Pokémon Go - Pokémon vangen met je smartphone

Pokémon Go - Pokémon vangen met je smartphone Pokémon Go is een gratis mobiele game van Pokémon, gemaakt in samenwerking met Nintendo en Niantic. Sinds begin juli 2016 kan het spel ook in Nederland gespeeld worden. Pokémon Go draait er om dat je in het echte leven tijdens het bezoeken van plekken Pokémon kan vangen. Wanneer je ze eenmaal hebt gevangen kun je ze trainen en ze met anderen laten vechten. Door een bijbehorend apparaat genaamd de Pokémon Go Plus te gebruiken, wordt het nog makkelijker om het spel te spelen en heb je je mobiel niet meer nodig.

Pokémon

Pokémon is een mediafranchise van The Pokémon Company dat een affiliatie van Nintendo is. The Pokémon Company is opgezet in 1995 door Satoshi Tajiri. Het draait allemaal om de fictieve figuren genaamd Pokémon. Mensen proberen deze te vangen en laten ze met andere Pokémon van andere spelers vechten als een soort sport. Pokémon omvat nu een film en tv-serie, een kaartspel, stripboeken, speelgoed en games.

Ingress

Nintendo is voor Pokémon Go een samenwerking aangegaan met Niantic. Niantic is de maker van het spel Ingress, dat wereldwijd door ruim 12 miljoen mensen gedownload is. Ingress is een zogenaamd augmented realityspel, dit betekent dat er aan beelden van de werkelijkheid met computers elementen worden toegevoegd. Het concept augmented reality wordt ook in het spel Pokémon Go gebruikt. Ingress is een spel waar mensen hun mobiel gebruiken om op echte locaties over de hele wereld portalen proberen te beheren. De spelers worden in twee verschillende groepen, de Enlightened (verlichten) of de Resistance (verzet), ingedeeld en moeten als team portalen aan elkaar koppelen om zo veel mogelijk oppervlakte te beheren.

Pokémon Go

Op 10 september 2015 werd in Japan bekendgemaakt dat er begin 2016 een nieuwe versie van Pokémon uitkomt en dat het Pokémon Go zal heten. De releasedatum is later verzet naar begin juli 2016, en kan vanaf begin juli 2016 gespeeld worden in verschillende lander waaronder Nederland. Het nieuwe Pokémonspel ziet er niet uit zoals iedereen gewend is. Het is dan geen game voor op een spelcomputer, wat bij de andere Pokémon spellen wel zo was. Het spel wordt gespeeld op een mobiele telefoon en het is gebonden aan je locatie. Het principe draait er om dat je tijdens het reizen in de echte wereld Pokémon tegenkomt, je kunt ze verzamelen en ze met elkaar laten vechten. In tegenstelling tot alle andere Pokémon spellen kun je dit dus niet thuis op de bank spelen maar moet je de echte wereld in. Het spel is gratis om te spelen en zal eind juli 2016 beschikbaar zijn voor zowel iOS als Android. Er zullen verschillende in-app aankopen beschikbaar zijn. Eind 2015 is Nintendo begonnen met een gesloten bèta-versie voor ontwikkelaars. Eind maart 2016 is een open bèta van start gegaan in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland en het spel kan vanaf begin juli 2016 in verschillende landen gespeeld worden, waaronder Nederland.

Eerste stappen

Wanneer je begint met Pokémon Go zijn er eerst een paar stappen die je moet uitvoeren. Eerst moet de App worden gedownload in de App-store waarna je je moet inloggen met een Google-account of een Pokémon-trainer-clubaccount. Wanneer je dit gedaan hebt kan je je persoonlijke avatar maken. Deze avatar is de Pokémon-trainer waarmee je het spel zal spelen. Je kan zijn/haar kleren aanpassen en zijn accessoires. Ook moet je je trainer een naam geven tussen de 6 en 13 tekens, die alleen uit letters en cijfers mag bestaan.

Eerste Pokémon

In het begin van het spel praat je met een professor, deze geeft je jouw eerste Pokémon. Er mag net als in de originele game gekozen worden tussen een Bulbasaur, Squirtle en Charmander. Als je je Pokémon hebt gekozen verschijnt er een nieuw scherm waarin de gekozen Pokémon gevangen moet worden, dit doe je door de Pokéball naar de Pokémon te gooien.

Het is ook mogelijk om een Pikachu als eerste Pokémon te krijgen. Wanneer je de keuze krijgt om te kiezen tussen de drie beginners Pokémon moet je deze negeren en weglopen. Doe je dit meerdere keren dan zal uiteindelijk een Pikachu tussen de keuzes verschijnen.

Klaar om te gaan

Als je dit allemaal hebt gedaan ben je klaar om het spel te spelen. Je krijgt 60 Pokéballen om Pokémon te vangen en een incubator om eieren uit te laten komen.

Pokémon vangen

Waar het allemaal om draait in het spel is natuurlijk om alle Pokémon te vangen. Dit doe je in dit spel niet door op een plek te blijven maar door naar buiten te gaan en rond te lopen. Rechts onder aan je scherm staat er welke Pokémon er in de buurt zijn en hoe ver ze zijn. Een pootje betekent 50 meter afstand, twee pootjes betekent 100 meter afstand en drie pootjes meer dan 150 meter afstand. Wanneer je een Pokémon tegenkomt zal deze verschijnen op je smartphone. Vervolgens klik je op deze Pokémon waarna je de kans krijgt om hem te vangen. Sommige Pokémon zijn zeldzamer dan anderen, en voor sommigen zal dan ook een stuk gereisd moeten worden om deze te vinden.

Een Pokémon vangen doe je door een Pokéball naar de Pokémon te gooien. Als je goed kijkt zie je een grijze cirkel op de Pokémon met daarin een gekleurde cirkel, wanneer er een groene cirkel is, is de Pokémon makkelijk om te vangen gevolgd door geel oranje en rood is het moeilijkste op te vangen. Op de grijze cirkel moet je mikken met je Pokéball, wanneer cirkel zo klein mogelijk is heb je de grootste kans de Pokémon te vangen.

Je hoeft niet constant naar je scherm te kijken wanneer je op zoek bent, het spel zal automatisch een notificatie sturen (gaan trillen) als je in de buurt bent van een Pokémon.

Pokéstops

Wanneer je op de kaart kijkt van de app is er een grote kans dat je allemaal blauwe zwevende vierkantjes ziet, als je hier in de buurt komt worden het blauwe Pokéballs, dit zijn Pokéstops. Deze stops staan in de buurt van belangrijke punten en hier kan je extra items krijgen. Dit doe je door, als je in de buurt van een stop bent, er op te klikken en het rondje in het midden rond te draaien. Vervolgens krijg je items.
De items die je zoal kan krijgen zijn:
 • Pokéballs. Die heb je nodig om nieuwe Pokémon te vangen
 • Eieren. Deze kan je terugvinden op dezelfde plek waar je je Pokémon kan vinden. Eieren kan je uit laten komen waarna je een nieuwe Pokémon krijgt. Je kan ze uit laten komen door afstanden te lopen: 2, 5 of 10 kilometer, afhankelijk van het ei. Hoe langer de afstand, hoe zeldzamer de Pokémon. Om dit te doen klik je op het ei en stop je het in de incubator.
 • Incense. Wanneer je dit gebruikt zullen er 30 minuten lang Pokémon op je af komen
 • Candy. Kan gebruikt worden voor een power up en het evolueren van een Pokémon
 • Stardust. Kan gebruikt worden voor een power up van een Pokémon
 • Revive. Kan gebruikt worden om een Pokémon te helen
 • Potion. Kan gebruikt worden om een Pokémon te helen

Evolueren

De Pokémon in Pokémon Go zullen niet net zoals in de films, tv-serie en games evolueren door gevechten te winnen. In het spel kan je Pokémon laten evolueren door meerdere van dezelfde Pokémon te vangen, als je dit lukt krijg je snoepjes genaamd candy. Deze snoepjes krijg je ook als je de dubbele Pokémon inwisselt bij de professor. De snoepjes kan je gebruiken om je Pokémon te evolueren, je geeft de snoepjes aan een Pokémon waarna je een betere Pokémon krijgt.

Welke Pokémon moet je houden?

Het lijkt een simpele keuze om de Pokémon te houden met de hoogste CP, dit is alleen niet altijd zo. De CP van Pokémon kan je namelijk zelf verhogen, terwijl Pokémon ook eigenschappen hebben die je niet kan veranderen zoals hun gewicht en lengte, maar voornamelijk de aanvallen die ze kunnen zijn van belang. Deze aanvallen heb je namelijk nodig in de gym. Wanneer je dus dubbele Pokémon weg doet, moet je niet alleen kijken naar de CP van de Pokémon maar ook naar de waarde van hun aanval.

Gyms

Wanneer je level vijf of hoger bent is het mogelijk om gyms te bezoeken. Dit doe je door een gym op de kaart te vinden, dit zijn grote blauwe bakens met daar boven de kleur rood, geel of blauw en een Pokémon. Eerst word je verzocht een team te kiezen, er kan gekozen worden tussen team Instinct (geel). Team Mystic (blauw) en Team Valor (rood). Wanneer je dit hebt gedaan kan je de Gymleader proberen te verslaan zodat je team de Gym over kan nemen. Je stuurt je Pokémon op de gym af en begint met aanvallen, je begint met de speler met het laagste CP level tot de speler met het hoogste level. Wanneer dit lukt zal het prestige level van de gym steeds lager worden, totdat deze 0 is. Dan heb je de gym overgenomen.

Pokémon Go Plus

Om er voor te zorgen dat niet iedereen de hele dag op zijn mobiel aan het kijken is, heeft Nintendo een apparaat ontwikkeld dat het spel makkelijker maakt. De zogenaamde Pokémon Go Plus is een apparaat in de vorm van een Pokéball die begint te trillen en licht begint te geven wanneer je in de buurt komt van een Pokémon in de echte wereld. De data van de Pokémon Go Plus en je mobiele telefoon zullen constant worden uitgewisseld door middel van Bluetooth voor een optimale spelervaring. De Pokémon Go Plus op kleding worden vastgemaakt, maar het kan ook worden gebruikt als smartwatch. Het is niet nodig om het apparaat te gebruiken, maar het zal er wel voor zorgen dat spelers minder naar hun telefoon hoeven te staren. De Pokémon Go plus kost 39,99 euro.

De nadelen van Pokémon Go

Hoewel de plannen van Nintendo voor de meeste mensen erg positief zijn, zijn er een paar negatieve kanten aan het plan:

In-app aankopen

Hoewel het spel gratis te downloaden is voor iOS en Nintendo, heeft Nintendo op de persconferentie bekendgemaakt dat het spel wel in-app aankopen bevat. Dit is te begrijpen aangezien de makers geld moeten verdienen. Afhankelijk van wat er te koop is en wat je tijdens het spel kan verdienen zal dit kunnen gaan betekenen dat mensen die meer geld te besteden hebben meer, sneller en betere Pokémon kunnen vangen. Omdat Pokémon vooral populair is bij kinderen zal dit spel voor hen dus een stuk lastiger worden. Dat er voor sommige extra's in dit spel betaald kan worden, zal voor sommige spelers aanvoelen als oneerlijk.

Je moet bewegen

Veel mensen die gamen doen dit om rustig thuis te kunnen ontspannen. Bij Pokémon Go is dit niet het geval en moet iemand zijn huis verlaten en moet er dus echt bewogen worden. Spelers moeten in de echte wereld plekken ontdekken en Pokémon vinden. Voor sommige mensen zal dit geen probleem zijn, maar voor mensen die minder valide zijn, veel moeten werken of gewoon niet zo actief zijn, zal dit spel minder aantrekkelijk kunnen zijn.

Overlast

Toen Pokémon Go werd uitgebracht, werd al snel duidelijk dat er spelers zijn die voor overlast zorgen. Om het spel te spelen moet je namelijk buiten rondlopen met een mobiel. Veel Pokémon Go spelers vinden het echter lastig om daarnaast ook nog op de omgeving te letten. Een oplossing hiervoor is om de Pokémon Go plus aan te schaffen, hierdoor hoeft er niet meer op het scherm gekeken te worden.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…
Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?In Pokémon Go is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Hiervoor moet je daadwerkelijk naa…
Pokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereldPokémon GO: Pokémon vangen in de echte wereldPokémon is één van de populairste games voor op de Nintendo-consoles en generaties lang wordt dit spel al gespeeld. Echt…
Pokémon Go: tips voor beginnersPokémon Go: tips voor beginnersPokémon Go is een spel dat gespeeld kan worden op je smartphone. Je gaat er op uit in de wijde wereld om Pokémon te vang…

Playstation 4: de game console van SonyPlaystation 4: de game console van SonyDe Playstation 4 is de gameconsole van Sony Computer Entertainment binnen de achtste generatie consoles en kan gezien wo…
Wat is er nieuw in Minecraft 1.9?Wat is er nieuw in Minecraft 1.9?Minecraft 1.9 wordt ook wel ‘The combat update’ genoemd. In deze release zijn veel nieuwe updates te vinden die vooral t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JD Hancock, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://www.youtube.com/watch?v=tUlX77BKLyY
 • http://www.theverge.com/2015/9/10/9300009/pokemon-go-ios-android-ingress
 • http://kotaku.com/pokemon-go-could-be-amazing-and-maybe-a-bit-dangerous-1729880912
 • http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Pok%C3%A9mon_Go!
 • http://www.pu.nl/artikelen/nieuws/pokemon-go-volgende-maand-beschikbaar-op-android-en-ios/
 • http://www.techtastic.nl/gaming/pokemon-go-krijgt-nog-dit-jaar-gesloten-beta/
 • http://www.dailynintendo.nl/2016/03/29/beelden-van-pokemon-go-beta-verschenen/
 • http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2015/09/10/the-red-flags-of-pokemon-go/
 • http://www.insidegamer.nl/nieuws/122026/de-eerste-informatie-en-beelden-van-de-pokemon-go-beta
 • http://venturebeat.com/2015/12/16/how-niantic-will-marry-animated-characters-with-mobile-location-data-in-pokemon-go/view-all/
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 25-10-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.