Cheats in videospellen

Cheats in videospellen komen in verschillende vormen en maten. Ze kunnen je een een extra steuntje geven in moeilijke tijden, of ze zijn gewoon leuk om te gebruiken. Ze kunnen van iets heel kleins wat bijzonders en leuk maken. Of ze geven je de mogelijkheid dat level over te slaan waar je al uren vast zit. Maar wat houden die cheats allemaal in en is het wel zo leuk om ze te gebruiken?

De geschiedenis van cheats

Laten we beginnen met de definitie van 'cheats': "Een verborgen codering in een video spel dat unieke veranderingen brengt wanneer het geactiveerd wordt". Veranderingen die door derde partijen verborgen zijn en unieke veranderingen brengen aan het spel, tellen dus ook mee. In het begin werden ze alleen maar gebruikt door ontwikkelaars om problemen in een spel te omzeilen, wanneer ze hun eigen games uitprobeerden. Later kwamen er geheime codes die je kon vinden door het spel te spelen. Die waren bedoeld om het interessant te maken om het spel nog een keer te spelen. Uiteindelijk begonnen mensen hun eigen modificaties te maken, die ze publiceerden als een klein bestandje op het internet. Deze bevatten alleen de modificaties, want het was illegaal het hele spel te publiceren. Ze staan op het internet bekend als 'Mods' of 'Code Injections'.

Het activeren van cheats

Cheats kunnen op vele manieren geactiveerd worden. Er zijn bepaalde locaties in het spel, wat in sommige open-world games het geval is, of je kan een code invoeren in het hoofd menu, zoals in Call of Duty Black Ops. Maar soms moet je ook een reeks van knoppen indrukken om het gewenste resultaat te krijgen, zoals in Grand Theft auto. De ontwikkelaars doen hun best om de manier van het activeren van cheats zo origineel mogelijk te houden, en ervoor te zorgen dat die manier bij het spel past.

De verschillende doeleinden van cheats

Cheats hebben verschillende doeleinden. Vooral aan het begin van de game industrie waren ze alleen maar bedoeld om je een steuntje in de rug te geven. Maar ook nu maken ze het spelen van lastigere spellen een stuk aantrekkelijker. Zo kun je levels overslaan, jezelf een paar extra levens geven, of jezelf gewoon helemaal onkwetsbaar maken.

Maar cheats worden ook op andere manieren gebruikt. Er worden door derde partijen ook onofficiële cheats gecodeerd, waarmee je bijvoorbeeld met gemak de 'high score' van een vriend kan verslaan, wat eigenlijk niet de bedoeling van het spel is. Het spelen met modificaties in gekochte games is niet illegaal, maar er gelden nog wel dezelfde regels wat betreft de auteursrechten. Zo mag je de content niet zomaar publiceren, al heb je er veel werk aan besteed om de cheats te maken.


Als laatste zijn er de cheats die gebruikt worden om een beetje lol mee te hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een cheat waarmee je met een auto kan vliegen alsof het een stuntvliegtuig is. Deze cheat wordt geactiveerd door een reeks van knoppen in te drukken.

Online/offline gebruik van cheats en het verdienen van punten/ trofeeën

Cheats kunnen alleen in de offline-modus van spellen worden gebruikt. Als je ze alsnog online gebruikt, dan schend je de voorwaarden van de meeste online gaming-netwerken. Ze willen het namelijk eerlijk houden tegenover de mensen die geen cheats gebruiken. Verder verdien je geen punten of trofeeën als je cheats gebruikt, dit zijn een vorm van beloningen op de bekende gaming-netwerken zoals Psn en Steam.

Kortom, cheats worden gebruikt om wat extra hulp te krijgen in games, of om een beetje te entertainen. Vroeger was het maar een klein onderwerp, maar het heeft zich zo ontwikkeld dat vele mensen 'cheats' een reden vinden om een spel overnieuw te spelen. Het is illegaal om ze te gebruiken in online functies, maar alles is toegestaan in offline-modus.
© 2015 - 2024 Nielsnew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cheats, hints, eastereggsCheats, hints, eastereggsCheats, hints en eastereggs (codes) zijn er voor bijna alle soorten games (spelletjes). Wat kun je met cheats, easteregg…
Cheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesCheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesHet spel Coin Dozer voor de smartphone is gebaseerd op de kermisattractie waarbij je door middel van de invoer van muntj…
Grand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 Cheats. Het lijkt wel of iedereen ernaar op zoek is! Het is dan ook zeker zo dat dit recent verschenen s…

De geschiedenis van consoles: derde en vierde generatieIn de tijd dat de consoles van de derde en vierde generatie uitkwamen domineerde Nintendo de internationale markt van co…
Het gevaar van een gamesverslavingVerslavingen zij nooit goed en dat geldt ook voor een gameverslaving. Dit betekent dat je niet meer kunt stoppen met het…
Bronnen en referenties
  • http://media.gtanet.com/images/7503.png
  • http://i1.ytimg.com/vi/6ONM_MUwPoY/maxresdefault.jpg
  • http://i.ytimg.com/vi/iUNpUkSKgkQ/0.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cheating_in_video_games#History
Nielsnew (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.