De beste vintage games voor de NES Nintendo-console

De beste vintage games voor de NES Nintendo-console In 1983 kwam Nintendo met een revolutionaire game console die in de belangrijkste afzetmarkten, Noord-Amerika en Japan, zelfs bijna een monopolie wist te veroveren. Deze 8-bit game console, die in 1986 ook in Europa op de markt kwam, was de NES. Het Nintendo Entertainment System. Het was ook deze game console waar iconen als Super Mario en Duck hunt op geboren zouden worden. De NES werd in 1990 opgevolgd door de SNES; de Super Nintendo. De NES en de games van de NES zijn na de opvolging door de SNES en latere systemen collectorsitems geworden die geliefd zijn onder de liefhebbers van vintage games.

De videospelrecessie in de VS

In 1983 startte in de VS de zogenaamde videospelrecessie. Na een boom in de markt van videoconsoles en videogames, kwam deze markt met een harde klap tot stilstand. Deze klap werd mede veroorzaakt door een enorm aanbod van spellen van slechte kwaliteit. Ook bekende ontwikkelaars zoals Atari, die marktleider in die tijd was, hadden zich hier schuldig aan gemaakt; zo had Atari in 1982 een game naar de film ET gemaakt. Deze game, E.T. the Extra-Terrestrial, heeft nog steeds de reputatie de slechtste game ooit gemaakt te zijn. Een gerucht uit 1983, dat rond de 3 miljoen onverkochte cartridges van de ET-game begraven zouden zijn op een game kerkhof, bleken in 2014 zelfs waar te zijn.

ET en Pac Man van Atari

Een andere game van Atari die zeer slecht ontvangen werd, was Pac Man. Ook deze game kwam uit in 1982. De Pac Man-versie van Atari was een versie van het populaire arcadespel dat aangepast was voor de Atari, echter was het in kwaliteit niet te vergelijken met het origineel. Deze slechte games waren zo slecht voor de reputatie en financiën van Atari dat het bedrijf uiteindelijk failliet ging. Naast de slechte reputatie die de game console-industrie hierdoor opgelopen had, waren er nog meer redenen aan te wijzen voor de plotselinge crash in de spelcomputermarkt, echter zouden de slechte kwaliteit van veel games uiteindelijk de grootste reden zijn.

De introductie van de NES Nintendo Entertainment System

Vreemd was het dan ook dat Nintendo de markt in 1983 betrad met een compleet nieuwe console. Nintendo had nog geen game consoles uitgebracht en aangezien het vertrouwen in video games een dieptepunt bereikt had, leek het alsof Nintendo hiermee een slechte zet had gemaakt. Nintendo deed echter een aantal dingen goed; zo startten ze de introductie in Japan, het thuisland van Nintendo en onthulden ze de console pas in 1985 in de VS en in 1986 in Europa. Daarnaast verkocht Nintendo de console in een Deluxe set samen met het spel gyromite en een robot; R.O.B. Het idee hierachter was om de Nintendo als een compleet nieuwe innovatie op de markt te zetten. Toch zou deze robot de verkopen nog niet zo hoog stuwen als later wel zou gebeuren.

Super Mario Bros.

Het was toen Nintendo de console samen met het spel Super Mario Bros. ging verkopen toen de verkopen pas echt goed begonnen te lopen en Nintendo de monopoliepositie op de markt begon te veroveren. Deze gebundelde verkoop zorgde er ook voor dat de Super Mario Bros.-game de best verkochte game ooit werd, tot de introductie van de Nintendo Wii.

Best verkochte games voor de Nintendo NES

Om te weten wat de beste vintage games voor de NES zijn, is het goed om te weten welke games het beste verkochten op de Nintendo. Dit waren:
 • Super Mario Bros. (40 miljoen)
 • Super Mario Bros. 3 (18 miljoen)
 • Super Mario Bros. 2 (10 miljoen)
 • Tetris (8 miljoen)
 • The Legend of Zelda (6,5 miljoen)
 • Zelda II: The Adventure of Link (4,5 miljoen)
 • Teenage Mutant Ninja Turtles (4 miljoen)

Super Mario Bros. 1, 2 en 3

De Super Mario Bros.-games zijn een must have voor de NES. Deze games zijn op het gebied van graphics en geluid achterhaald, echter bieden ze een fantastisch speelgenot. De games blijven even uitdagend als ze waren bij de introductie en de geluiden die in de game voorkomen blijven nog steeds boeien. Ook in een 2 speler-modus zijn deze spellen nog zeer interessant om te spelen. Ondanks dat een game als Super Mario Bros. nu misschien simpel overkomt, moet niet vergeten worden dat deze game bij de introductie één van de grootste en meest uitgebreide games tot dan toe was. Tevens zou met deze game een reeks karakters ontstaan die sinds die tijd niet meer weg te denken zijn bij Nintendo en een veelheid aan games hebben bevolkt.

Tetris

Tetris is in tegenstelling tot Super Mario Bros. niet ontwikkeld voor de NES. Deze game is in de vroegere Sovjetunie ontwikkeld, waarna een tijdlang een strijd heeft plaatsgevonden over de rechten voor deze game. De inkomsten van deze rechten zijn dus ook niet naar de ontwikkelaar gegaan; vanwege het staatsbestel van de Sovjetunie gingen deze inkomsten direct naar de Staat. Het duurde tot 1989 voordat er een einde kwam aan het gesteggel over rechten en Nintendo uiteindelijk de rechten kreeg voor de game console-markt. Met de introductie van deze game zou een van de populairste NES-spellen geboren zijn. Uiteindelijk werden er zo'n 8 miljoen exemplaren van verkocht. Hoewel deze game vrij simpel in opzet is, is het zeker geen makkelijke of saaie game! Nog steeds weten moderne varianten van Tetris vele spelers te boeien en kan de oude versie voor de NES zich verheugen in een trouwe schare fans.

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda is een van de vele klassiekers die de NES wist voort te brengen die een hele reeks vervolggames wisten te inspireren. In de games rondom Zelda wordt gespeeld met Link. Dit is een fantasieheld die een prinses moet redden, tot zover nog geen verschil van Super Mario. Zelda speelt zich echter op een geheel andere wijze af, waarbij de nadruk niet ligt op de behendigheid uit Super Mario, maar juist meer op het avontuurlijke en het probleemoplossend vermogen van de gamer. Deze aspecten maken deze game een veel gezochte klassieker.

Teenage Mutant Ninja Turtles

De populaire serie Teenage Mutant Ninja Turtles werd bij Nintendo omgezet in een game, waarin een aantal nieuwe aspecten verenigd werden. Zo was het mogelijk om tijdens het spelen van Turtle te wisselen, waardoor ook andere eigenschappen van de Turtles gebruikt konden worden.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste vintage games voor de SNES super nintendoDe beste vintage games voor de SNES super nintendoDe Super Nintendo, of SNES, moet toch wel de beste gameconsole ooit gemaakt zijn. Op deze console zijn de games rondom S…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…
Oude spelcomputers en vintage gamesOude spelcomputers en vintage gamesHoewel moderne spellen er veel beter uit zien dan de spellen van spelcomputers als de NES of de Mega Drive, hebben deze…
Nintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesNintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesDe releasedatum van de Nintendo Switch is wereldwijd op 3 maart 2017. Deze spelcomputer van Nintendo kost in Amerika dan…

Fallout 4: handige tips voor beginnersFallout 4 is een game die verschenen is eind 2015. Het spel wordt ook wel dé game van 2015 genoemd en met reden: het bie…
TrainStation: Buren, helpen en geholpen wordenTrainStation: Buren, helpen en geholpen wordenTrainstation, een in-browser game, is een spel ontworpen en uitgebracht door PixelFederation. Het is te spelen via een p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Amerikaanse_videospelrecessie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/E.T._the_Extra-Terrestrial_%28computerspel%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/R.O.B.
 • http://geekly.nl/2429/de-beste-verkochte-nintendo-games-aller-tijden/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Mario_Bros.
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tetris
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Legend_of_Zelda_%28computerspel%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Teenage_Mutant_Ninja_Turtles_%28computerspel_uit_1989%29
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.