigitaal abonnement en mijn Philips DSR 2211 ontvanger werkelijk alles ontvangen maar geen reginale zenders. Ik heb een splinternieuwe schotel met een splinternieuwe HD kop met 4 aansluitingen. Wat kan er mis zijn? Reactie infoteur, 07-10-2011
Beste Ben,

Canal digitaal zit op een andere satelliet dan de Nederlandse regionale zenders.

Britt, 15-03-2011
Ik heb ook een vraag. Ik woon sinds een jaartje in Amerika, en mis de Nederlands- talige tv. Is er ook een schotel om Brabantse zenders in Amerika te krijgen? Reactie infoteur, 08-04-2011
Beste Britt,

Buiten Europa is alleen BVN (de publieke tvzender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland) te ontvangen, ik zal je de link meesturen:

http://www.bvn.nl/

Met vriendelijke groet, Roberta

Petra Albers, 13-01-2011
Om als nederlander die in het buitenland woont moet je dus echt familie in Nederland hebben die alles voor je in orde maken om Nederlandse televisie in het buitenland te kunnen zien. Laat ik nu net geen familie hebben die dat wil doen. Ik heb ook geen vrienden meer, ik ben al 30 jr. weg uit Nederland. Ik wil gewoon zelf mijn smartcard betalen op mijn naam en mijn adres en betalen via de bank. Daarvoor hebben ze toch de IBANcode uitgevonden. Reactie infoteur, 14-01-2011
Beste Petra Albers,

Wij, als bedrijf, doen wel eens zaken met een Frans bedrijf waar ik je de link mee zal sturen. Op dit moment geven ze geen prijzen aan van een Nederlandse Canal Digitaal kaart, maar moet je persoonlijk even contact met ze opnemen. Het nadeel van deze sites is dat er een hogere prijs voor een kaart berekend wordt, het grote voordeel van deze sites is dat er geen familie in NL hoeft te zijn om een kaart voor je te regelen.
Heel veel succes!

http://www.tvcorner.com/index.php/cPath/21

Met vriendelijke groet, Roberta

Rob, 27-11-2010
Ik heb even een vraag. Ik heb een schotel en een reciever maar geen card. Hoe kan ik aan zo'n card komen want nu heb ik er totaal niets aan. Ik heb al een beetje gezocht maar het is allemaal erg onduidelijk. Dit is namelijk de eerste keer dat ik via de sateliet tv wil kijken op vakantie. Reactie infoteur, 02-12-2010
Beste Rob,


Mocht je al in het buitenland zitten, lees het volgende artikel om aan je CD kaart te komen:
http://electronica.infonu.nl/multimedia/20939-satelliet-tv-in-het-buitenland.html

Zit je in NL, kan je bij iedere Canal Digitaal dealer in NL aan een kaart komen. Afhankelijk van je wensen kan er een pakket worden samengesteld en kan er een abonnement worden afgesloten. Verkooppunten in de buurt zijn heel handig te achterhalen door het invoeren van de postcode via deze link van Canal Digitaal:
http://www.canaldigitaal.nl/verkooppunten/verkooppunten.aspx

Met vriendelijke groet, Roberta

Melanie, 16-10-2010
Kun je met een 45cm grote schotel de nederlandse zenders op astra 19,2 ontvangen of is die schotel te klein? (ik heb een lidmaatschap om de nederlandse zenders te ontvangen en kijk nu via een 60 cm schotel) Alvast bedankt voor het advies! :) Reactie infoteur, 18-10-2010
Beste Melanie,

In Nederland kan je met een kleine schotel alle bekende Nederlandse en commerciele tv zenders en kanalen ontvangen. Een schotel van 64 cm biedt garantie voor een goede ontvangst. In het gebied van Noord Oost Groningen is een iets grotere schotel beter.
Tegenwoordig zou je uit de voeten kunnen met een 45 cm schotel voor slechts 1 satelliet zoals de Astra 19.2, afhankelijk waar in NL je bevind: te dicht in de buurt van NO Groningen beter een 60 cm!

Met vriendlelijke groet, Roberta

Peter, 03-04-2010
Sinds ongeveer een maand kan ik Nederland 1 niet meer ontvangen. Mijn Satellietontvanger is wel al ongeveer zeven of acht jaar oud. Maar voor de rest doet het ding het prima.
Bij CanalDigitaal is het probleem bekend. Dit is een deel van het antwoord dat ik van hen mocht ontvangen:
>>
Naar aanleiding van uw e-mail berichten wij u als volgt.

Het probleem dat Nederland 1 wegvalt is bij ons bekend. Dit is een probleem in de software van satellietontvangers die niet gecertificeerd zijn. Wij verzoeken u om contact op te nemen met uw leverancier om het probleem te verhelpen. Reactie infoteur, 18-10-2010
Beste Peter,

Canal Digitaal heeft een lijst met ontvangers die geschikt zijn voor het ontvangen van alle zenders via hun abonnement. Deze ontvangers kunnen alle aanpassingen aan die eventueel doorgevoerd worden. Een probleem met ontvangers die niet gecertificeerd zijn, is inderdaad dat als er aanpassingen gedaan worden, de software van deze ontvangers niet voldoende in staat zijn om deze nieuwe aanpassingen te kunnen oppikken.

Met vriendelijke groet, Roberta

Peirlinckx Jozef -. van Hasselt Anny, 15-03-2010
Al verschillende weken hebben wij rond het nieuws van 13u geen signaal meer voor bvn en eurosport en dit duurt een paar uren. Wij bevinden ons in Spanje in het zuiden van de provincie Alicante tegen Murcia, La Manga, zodoende kunnen wij ons nieuwsbericht van 13u niet volgen en dat verveelt ons ten zeerste. Wat kunnen wij doen of waar ligt de fout? Reactie infoteur, 16-03-2010
Beste Jozef en Anny,

Als u in Spanje geen bericht zelf van BVN op uw tv scherm ontvangt dat er een frequentie verandering of iets dergelijks heeft plaatsgevonden, moet het haast wel aan de installatie bij u thuis liggen. Het zou kunnen zijn dat u een grotere maat schotel nodig heeft om tijdens de piekuren in Spanje de signalen van BVN te kunnen blijven ontvangen. Het beste wat u zou kunnen doen is contact opnemen met de satellietinstaleur bij u in de buurt (als u lid bent van een holland club weten zij vermoedelijk wel welk bedrijf het moet zijn die u moet contacteren) en vragen of ze het signaal kunnen doormeten. Het liefst tijdens het uur dat het signaal steeds wegvalt.
Een ander iets is, het weer daar in Spanje is de laatste tijd erg slechts geweest. Kan het wegvallen van het signaal te maken hebben, in verband staan met, het slechte weer daar?
Ik heb net ook even op de site van BVN gekeken en ik kom niets tegen dat ze een frequentieverandering hebben (gehad) en/of verandering van satelliet dat van belang kan zijn voor BVN kijkers in Spanje.
Ik wil u graag heel veel succes toewensen en ik hoop dat de installeur het probleem weet te oplossen!

Met vriendelijke groet, Roberta

H. A. V. Jaarsveld, 13-01-2010
Zou graag willen weten of de ASTRA 1 in Saodi Arabia te ontvangen is. Reactie infoteur, 14-01-2010
Beste H.A. van Jaarsveld,

Nederlandse satelliet tv kijken via een abonnement is bedoeld voor Nederland. Ontvangst is echter in heel West Europa te verkrijgen. Buiten West-Europa zal er wat (lekkend) signaal zijn, storingen zijn dusdanig groot dat het onmogelijk is om te kijken, vooral tijdens "prime-time" uren. Voor alle nieuwe en nog te lanceren Astra satellieten geldt: het signaal zal sterker zijn binnen West Europa, al het (lekkende) signaal buiten West Europa zal in zijn geheel verdwijnen!

Voor buiten West-Europa is er slechts een goede optie beschikbaar om naar Nederlandse satelliet tv te kijken: de free-to-air Nederlandstalige tv zender BVN.

Ik weet dat er voorheen "lekkend" signaal te ontvangen was in de buurt van Saodi Arabia, ik vrees echter dat het signaal van de Astra satellieten daar in zijn geheel verdwenen is!
Advies: neem contact op met een Nederlandse Club daar en informeer bij hen welke TV systemen zij thuis hebben in Saodi Arabia.

Met vriendelijke groet, Roberta

Jose Janssen, 18-09-2009
Ik had graag geweten hoe ik de nederlandse zenders kan krijgen in Egypte. Heb een astra sateliet en grote schotel. Waar en hoe kan ik een kaart kopen voor RTL zenders en eventueel ned 1 2 3 en sbs6? Alvast bedankt voor de informatie die gaat komen. Reactie infoteur, 18-09-2009
Beste Jose,
Ik ga er achteraan om uit te zoeken of er uberhaupt signaal en ontvangst is in Egypte. Misschien hier en daar wat lekkend signaal, maar ik laat zeer binnenkort wat van me horen hierover!
Alvast in de tussentijd twee links over Nederlandse tv in het buitenland:

http://electronica.infonu.nl/multimedia/20939-satelliet-tv-in-het-buitenland.html

en:

http://electronica.infonu.nl/diversen/19413-bvn-de-nederlandstalig-publieke-tv-zender-in-het-buitenland.html

Met vriendelijke groet, Roberta

Jan Ten Brinke, 01-08-2009
Ik heb bijna dezelfde vraag als Cor Dijkstra. Ik verhuis binnenkort en wil daar graag de voornaamste Nederlandse en Duitse TV zenders via satelliet ontvangen. Wie kan ik daarvoor het beste in Roemenie of in Nederland raadplegen? Reactie infoteur, 03-08-2009
Beste Jan ten Brinke,

Ik heb net een reactie geplaatst bij Cor Dijkstra. Ik vermoed dat Duitse satelliet tv zenders op de 19.2º astra satelliet geen enkel probleem zullen zijn in Roemenie. Betaalde Nederlandse tv zenders (zoals bv: Net5, RTL 4, 5 (enz) Veronica en enz) zullen vermoedelijk niet te ontvangen zijn in Roemenie.

Ik ben op zoek geweest naar een geregistreerde satelliet tv installeur daar in Roemenie, maar heb niets kunnen vinden. Ongetwijfeld zullen er meer Nederlanders zijn in Roemenie, die hun zoektocht naar ontvangst van NLse tv in Roemenie al afgerond hebben. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en wat te ontvangen is in Roemenie.

Het grote probleem is dat Roemenie pas kort toegetreden is in Europa. Astra satellieten hebben een gemeenschappelijke kenmerk: alleen signaal in Europa. Heel af en toe is er een "lekkend" signaal. Afhankelijk van waar je je bevindt in Roemenie zou je kunnen profiteren van het lekkende signaal, daar ik er niet van uit ga dat ze de satellieten hebben aangepast zodra Roemenie in Europa toetrad.

BVN moet zonder meer te ontvangen zijn in Roemenie. Lees de reactie van Cor Dijkstra, hij zit met hetzelfde euvel!

Met vriendelijke groet, Roberta

Cor Dijkstra, 21-07-2009
Ik vertoef langere perioden in Roemenie en vroeg mij af of het ook mogelijk is om via de sataliet in Roemenie de Nederlandse zenders te ontvangen. Reactie infoteur, 03-08-2009
Beste Cor Dijkstra,

Ik vermoed dat het sterk afhankelijk is waar in Roemenie je zit voor eventuele ontvangst van NLse tv zenders via de Astra satelliet. Ik vrees echter het ergste! Zie hier de link van de footprint van de 19º satelliet waar de Nederlandse tv zenders op zitten, en je begrijpt wat ik bedoel:
http://www.ses-astra.com/resources/swf/en-shared/fleet_map/index.php?detectflash=false

De volgende link zou de beschikbare Duitse en Nederlandse tv kanalen en tv zenders zijn, die Romenie in principe zou moeten en kunnen ontvangen. Nogmaals, afhankelijk of de satelliet Roemenie in zijn geheel bedekt: http://astra.lu/consumer/be-nl/Programma-aanbod/Kanaalgids/search-results/index.php

Regionale tv zenders vanuit Nederland zitten op een andere satelliet dan de commerciele NLse zenders + publieke omroep. Heel goed mogelijk dat je wel de regionale NLse tv zenders in Roemenie kan ontvangen.

Overal ter wereld kan je "BVN" ontvangen, een Nederlandse/Belgische tv zender met het beste uit de publieke omroep van zowel Nederland als Belgie, hier de link: http://electronica.infonu.nl/diversen/19413-bvn-de-nederlandstalig-publieke-tv-zender-in-het-buitenland.html

Voor ontvangst van BVN in Roemenie: Een schotel van minimaal 60cm, een eenvoudige FTA (Free-to-air)-ontvanger en een schotel gericht op de Hotbird op 13 graden oost.
De zender is gratis en dus zonder abbonnement te bekijken.

Ik ga er van uit dat er een Nederlandse club in Roemenie bestaat. Neem contact met ze op, er zullen meer Nederlanders in Roemenie zijn die NLse tv willen kijken in Roemenie. Zij kunnen je precies vertellen wat wel en wat niet werkt. Behalve dat, kunnen zij je vermoedelijk ook een goede satelliet tv installeur aanraden.

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-02-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.