Pokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereld

Pokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereld Pokémon is één van de populairste games voor op de Nintendo-consoles en generaties lang wordt dit spel al gespeeld. Echter, sinds 2016 is Pokémon te spelen op de mobiele telefoon (iOS en Android) in de vorm van een augmented reality game. Hierdoor kunnen mensen in de echte wereld Pokémon vangen, trainen en ruilen om hun Pokédex aan te vullen. Zo kun je gewoon in je achtertuin tegen iemand strijden met de Pokémon die je eerder gevangen hebt! Daarnaast kun je je eigen personage ontwerpen, zodat je jezelf als trainer kunt zien. Verder zijn er PokéStops waar je speciale voorwerpen kunt ontvangen, teams waarbij je je kunt aansluiten en gyms waar je het gevecht aan kunt gaan. Om het vangen van Pokémon allemaal wat makkelijker te maken, heeft Nintendo een apparaatje ontwikkeld waarmee je een melding krijgt als er een Pokémon in de buurt is: de GO Plus.
Het Pokémon GO-logoHet Pokémon GO-logo

Pokémongames

In 1996 begon het allemaal: Pokémon Red en Green werden uitgebracht in Japan, waarna de game in de Verenigde Staten en Europa werd uitgebracht. In het spel bestuur je het hoofdpersonage door een wereld waar Pokémon leven (de naam is afgeleid van pocket monsters), die je kunt vangen en trainen. Het uiteindelijke doel is om alle Pokémon te vangen om zo je Pokédex compleet te maken. Sinds 1996 heeft het Pokémonspel vele opvolgers en spin-offs gekend, zoals Pokémon Silver en Gold en de Pokémon Dungeon-serie. Dit waren echter altijd games voor op Nintendo-consoles, zoals de Gameboy, de Nintendo DS en de Gamecube. Echter, sinds 2016 - twintig jaar na het eerste Pokémonspel - komt de Pokémonfranchise naar de mobiele telefoon voor iOS en Android, genaamd Pokémon GO. De game wordt door The Pokémon Company geproduceerd in samenwerking met Nintendo en Niantic, Inc.

Pokémon in de echte wereld

Dankzij het augmented reality-aspect van het nieuwe Pokémon GO-spel, kun je in de wereld om je heen Pokémon zien. In de praktijk betekent dit dat er door het beeld van je mobiele telefoon Pokémon geprojecteerd worden op je scherm. Deze Pokémon verplaatsen zich dus door de wereld om je heen, waardoor je ze kunt vangen of met ze kunt vechten, net zoals in andere Pokémongames. Volgens John Hanke, de oprichter van Niantic, Inc, moet je je voorstellen dat Pokémon voor het eerst in de echte wereld rondlopen; stel je voor dat je een Squirtle ontdekt aan de waterkant van San Francisco en een Pikachu onder de Eiffeltoren.

Volgens Tsunekazu Ishihara, de CEO van The Pokémon Company, hebben Pokémongames zich er altijd al op gericht om een sociale ervaring te bewerkstelligen, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van ruilen in de spellen of de verwijzing naar bestaande plaatsen in de wereld in de spellen. Op deze manier lopen de echte wereld en de virtuele wereld vaak in elkaar over in de wereld van Pokémon en men brengt dit tot een hoger niveau in Pokémon GO.

Je eigen personage

Als je begint met het spelen van Pokémon GO, mag je je eigen personage ontwerpen: jezelf als Trainer. Dit betekent dat je zelf mag kiezen of je een man of een vrouw bent, welke kleur huid, haren en ogen je hebt en welke kleding je aan hebt. Als je hier eenmaal voor gekozen hebt, zul je jezelf zien als dit personage in de game. Als Trainer kun je hogere levels halen door het tegenkomen en vangen van Pokémons (hierdoor doe je ervaring op (experience)) en als je op een hoger level zit, kun je ook weer sterkere Pokémons vangen. Daarnaast krijg je op een hoger level toegang tot betere voorwerpen (items), zoals Great Balls.

Als Trainer heb je ook een virtuele tas, waarin al je voorwerpen zijn opgeborgen, zoals Pokéballen (Poké Balls), Drankjes (Potions), Bessen (Berries). In de tas staat bij de voorwerpen een beschrijving van wat ze doen. Als je nieuwe voorwerpen verzamelt, zullen deze in de tas geplaatst worden (met uitzondering van Pokémoneieren). Tijdens een gevecht kun je deze tas ook openen, zodat je bijvoorbeeld een Potion kunt gebruiken om je Pokémon te genezen.

De Pokédex

Net zoals in de Pokémongames, heb je bij Pokémon GO een Pokédex die je probeert compleet te maken door alle Pokémon te ontdekken. Dit kan door rond te lopen en nieuwe Pokémon te vangen. Sommige types Pokémon komen op specifieke locaties voor; zo komen Pokémon met een watertype vaak voor in de buurt van water. Daarom is het altijd een goed idee om even rond te kijken als je op een nieuwe plek bent. Ook kun je Pokémon evolueren door dezelfde soort Pokémon meerdere malen te vangen. Soms kun je Pokémoneieren bemachtigen, die uitkomen als je een bepaalde afstand hebt afgelegd. Als je een Pokémon hebt gevangen, dan kun je in de Pokédex de details van de Pokémon inzien, zoals de Health Points, Combat Points, het type, de lengte, het gewicht en de aanvallen die de Pokémon bezit (dit zijn er maximaal twee).

Pokémon vangen

In Pokémon GO kun je op de kaart zien of er een Pokémon in de buurt is. Als je dicht genoeg bij de Pokémon in de buurt bent, dan kun je deze gaan vangen. In het vangscherm kun je de het touchscreen gebruiken om een Pokéball te gooien en de Pokémon te vangen. Het succes van de vangst is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de nauwkeurigheid van je gooi, het type Pokébal dat je gebruikt en het Combat Power-level van de Pokémon die je wilt vangen. Sommige Pokémons kunnen bewegen, waardoor het moeilijker wordt om ze te vangen. Andere zullen zelfs wegrennen.

Naast het vangen van Pokémon, kun je ook een foto maken van een Pokémon die je tegenkomt in het wild. Je ziet de Pokémon via je mobiele telefoon in de echte wereld, alsof deze daadwerkelijk aanwezig is in je omgeving. Een foto hiervan kun je bijvoorbeeld delen met vrienden of gebruiken als achtergrond.

PokéStops in de echte wereld

In de echte wereld kom je soms speciale locaties tegen, zoals monumenten en pleinen. Deze kunnen gemarkeerd worden als PokéStops, waar je Pokémoneieren, Pokéballen en andere items kunt vinden. Pokémoneieren zullen uitkomen wanneer je een bepaalde afstand hebt gelopen en het is een goede manier om aan zeldzame Pokémon te komen! Over het algemeen geldt dat hoe langer de afstand is die je moet lopen om het ei te laten uitkomen, des te zeldzamer de Pokémon is die er in zit.

Teams, Gyms en gevechten

Na een bepaald punt in het spel, heb je de mogelijkheid om lid te worden van één van de drie teams (Team Rood, Team Blauw of Team Geel). In een team kun je één van je gevangen Pokémon toewijzen aan een Gymlocatie of aan een Gym waar een teamlid al een Pokémon aan heeft toegewezen. Deze Gyms kom je ook in de echte wereld tegen.

Als een ander team een Gym heeft opgeëist, kun je dat team uitdagen tot een gevecht. Je kunt kiezen welke Pokémon je wilt laten deelnemen aan het gevecht en als je het gevecht wint, gaat de Prestige van de Gym omlaag. Op het moment dat deze Prestige verminderd is tot nul, heeft het verdedigende team geen controle meer over de Gym en kun je (of een andere speler) deze controle overnemen door een Pokémon te kiezen die de Gym moet beschermen. Als je een sterke Gym wilt verslaan, dan kun je het beste samen met je vrienden een gevecht aangaan.

Als jouw team controle heeft over een Gym, kunnen teamleden de Prestige van de Gym laten stijgen door te vechten met andere trainers die de Gym aanvallen. Hierdoor verhoog je niet alleen de Prestige van de Gym, maar kun je ook je Pokémon levellen. Hoe hoger de Prestige van de Gym, des te meer Pokémons kunnen worden aangewezen om het te verdedigen.

Achievements

Door het aangaan van verschillende uitdagingen, kun je achievement medals behalen. Te denken valt aan het vangen van een aantal Pokémon, het ontdekken van bepaalde gebieden of de afstand die je hebt afgelegd. Deze achievement medals zijn te zien in het spelersprofiel.

GO Plus

Om makkelijker te kunnen weten of er een Pokémon in je buurt is, heeft Nintendo een speciaal apparaatje ontwikkeld, namelijk de Pokémon GO Plus. De Pokémon GO Plus is een soort Smartwatch in de vorm van een Pokébal. Dit kleine Bluetooth (Low Energy) apparaatje gaat trillen en geeft verschillende kleuren LED-licht wanneer je virtuele Pokémon in de echte wereld tegenkomt, wanneer je in de buurt bent van een PokéStop of wanneer er een bijzonder evenement is. Hierdoor hoef je dus niet de hele dag op je mobiel te staren om nieuwe Pokémon te kunnen vinden. De data tussen de Pokémon GO Plus en je mobiele telefoon wordt constant heen en weer gestuurd en door op de knop in het midden te drukken, kun je simpele handelingen verrichten, zoals een Pokébal gooien. De GO Plus zal in augustus worden uitgegeven en is in eerste instantie alleen beschikbaar voor iOS (iPhone 5, 5c, 5s, SE, 6, 6s, 6 Plus, 6s Plus). De prijs van het apparaat is nog niet bekendgemaakt.

De Pokémon GO Plus is een onderdeel van een reeks van Pokémonmerchandise. Zo waren er een Pokémon Trading Card Game, een bordspel, pluche knuffels, sleutelhangers, tassen en een televisieserie die ontwikkeld werden naar aanleiding van het succes van de eerste Pokémongames. Aangezien er veel verzamelaars van dit type producten zijn, kun je hier vaak een zakcentje aan bijverdienen. De wereld van Pokémon is dus veelzijdig en wordt nog veelzijdiger dankzij Pokémon GO.

Kritiek

Ondanks dat vele fans van de Pokémonserie al lange tijd op een Pokémonspel voor de smartphone zitten te wachten, zijn er ook sceptici. Een groot kritiekpunt is dat je het in de echte wereld moet spelen en niet thuis op de bank je Pokémon kan trainen en badges kunt halen. Om dit spelen te vergemakkelijken heeft Nintendo de GO Plus ontwikkeld, zodat je in de echte wereld niet de hele dag op je mobiel hoeft te kijken. Toch zullen er veel gamers zijn die geen zin hebben om op straat achter een caterpie of een pidgey aan te vangen terwijl ze op weg zijn naar school of werk. Sommige gamers blijven dan toch liever thuis op de bank zitten met een klassiek Pokémonspel. Verder is het spel gratis beschikbaar, maar er zijn in-app purchases te koop, zoals Pokéballen. Spelers kunnen geld inruilen voor PokéCoins - de valuta in Pokémon GO - die besteed kunnen worden aan voorwerpen, power-ups en verbeteringen. Voor sommige spelers is het frustrerend als je betere voorwerpen kunt kopen in de Pokémart die moeilijk in de echte wereld te krijgen zijn en dat je pas echte vooruitgang kunt boeken op het moment dat je hier geld voor betaalt. De voorwerpen die je in het spel kunt kopen, zijn onder andere Gelukseieren (Lucky Eggs), Wierook (Incense) en Ei-incubatoren (Egg Incubators).
© 2015 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon Go: batterij snel leeg, hoe voorkom je dit?Pokémon Go: batterij snel leeg, hoe voorkom je dit?Pokémon Go is een app die gespeeld kan worden op je smartphone. Het is de bedoeling om Pokémon te vangen door daadwerkel…
Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?In Pokémon Go is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Hiervoor moet je daadwerkelijk naa…
Pokémon Go-gadgets en accessoiresPokémon Go is een spel waar veel tijd in gaat zitten. Het is de bedoeling om verschillende soorten Pokémon te vinden en…
Pokémon Go: tips voor beginnersPokémon Go: tips voor beginnersPokémon Go is een spel dat gespeeld kan worden op je smartphone. Je gaat er op uit in de wijde wereld om Pokémon te vang…

Pokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go is een gratis mobiele game van Pokémon, gemaakt in samenwerking met Nintendo en Niantic. Sinds begin juli 201…
Wat is er nieuw in Minecraft 1.9?Wat is er nieuw in Minecraft 1.9?Minecraft 1.9 wordt ook wel ‘The combat update’ genoemd. In deze release zijn veel nieuwe updates te vinden die vooral t…
Bronnen en referenties
Reactie

Otisnu (infoteur), 15-09-2015 #1
Leuk artikel, wist overigens niet dat er geld te verdienen wat met het verkopen van je oude pokèmonkaarten (waar je naar doorlinkt). Ik vroeg me af of je wist wanneer in 2016 dit spel verwacht wordt, welke datum? Reactie infoteur, 18-07-2016
Ja, er zijn zeker mensen die veel geld verdienen met het slim in- en verkopen van Pokémonkaarten! Je zult je ook verbazen over hoeveel kaarten er nog in de omloop zijn. Misschien heb jij ook nog wel wat kaarten ergens op zolder liggen?

Inmiddels is er goed nieuws en is Pokémon GO ook in Europa uit! Veel speelplezier!

Daninu (27 artikelen)
Laatste update: 20-07-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.