Alles over toverdranken in het spel Minecraft

Alles over toverdranken in het spel Minecraft Minecraft is een sandbox type spel voor de PC. De populariteit van het spel is groot en de mogelijkheden zijn eindeloos. Sinds een aantal jaren is het spel uitgebreid met de mogelijkheid om toverdranken (potions) te brouwen om je personage te helpen te overleven. Let op: omdat de taal van het spel Engels is, zijn veel bewoordingen in het Engels gelaten of tussen haakjes achter de Nederlandse vertaling geplaatst om een en ander te verduidelijken.
Voor een basis beschrijving kun je dit artikel ook lezen: Het PC spel Minecraft

Het toverdrank werkstation (brewing stand)

Om het toverdrank werkstation te kunnen maken heb je een "blaze rod" nodig en kiezelsteen. De stenen zijn geen probleem omdat je ze overal tegenkomt, maar een "blaze rod" is niet makkelijk om te vinden, vooral niet in het begin van het spel. De "blaze rods" kun je krijgen door "blaze monsters" aan te vallen en soms laten ze de "blaze rods" dan vallen. De blaze monsters kom je alleen tegen in "The Nether", een andere wereld waarvoor je eerst een portaal moet bouwen. Als je eenmaal hier bent, moet je een fort zoeken, een groot gebouw met donkerrode stenen. In zo'n fort vind je overigens ook andere ingrediënten voor toverdrankjes. Vaak vind je in het fort één of twee zogenaamde "spawners", van waaruit de blaze monsters dan verschijnen. Per werkstation heb je maar één "blaze rod" nodig, maar als je de kans krijgt verzamel, er meer omdat je ze ook voor ingrediënten in toverdrankjes kunt gebruiken, of als je meerdere werkstations wilt maken.

Hoe gebruik je het werkstation?

Als je je werkstation gemaakt hebt, kun je met je rechtermuisknop klikken op het werkstation en je zult dan zien dat het werkstation één ruimte boven heeft en drie ruimtes beneden om objecten te plaatsen. De bedoeling is dat je in de ruimtes beneden de toverdrank flesjes plaatst. De flessen moeten eerst met water gevuld worden. Maak de flessen met drie glasblokken in de werkbank. Vervolgens moet je een waterbron vinden en met een fles in je hand met de rechtermuisknop de fles met water vullen. Houd in gedachten dat lege flessen wel gestapeld kunnen worden in één ruimte maar flessen met water kunnen niet gestapeld worden. Houd dus ruimte over in je inventaris.
 1. Plaats de flessen (drie stuks per keer) met water in de onderste drie ruimtes.
 2. Plaats in de bovenste ruimte de “netherwart”. De “netherwart” is de een basis ingrediënt voor alle toverdrankjes. Het drankje heeft nu de naam “awkward potion” en is de basis drank voor alle andere dranken.
 3. Voeg nu de andere ingrediënten één voor één toe om de toverdrank van je keuze te maken.

Maak een speciale toverdrank kamer

Als je van plan bent om veel en vaak toverdrankjes te maken, is het handig om een speciale ruimte te maken waar je alles bij de hand hebt in één ruimte. De volgende objecten zul je hiervoor nodig hebben:
 • Eén of twee toverdrank werkstations (brewing stand)
 • Een oneindige waterbron van twee bij twee blokken. Hak deze uit en giet één emmer met water in een hoek en giet de tweede emmer in de hoek die er diagonaal tegenover is. Als het water niet meer beweegt dan heb je een oneindige waterbron aangemaakt en kun je oneindig water halen voor je flessen.
 • Twee dubbele opbergkisten. Eén voor alle toverdrank ingrediënten en één voor de flessen (met water eventueel).
 • Een werkbank
 • Een “nether wart” tuin. Verzamel uit de “nether” zes blokken “soul sand” die je met een beetje rondlopen kunt vinden. Plant de “netherwart” op de “soul sand” blokken. Ze groeien redelijk snel en wanneer je ze oogst krijg je er meerdere terug. De zes plant je dan weer en voor je het weet heb je meer “netherwart” dan je aan kan.
 • Nu alleen nog de ingrediënten verzamelen en je kunt aan de slag met je toverdranken.

Hoe vind je de ingrediënten?

Sommige ingrediënten zijn makkelijk om te vinden en/of te maken, maar er zijn ook ingrediënten waar je echt voor op pad en op avontuur moet gaan.
 • “Blaze powder”: plaats een “blaze rod” in de werkbank en je krijgt er twee “blaze powder” voor terug.
 • “Ghast tear”: Ghasts zijn monsters die in de “nether” rondvliegen. Als je erin slaagt ze te verslaan, kunnen ze een “ghast tear” laten vallen.
 • “Fermented spider eye”: plaats de volgende ingrediënten in de werkbank: suiker, bruine paddenstoel en een spinnenoog (spider eye).
 • “Magma cream”: in de “nether” kun je zwarte blokvormige “ magma cubes” vinden (ze komen niet veelvuldig voor helaas) en als je ze verslaat is er een kans dat ze een “magma cream” achterlaten.
 • “Suiker”: wordt gemaakt door suikerriet in de werkbank te doen.
 • “Glowstone dust”: in de “nether” hangen aan de plafonds “glowstones” die alles een beetje verlichten. Als je ze kapot slaat krijg je “glowstone dust”.
 • “Puffer fish”: je hebt hiervoor alleen maar een hengel nodig en ga vissen totdat je een geel-blauw gekleurde vis vangt. Deze heb je nodig.
 • “Gold carrot”: plaats een wortel in het midden van de werkbank met de kleine goudstukjes eromheen. Je kunt een gesmolten stuk goud in de werkbank doen om er negen goudstukjes mee te krijgen.
 • “Glistering melon”: hetzelfde recept als met de “golden carrot” maar dan met een stuk meloen in het midden.

Soorten toverdrankjes en wat ze doen

Via de Minecraft wiki pagina kun je een overzicht vinden van de mogelijke toverdranken. Voor de meeste drankjes geldt dat je ze met behulp van “glowstone dust” en “redstone dust” kunt verlengen of versterken. Voeg je op het laatst buskruit (gunpowder) aan het drankje toe dan kun je dit drankje gooien (naar iemand of jezelf) in plaats van het te drinken. Je kunt de volgende drankjes maken:
 • “Water breathing”: met dit drankje kun je voor een bepaalde tijd onderwater ademen.
 • “Fire resistant”: je bent nu voor een bepaalde tijd immuun voor vuur en lava. Wel zo veilig als je op avontuur gaat in de “nether”.
 • “Slowness”: dit drankje is meer bedoelt voor vijanden (of eigenlijk tegen ze), want het zorgt ervoor dat ze langzamer gaan bewegen.
 • “Swiftness”: je kunt voor een tijd sneller bewegen.
 • “Healing”: met dit drankje wordt je leven direct genezen met twee harten.
 • “Regeneration”: met dit drankje zul je geleidelijk aan genezen voor de duur van 45 seconden.
 • “Night vision”: drink je dit drankje, dan kun je in het donker zien alsof het dag is voor een bepaalde tijd.
 • “Strenght”: als je aangevallen wordt zul je minder (snel) gewond raken.
 • “Poison”: bedoelt voor/tegen je vijanden, het zal ze vergiftigen.
 • “weakness”: je vijanden zullen zwakker zijn en makkelijker te verslaan.

Voor een volledig overzicht van alle mogelijke toverdranken: http://minecraft.gamepedia.com/Potion
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?In Minecraft kun je op allerlei manieren een doolhof maken. Bijvoorbeeld door muren te plaatsen. Het kan echter nog spec…
Wat zijn Minecraft mods (modificaties) en hoe werken ze?Minecraft is een sandbox type spel dat inmiddels door miljoenen mensen gespeeld wordt. Het spel op zich ziet er redelijk…

Educatieve app: de tuin van NijntjeWie is er niet opgegroeid met de boeken van Dick Bruna over Nijntje? Van Nijntje is een aantal educatieve apps ontwikkel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maciej326, Pixabay
 • http://minecraft.gamepedia.com
 • www.wikipedia.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 17-02-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.