Educatieve app: de tuin van Nijntje

Wie is er niet opgegroeid met de boeken van Dick Bruna over Nijntje? Van Nijntje is een aantal educatieve apps ontwikkeld. De eerste app in deze serie, is 'de tuin van Nijntje'. Naast het verhaal, "de tuin van Nijntje", biedt deze app ook enkele korte spelletjes. De app is geschikt voor peuters en kleuters. De tuin van Nijntje is een educatieve app, welke is uitgegeven door Sanoma Media Netherlands B.V. en is geschikt de iPad. De ontwikkelaar is Letterschool Enabling Learning B.V.

De tuin van Nijntje app maakt onderdeel uit van een serie Nijntje apps, deze serie bestaat verder uit:
 • Nijntje vliegt
 • Nijntje op school
 • Nijntje in de sneeuw
 • Nijntje telt

Ook is er een gratis app, “Nijntje apps” deze app bestaat uit een selectie van diverse spelletjes en een verhaaltje uit de bovenstaande apps.

De tuin van Nijntje bestaat uit een drietal onderdelen: het boekje, een opnameknop en drie spelletjes. De app is geschikt voor peuters en kleuters in de leeftijd van drie tot vijf jaar. Er zijn geen reclames of in-app aankopen. Ook zijn er geen externe links waar je kind per ongeluk op kan tikken. Het is voor de ouders niet mogelijk om de speelduur in te stellen.

Het boekje

Bij het boek wordt het verhaal de tuin van Nijntje voorgelezen. Het verhaal is interactief geworden, doordat je kind Nijntje kan helpen met de volgende taken:
 • De tuin omspitten
 • De tuin aanharken
 • De peentjes zaaien
 • De plantjes water geven
 • De plantjes laten groeien
 • De peentjes oogsten
 • De peentjes in de mand doen

Door dit boekje leert je kind spelenderwijs hoe groente groeit en geoogst wordt, waarna de groente uiteindelijk als een heerlijke maaltijd wordt geserveerd.

De opnameknop

Hier is het mogelijk om de tekst van het boekje voor te lezen en dit op te nemen. In totaal kunnen er maximaal drie verschillende stemmen opgenomen worden, welke ook weer gewist en opnieuw ingesproken kunnen worden. Dit onderdeel is handig voor ouders, als je een keer zelf niet voor kan lezen en leuk voor je kind om zijn of haar stem op te kunnen nemen.

De bal:

Dit onderdeel bevat drie spelletjes:

Peentjes tellen

Bij dit spel wordt een steeds wisselende hoeveelheid peentjes onderaan het scherm neergelegd. Op het scherm is een plaatje van Nijntje, haar vader en moeder. Je kind moet een peentje oppakken. En deze aan iemand geven. Vervolgen wordt de hoeveelheid verdeelde peentjes geteld. Bij dit spel leert je kind tellen van één tot tien.

Schaduwplek

Op het scherm ziet je kind een schaduw van één of meerdere groenten of fruit. Door het beeld beweegt een bijbehorend stuk groente of fruit. Het is de bedoeling dat je kind het stuk groente of fruit op de juiste schaduw plaatst. Bij het plaatsen van de juiste groente of fruitsoort, wordt de naam van het fruit uitgesproken door de computer. Op deze manier leert je kind de namen van deze groente en fruit kennen.

Maak je eigen tuin

Hier kan je kind zijn eigen tuintje inrichten. Bovenin het scherm staan voorwerpen als, plantjes, peentjes, bloemetjes, vlinders, wolken, de zon en de maan. Je kind wordt in dit spel aangemoedigd, doordat er steeds wordt gezegd, "goed zo" en "wat een mooie tuin". Je kan ook een foto van je tuin maken, zodat deze later verstuurd kan worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nijntje: Dick Bruna’s konijntje wereldberoemdNijntje: Dick Bruna’s konijntje wereldberoemdIn 1955 verschijnt het eerste boek over nijntje. Een klein wit getekend konijntje. Het is dan dat Dick Bruna tijdens een…
De mooiste prentenboeken voor baby's en kleine kinderen'Rupsje Nooitgenoeg', 'Kikker is Verliefd' en 'Gonnie en haar vriendjes'. Zomaar een aantal titels van boeken die geschi…
Nijntje versus Hello KittyEr lijkt een ware oorlog gaande tussen een konijntje en een poesje: het Nederlandse Nijntje van Dick Bruna tegen de Japa…
Slaapwekker of slaaptrainer helpt kind bij opstaan uit bedSlaapwekker of slaaptrainer helpt kind bij opstaan uit bedEen slaapwekker of slaaptrainer leert je kind spelenderwijs wanneer het is toegestaan uit bed te komen. Slaapwekkers of…

Word een binnenhuisarchitect in De Sims 3Met de uitbreiding "Ambities" van het spel De Sims 3 voor de PC kun je een aantal actieve beroepen kiezen. Het zijn de e…
Alles over toverdranken in het spel MinecraftAlles over toverdranken in het spel MinecraftMinecraft is een sandbox type spel voor de PC. De populariteit van het spel is groot en de mogelijkheden zijn eindeloos.…
Bronnen en referenties
 • www.Nijntje.nl
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.