Commander keen (PC, 1990-1991)

Commander keen is een side-scroll action game ontwikkeld door ID software en uitgegeven door Apogee. In de game staat het karakter Billy Blaze centraal. Billy is een 8-jarig jongetje wat superintelligent is en door middel van een zelfgebouwd ruimteschip allerlei avonturen beleeft en de aarde meerdere keren zal redden. De commander keen games zijn alleen uitgebracht op de pc en werkte in DOS en vroege Windows versies. Toen de serie uitkwam was deze erg succesvol. Toch zijn niet alle geplande trilogieën uiteindelijk ook daadwerkelijk verschenen.

Gameplay

Commander keen is een side-scroll actie game met een vrolijke, cartoonachtige uitstraling. Waarin de speler de 8-jarige Billy Blaze bestuurt en zo vijanden verslaat en ontwijkt. Een belangrijk gameplay element in de Commander Keen series is het verzamelen van sleutels om zo steeds verder te kunnen in de levels. Deze sleutels zijn zichtbaar in de inventory die Billy bij zich draagt. Verder draagt Billy een pistool bij zich om vijanden mee te kunnen schieten. Hier moet echter wel ook munitie voor worden verzameld.

Pogo-stick

Een belangrijk gameplay element in de Commander Keen games is de pogostick die Billy altijd bij zich heeft. Daarmee kan hij heel erg hoog en ver springen om zo de verschillende levels te doorkruisen. Ook kan hij ermee op sommige "vijanden" springen om ze uit te schakelen.

De complete series

In totaal zijn er zeven Commander keen games uitgekomen. Waarvan de eerste Marooned on Mars was in 1990. Dit was de eerste shareware game in de "Invasion of the Vorticons" trilogie. De andere twee games uit deze trilogie ("The earth explodes" en "Keen must die!") moesten erbij gekocht worden wilden je de gehele trilogie spelen. Ditzelfde gelde ook voor de trilogieën die later uitkwamen.

Invasion of the Vorticons

Dit is de eerst uitgebrachte trilogie van de commander keen series.

Marooned on Mars 1990

In dit deel van de trilogie komen aliens achter de aanwezigheid van de 8-jarige genie op Mars en besluiten ze belangrijke onderdelen van zijn ruimteschip te ontvreemden en nemen ze Billy Blaze vervolgens mee naar één van hun steden. In deze game moet keen alle onderdelen van zijn schip terugvinden om weer thuis te komen.

The earth explodes 1990

In deze game hangt er een groot ruimteschip boven de aarde van de Vorticons. De Vorticons zijn zich aan het voor bereiden om het vernietigen van elke grote stad op aarde met hun dodelijke "Tentulas Ray". Keen moet stiekem aan boord zien te komen van het vijandelijke schip om hun wapens uit te schakelen om te voorkomen dat de aarde zal exploderen.

Keen must die! 1990

In het vorige deel in de trilogie kon keen maar net voorkomen dat de aarde zou exploderen. In dit deel moet hij terugkeren naar de planeet waar de Vorticons leven om "the grand intellect" te vernietigen en voorgoed te voorkomen dat de aarde ooit vernietigd zal worden. Tijdens zijn reis moet hij door een aantal grote doolhoven om zijn doel te bereiken.

Goodbye Galaxy!

Dit is de tweede trilogie uitgebracht voor de serie, en bevatte de volgende games:

Secret of the Oracle 1991

In secret of the Oracle is Billy bezig geweest met het maken van een nieuwe uitvinding. Een radio die signalen kan ontvangen vanuit het gehele universum. Als hij op een dag wat aan het spelen is met zijn nieuwe uitvinding komt hij erachter dat een andere levensvorm genaamd de "Skikadi" het gemunt heeft op het vernietigen van het complete melkwegstelsel. Zo snel mogelijk reist Billy af naar The Oracle of Gnosticus IV, die hem verder helpt met zijn missie om de Melkweg te redden.

The armageddon machine 1991

In "The secret of the Oracle" heeft Commander Keen ervoor gezorgd dat alle leden van de raad in veiligheid werden gebracht. In dit deel ontdekt Billy ook daadwerkelijk het schip van de Skikadi waarop het grootste wapen dat ooit ontwikkeld is gestationeerd staat. Billy reist af naar het schip om het wapen te vernietigen voordat het melkwegstelsel voorgoed verloren is.

Aliens ate my babysitter! 1991

Deze episode is een vreemde eend in de bijt omdat het verhaal hier niet verder gaat op de vorige episodes. Deze episode heeft z'n eigen verhaal, dat begint met een kidnapping van de babysitter van Billy door de wezens van Fribbulus Xax. In deze episode zet Commander Keen alles op alles om zijn geliefde babysitter Molly terug te vinden.

Keen Dreams 1991

Deze game zou eigenlijk moeten behoren tot een trilogie echter is deze trilogie nooit meer gemaakt. Keen Dreams heeft net als "Aliens ate my babysitter" geen verhaallijn die aansluit op de rest van de episodes. In Keen Dreams word keen wakker in één van zijn eigen nachtmerries namelijk een wereld vol met kwaadaardige groentes.

Doom

Het overbekende doom is één van de andere games gemaakt door dezelfde ontwikkelaar. In Doom 2 is in een verborgen ruimte een Commander Keen te zien die zich opgehangen heeft. Volgens vele is deze actie van de ontwikkelaar een teken dat ze niets meer willen doen met Commander keen.

Dopefish

Inmiddels een fenomeen op internet, de bekende Dopefish uit het meer in "Secret of het Oracle". Deze opvallend groen gekleurde enorme vis (ook wel beschreven als het één na domste wezen in het universum). En jacht maakt op Commander Keen (en in de tussentijds verschillende boeren laat) komt terug in verschillende andere games. Waaronder Quake, Red faction, Hitman, supertux, Psychonauts en nog verschillende andere games.

Tom Hall

Tom Hall is de geestelijk vader van commander keen. En het universum waar alle avonturen van commander keen zich afspelen.

Steam

Steam heeft een poos geleden een aantal van de Commander Keen games officieel opnieuw uitgegeven op Steam. Helaas ontbreken "Aliens ate my babysitter" en "Keen Dreams".
© 2013 - 2024 Nieniepanini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…
The Last Night of the PromsThe Last Night of the Proms is een muziekfeest dat jaarlijks in de Londense Royal Albert Hall wordt gehouden, ter afslui…
Amerika: stedentrip naar PhiladelphiaAmerika: stedentrip naar PhiladelphiaEen bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia kan zeker de moeite waard zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties d…

Wat is gamification?Gamification is het gebruik van elementen uit games en een context die niet game-gerelateerd en deze elementen toe te vo…
Theme Hospital (PC, 1997)Theme Hospital is een in 1997 uitgebrachte game door de Britse gameontwikkelaar Bullfrog. In deze isometrische game is h…
Nieniepanini (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.