Virtual Boy: het driedimensionale fiasco van nintendo!

De Virtual Boy is een videogame console uitgebracht door Nintendo in Amerika en Japan. Het is in meerdere opzichten een unieke console. In de eerste plaats doordat de Virtual Boy een commerciële flop voor Nintendo betekende. Maar ook omdat de console een 3D spel ervaring oplevert, wat ongekend was ten tijde van de release. De Virtual Boy is in de zomer van 1995 uitgebracht, nadat de console voor het eerst in november 1994 aangekondigd was. Het systeem is ontworpen door Gunpei Yokoi, die eerder de Game Boy en de Game & Watch lijn heeft bedacht. Er zijn in totaal ongeveer 600.000 consoles in zowel Amerika als in Japan verkocht. Nintendo is in maart 1996 gestopt met de ondersteuning van de console; op dat moment waren er nog geen 800.000 verkocht.

De Virtual Boy levert een 3D ervaring doordat het in feite een soort 3D helm op een standaard is. Het hoofd moet naar de console toegebracht worden, zodat elk oog zich vlak voor een eigen schermpje bevindt. De schermen zijn monochroom in het zwart-rood. De console werd door Nintendo in de markt gezet als draagbaar, vandaar de naam die leunde op het succes van de Game Boy. Om met de Virtual Boy te kunnen spelen moet deze echter op een tafel geplaatst worden, waardoor het niet de flexibiliteit geeft die men van de Game Boy reeks gewend was.

Controller

De controller is voorzien van twee D-pads (vierpuntdruktoets), waar tot dan toe altijd één D-pad gebruikt werd. Vanwege het 3D aspect van de console wordt hiermee de mogelijkheid geboden om in meerder dimensies te kunnen bewegen. Daarnaast zitten er nog de nodige gewone knoppen op de controller. De controller wordt ook gebruikt als voeding voor de console. Er is een afneembaar deel waar zes AA batterijen in geplaatst kunnen worden. Dit deel kan ook vervangen worden door een adapter, zodat er geen batterijen nodig zijn.

Hardware Specificaties

De Virtual Boy console heeft de volgende specificaties:
Displayresolutie van 384 x 224 per scherm op een refreshrate van 50 Hz
Processor32-bit RISC Processor op een snelheid van 20 MHz
Geheugen320 kByte in totaal
Geluid10 bit Stereo
Gewicht750 gram

De uitgebrachte cartridges hebben een capaciteit van maximaal 2 megabyte ROM en maximaal 8 kilobyte ruimte voor het opslaan van savegames en instellingen die middels een batterij bewaard blijven.

Spellen

Er zijn in totaal 22 spellen voor de Virtual Boy uitgegeven. Daarvan zijn er 14 in Amerika en 19 in Japan uitgebracht. Onder de spellen zijn een aantal bekende namen, zoals 'Mario Tennis', '3D Tetris', 'Bomberman' en 'Warioland'. De kwaliteit van de spellen laat volgens de meeste critici te wensen over. Vooral het ontbreken van zogenaamde 'System Sellers' (dit zijn spellen die zo populair zijn, dat men er een console voor koopt om ze te kunnen spelen), wordt gezien als een probleem voor de Virtual Boy.

Kritiek

Het gebrek aan succes wordt aan een aantal zaken toegeschreven:
  • Slechte marketing campagne,
  • Onprettige houding tijdens het spelen,
  • Te kleine hoeveelheid games,
  • Slechte kwaliteit van de games,
  • Simplistische monochrome beeld (rood/zwart)
  • Te duur.
  • Niet echt een Virtual Reality ervaring, door gebrek aan hoofdbeweging sensoren.

Collector's item

Doordat de Virtual Boy een vroege commerciële dood is gestorven en er geen grote aantallen van zijn verkocht zijn de console en de spellen tegenwoordig gewilde verzamelaars objecten. Aangezien er maar een beperkt aantal spellen uitgegeven zijn, is het mogelijk om de gehele spelbibliotheek compleet te maken. Een aantal van de spellen zijn echter moeilijk te vinden, en worden veelal verkocht voor prijzen variërend van honderd tot meer dan duizend euro.
© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesNintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesDe releasedatum van de Nintendo Switch is wereldwijd op 3 maart 2017. Deze spelcomputer van Nintendo kost in Amerika dan…
Alle soorten van de Nintendo DSAlle soorten van de Nintendo DSDe Nintendo DS is een gat in de markt, iedereen heeft er wel van gehoord en heel veel mensen hebben er één of meerdere.…
Gratis muziek mixen met Vitual DJGratis muziek mixen op de computer? Met het gratis programma 'Virtual DJ' is dat mogelijk. Handig voor beginnende DJ's,…
De beste vintage games voor de NES Nintendo-consoleDe beste vintage games voor de NES Nintendo-consoleIn 1983 kwam Nintendo met een revolutionaire game console die in de belangrijkste afzetmarkten, Noord-Amerika en Japan,…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Boy
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 05-12-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.