Het gevaar van een gamesverslaving
Verslavingen zij nooit goed en dat geldt ook voor een gameverslaving. Dit betekent dat je niet meer kunt stoppen met het spelen van games. Het 'echte' leven is niet langer meer belangrijk en zaken als werk en school worden vergeten. Wat is precies het gevaar van een gameverslaving en wat kun je doen om van de verslaving af te komen?
Wat is een gameverslaving?
Iemand die verslaafd is aan het spelen van games, kan vaak niet meer ophouden met gamen. Persoonlijke verzorging en sociale contacten zijn niet meer belangrijk. Er wordt enkel nog gespeeld. Jongeren maken vaak hun huiswerk niet, omdat ze willen gamen en volwassenen kunnen het hele huishouden of zelfs hun werk vergeten. Er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan gamen en daardoor vrijwel niet meer eten. Meestal wordt er van een gameverslaving gesproken als iemand meer dan zes uur per dag aan het gamen is. Dit betekent echter niet dat iedereen die veel games speelt, ook werkelijk verslaafd is. Vooral jongens en mannen hebben last van een gameverslaving, maar het kan ook voorkomen bij meisjes en vrouwen.
Hoe kan een gameverslaving ontstaan?
Een gameverslaving kan ontstaan doordat mensen zich niet prettig voelen in de echte wereld. Het kan zijn dat ze onzeker zijn, weinig vrienden hebben of dat er andere problemen zijn waar ze tegenaan lopen. Het gamen is hierdoor vaak een ontsnapping uit de echte wereld. Je kunt in de game in een hele andere wereld zitten, waar je bijvoorbeeld wordt gezien als een held.
Het spel waar de meeste mensen verslaafd aan zijn is World of Warcraft
Sommige spelletjes zijn daarbij erg makkelijk om verslaafd aan te raken. Dit geldt bijvoorbeeld voor spellen waarbij je een highscore moet verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Tetris. Dit spel heeft veel mensen uren achter elkaar laten spelen. Tetris is een spel waarbij je lijnen moet maken met vallende blokjes. Het spel was vooral in de jaren negentig erg populair. Ook de MMORPG zijn erg gevoelig voor verslavingen. De makers hebben erg veel elementen in de spellen gestopt, waardoor mensen willen doorspelen. Ook zijn het vaak spellen die je niet voor slechts een half uur kunt spelen.
Waar heb je last van?
Veel mensen die een gameverslaving hebben, zien weinig van de wereld om hen heen. Ze zijn alleen maar bezig met het spel en denken niet aan de mensen met wie ze in één huis wonen. Ook het werk en school kunnen vergeten worden. Ze kunnen heel prikkelbaar reageren en kwaad worden als er iets wordt gezegd. Ook in de spellen zelf zijn ze vaak erg boos en ze nemen de game heel serieus. Als iemand niet goed genoeg speelt, dan kan iemand met een gameverslaving gaan schelden. Hij of zij heeft er alles voor over om het spel te winnen.
Veel mensen met een gameverslaving gebruiken andere middelen om beter en langer te kunnen gamen. Ze drinken koffie of energiedrankjes. Soms gaan ze zelfs drugs gebruiken om langer wakker te blijven en op deze manier meer spellen te kunnen spelen.
Wanneer heb je een gameverslaving?
Helaas zijn er nog steeds geen duidelijke richtlijnen om aan te tonen wanneer iemand een gameverslaving heeft. Sommige instanties houden wel richtlijnen, zoals een x-aantal uur gamen per week. Echter is niet iedereen verslaafd die veel uren aan het gamen is. Officiële richtlijnen zijn er ook nog niet, maar hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan om meer duidelijkheid te kunnen scheppen.
Hoe kom je van je verslaving af?
Een gameverslaving wordt vaak erg onderschat, maar kan net zo ernstig zijn als andere verslavingen. Denk hierbij aan een rookverslaving, verslaafd zijn aan drugs of alcohol of een gokverslaving. Het probleem moet dus serieus worden genomen. Je kunt proberen om minder te gamen, maar wanneer je verslaafd bent is dit erg lastig. Wel kun je vragen aan mensen je te helpen. Sommige games en consoles hebben de mogelijkheid een tijdklok in te stellen. Iemand in je omgeving zou het wachtwoord kunnen bepalen, zodat het voor jou ook echt niet mogelijk is om langer te gamen dan is toegestaan. Tegenwoordig heb je zelfs klinieken voor mensen die verslaafd zijn aan games. Er zijn steeds meer mensen die hierheen gaan om hulp te krijgen voor hun gameverslaving.
Parental control
Veel consoles en computers hebben de optie om een parental control (ouderlijke controle) in te voeren. Dit betekent dat het apparaat automatisch uitschakelt als er een bepaalde tijd is gespeeld. Alleen met een speciale code of wachtwoord kan er weer worden gespeeld. Dit kan een goede manier zijn om minder te gamen en van je verslaving af te komen. Wel moet onthouden worden dat parental control geen waterdichte methode is. Er zijn altijd manieren te vinden waardoor er toch een game kan worden gespeeld.