HDMI-kabel en aansluiting
Wat is een HDMI aansluiting? Welke HDMI kabel kopen? HDMI is de moderne aansluit standaard voor de digitale overdracht van beeld en geluid. Een enkele HDMI kabel voldoet om bijvoorbeeld een blue-ray speler op een televisie aan te sluiten.
HDMI is een afkorting van:
High
Definition
Multimedia
Interface. Multimedia apparaten met een HDMI aansluiting zijn sinds ongeveer 2003 verkrijgbaar. Om deze op elkaar aan te kunnen sluiten heeft u een zogenaamde HDMI kabel nodig.
Er zijn meerdere versies van HDMI, waarvan 1.4a de laatste versie is. Alle versies zijn backwards compatible, dat wil zeggen dat het in principe geen probleem is om bijvoorbeeld oudere kabels te gebruiken. Natuurlijk werken functies die beschikbaar zijn gekomen in nieuwere versies niet (altijd) in combinatie met oudere apparatuur. Er zijn inmiddels een aantal kleinere type connectoren (stekkers) ontwikkeld om bijvoorbeeld te gebruiken in kleine apparaten als tablets of smartphones. Een standaard HDMI-kabel (type A, consumenten) bevat echter altijd 19 aders (draadjes) ongeacht de gebruikte connectoren.
Voordelen van HDMI
Digitale video en audio (tot 8 kanalen) overdracht zonder kwaliteitsverlies
De bekende SCART kabel met analoge video en audiosignalen kan hier niet aan tippen (zeker voor de hoge video resoluties). Analoge signaaloverdracht is gevoeliger voor ruis aangezien dit direct invloed heeft op het geluid en beeld. Voorafgaande aan het digitale tijdperk waren zowel bron (bijvoorbeeld videorecorder met cassettes) en het weergave apparaat (bijvoorbeeld TV met beeldbuis) analoog. De eerste DVD spelers hebben alleen een analoge (SCART) uitgang. De digitale informatie op de DVD wordt dan omgezet naar een analoog signaal voor weergave op de TV. Nu echter ook de televisie volledig digitaal is (TFT/plasma scherm), is een digitale signaaloverdracht een betere keuze. Alleen al omdat anders het analoge signaal weer zou moeten worden omgezet naar digitaal met extra verlies tot gevolg.
Alles in één, handige en compacte kabel
Een enkele kabel, die relatief dun is met een compacte stekker, volstaat om een apparaat aan te sluiten. Naast de overdracht van video en audio kent de HDMI standaard nog aanvullende verbindingen: Communicatie tussen HDMI apparaten met CEC, Consumer Electronics Control. Signalen van bijvoorbeeld een afstandsbediening kunnen worden doorgegeven via CEC naar een ander apparaat(mits beiden dit ondersteunen). Met HDMI 1.4, is er nu ook 100 Mbps ethernet LAN, dus een netwerkverbinding tussen apparaten mogelijk.
Automatische detectie en configuratie (instellen) van apparaten
Hot Plug detect: bij aansluiting van een HDMI apparaat wisselen deze onderling gegevens uit over onder andere beschikbare videoresolutie en ondersteunende eigenschappen zodat deze automatisch ingesteld kunnen worden.
Digitale kopieerbeveiliging, HDCP
High-bandwidth Digital Content Protection. Wellicht eerder een nadeel dan een voordeel te noemen. HDCP is een encryptie van het digitale signaal en bedacht om het maken van illegale kopieën tegen te gaan. Zowel de bron, bijvoorbeeld blue-ray speler, als de televisie moeten het ondersteunen, anders wordt er geen beeld weergegeven of slechts in een lagere kwaliteit (resolutie).
Welke HDMI kabel kopen?
Om verwarring te voorkomen en omdat alles backwards compatibel is, wordt er steeds minder de nadruk gelegd op het versienummer. (sterker nog, het versienummer wordt sinds de nieuwste standaard HDMI 1.4, bij een kabel niet meer vermeldt).
De kabels zijn nu ingedeeld naar functionaliteit, waarin met name onderscheid is gemaakt tussen de standaard kabel en de ‘high speed’, hoge snelheid kabels. De term “high speed” wil absoluut niet zeggen dat apparaten daar sneller mee werken of iets dergelijks! Hoe hoger de resolutie (beeldpunten) van een videosignaal, hoe meer data doorvoer er per seconde nodig is. Vandaar dat er dan een ‘snellere’ high speed kabel nodig kan zijn. Uiteraard werkt een “high speed” HDMI kabel ook in de gevallen dat een standaard kabel voldoende is. Een standaard kabel zal echter goedkoper zijn.
De 4 soorten HDMI kabels op een rijtje:
- HDMI Standard: video resolutie tot 720p en 1080i (minimaal 75Mhz, 2,25Gbps bandbreedte). Geschikt voor bijvoorbeeld de aansluiting van een DVD speler.
- HDMI Standard with Ethernet: Standaard kabel met extra Ethernet(LAN) kanaal voor 100Mbps netwerkverbinding.
- HDMI High Speed: Ook geschikt voor de hogere videoresoluties als 1080p tot 4K ondersteuning(4096x2160), 3D technologie, hogere kleurdiepte. Geschikt voor bijvoorbeeld een blue-ray speler. (minimaal 340Mhz, 10,2Gbps bandbreedte).
- HDMI High Speed with Ethernet: High speed kabel met extra Ethernet(LAN) kanaal voor 100Mbps netwerkverbinding.
Lengte, kwaliteit en prijs
HDMI kabels zijn redelijk storingsgevoelig door de manier waarop de data digitaal wordt overgedragen (TMDS principe). De HDMI specificatie gaat uit van een kabellengte tot 5 meter. In de praktijk blijken (zonder extra versterkers) lengtes tot 10 a 15 meter haalbaar. Dit zal echter afhankelijk zijn van de kwaliteit van de kabel maar ook van de aangesloten apparatuur. Met speciale en dure, optische kabels is het mogelijk om langere afstanden (meer dan 100 meter) te halen. Het is een mythe dat een (hele) dure HDMI kabel zal zorgen voor beter beeld en geluid. Als het werkt en er geen storingen zichtbaar of hoorbaar zijn dan is de kwaliteit altijd gewoon hetzelfde. Neem geen langere kabel dan nodig. Bij kabels langer dan zo’n 3 meter kan de kwaliteit(en prijs) van de kabel wel van invloed zijn. Ook kan de connector van betere kwaliteit zijn, dit is met name iets om rekening mee te houden als de kabel vaak losgehaald wordt.
HDMI aansluiten
HDMI poorten (waar de kabel ingaat), zijn altijd vrouwtjes en de stekkers aan de kabel mannetjes en kunnen niet verkeerd worden aangesloten. Let er wel op dat de kabels niet geknikt of gevouwen mogen worden! Naast de standaard HDMI connector bestaan tegenwoordig ook de kleinere mini HDMI connector en de nog kleinere micro HDMI connector. Er zijn verloopstekkers te koop of kabels met aan elke kant een verschillend type connector.
DVI en DisplayPort in relatie tot HDMI
Naast de HDMI aansluiting komen er nog twee typen digitale aansluiting voor, namelijk DVI en DisplayPort. DVI kan gezien worden als de voorloper van HDMI en is oorspronkelijk bedoeld als digitale video verbinding naar PC monitoren. In tegenstelling tot HDMI ondersteunt DVI alleen digitale beeldoverdracht en dus geen audiokanalen. HDMI en DVI zijn compatibel wat betreft de overdracht van de digitale videosignalen. Via een eenvoudige verloopstekker is het mogelijk om bijvoorbeeld een DVI uitgang van een computer op een HDMI ingang van een televisie aan te sluiten.
DisplayPort is een nieuwere digitale multimedia verbindingstandaard en een, in principe niet compatible, concurrent van HDMI. DisplayPort werd enige tijd gezien als de opvolger van HDMI maar dit lijkt niet te gaan gebeuren. Met de zogenaamde Dual Mode, Displayport, wordt tegenwoordig gelukkig wel de mogelijkheid geboden om via een adapter een HDMI/DVI aansluiting te realiseren.
Tot slot
HDMI is tegenwoordig onmisbaar voor het aansluiten van hoogwaardige digitale multimedia bronnen als blue-ray spelers op hoge resolutie digitale HD televisies of beamers. Het maakt het aansluiten van apparatuur een stuk eenvoudiger en verminderd de wirwar aan kabels die anders nodig zouden zijn. Bijkomstig voordeel is de compatibiliteit van de HDMI standaard en het feit dat er nog genoeg mogelijkheid is voor nieuwe technologie als bijvoorbeeld 3D video overdracht. Kortom, met HDMI kunt u een tijdje vooruit.