Informatie: CD en DVD

Informatie: CD en DVD Nog niet zo lang geleden werd de DVD speler geïntroduceerd en daarvoor had de CD speler de macht. Tegenwoordig is er al een nieuwe opvolger, namelijk de blueray speler.

Algemene informatie over de CD en DVD

Een CD (Compact Disc) is gemaakt uit een schijfje van transparant policarbonaat met een dun laagje aluminium, zilver of goud. Een CD heeft een diameter van 120 millimeter en de dikte is 1,2 millimeter. De gegevens worden in pits aangebracht op het metalen laagje van de CD. Een pit is 0,5 micrometer breed en 0,83 tot 3,56 micrometer lang. Tussen de pits zitten lands. De lengte bepaald welke informatie er opgeslagen wordt.

Een DVD (Digital Versatile Disc) ziet er van de buitenkant hetzelfde uit als een CD, maar van binnenin verschilt hij op een aantal vlakken. Een DVD heeft een grotere opslagcapaciteit van 4,7, 8,5, 9,4, en 17 Gigabyte. Een CD daarentegen heeft een opslagcapaciteit van 650 Megabyte. Om een DVD te kunnen lezen is ook een sterkere laser nodig, dan voor een CD.

DVD speler, CD speler

De werking van een DVD speler lijkt veel op die van een cd speler. Ze lezen allebei de sporen van de DVD of CD alleen zijn ze bij de DVD veel kleiner dan bij de CD omdat er meer data op moet passen dan op een CD. Een DVD en CD speler hebben drie belangrijke specificaties. Het heeft een motor om de schijf te laten draaien, een laser en lenzensysteem en een soort mechanisme dat ervoor zorgt dat de laser doet bewegen over de disk. De motor van de DVD en CD speler moet harder draaien als de laser zich verder van het draaipunt bevindt, dus kost dat ook meer energie. Een DVD speler kan uit meerdere lagen bestaan. Dat betekent dat, wanneer de DVD start, dat hij kan beginnen aan de buitenkant in plaats van het midden.

Wat is het verschil tussen een normale CD en een beschrijfbare CD?

Bij een normale CD worden de gegevens al tijdens de productie in het oppervlak van de schijfjes geperst. Bij een beschrijfbare CD wordt er een brandproces uitgevoerd, waarbij een laserstraal gaatjes brand in de CD. De informatie kan nooit meer worden veranderd. Bij een beschrijfbare CD reflecteert het materiaal veel minder, dan bij een normale CD. Niet alle Cd-rom speler kan deze schijfjes dus afspelen.

Wat is een spoor, hoe lang is een spoor maximaal en hoeveel sporen zitten er op een DVD en CD?

Een spoor is de afstand tussen twee pits op een CD of DVD. Bij een CD is een spoor maximaal 1,6 micrometer en bij een DVD is dat 0,74 micrometer. Dat betekent dat er veel meer informatie op een DVD past, dan op een CD. Op een DVD past minimaal 7 keer zoveel informatie als op een CD en maximaal 26 keer.

Wat is laserlicht en hoe werkt het?

Een laserstraal is licht dat niet wijder wordt. Bijvoorbeeld TL lampen zijn divergerende lampen, terwijl een laserlamp altijd een bundel blijft. Het betekent dat het licht dat een TL lamp uitstraalt wijder wordt als het ergens op schijnt, maar het licht van een laserstraal bij elkaar blijft.

Voor laserlicht is natuurlijk licht nodig. Hiervoor wordt een Xenon lichtbuis gebruikt. Het robijnkristal absorbeert dit licht, en laat het licht tegen twee spiegels kaatsen. Er ontstaat een hetbotsingeffect. Door dit effect wordt de laser sterker en kan uiteindelijk door de halfdoorlatende spiegel.
© 2009 - 2024 Barryqpo99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je met een MP4/MP5-speler?Een mp4-speler is een apparaat waarop je digitale informatie kunt opslaan. Deze informatie kan spelletjes, films en muzi…
Buitenspel: de ingewikkeldste regel uit het voetbalBuitenspel. Het is ongetwijfeld de voetbalregel die voor de meeste opschudding zorgt. De meeste voetballiefhebbers snapp…
Hoe speel je het kaartspel Trombon?In Roemenië wordt dit kaartspel in kroegen gespeeld. Het doel is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. Om dit te d…
Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd)Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd)Zoals de naam van het spel al zegt, draait het in dit spel om geld en hoe meer geld, hoe beter. Als jij als eerste je ka…

mijn kijk opMultitasking door jongeren, voordeel of nadeelJongeren verschuilen zich onder het motto; “ik kan alles tegelijk” De kinderen van tegenwoordig kunnen alles tegelijk, o…
Welke smartphone koop je?Welke smartphone koop je?Welke smartphone wordt het in 2020? Een smartphone vind je in vele soorten, maten en prijzen. Hoeveel functies en apps j…
Barryqpo99 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.