Playstation 4: de game console van Sony

Playstation 4: de game console van Sony De Playstation 4 is de gameconsole van Sony Computer Entertainment binnen de achtste generatie consoles en kan gezien worden als de concurrent van de Xbox One van Microsoft en de Wii U van Nintendo. Deze opvolger van de Playstation 3 werd op 15 november 2013 in de Verenigde Staten en op 29 november 2013 in Europa uitgebracht. Met een nieuw design en betere specificaties kunnen er op de Playstation 4 (ook wel PS4 genoemd) mooiere, grotere en snellere games gespeeld worden dan op zijn voorganger. Ook zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden zoals je gamefilmpjes streamen en games overzetten op je Playstation Vita.
Het design van de Playstation 4: een combinatie van matte en glanzende oppervlakten met een lichtbalkje midden over de console. / Bron: Tofuprod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Het design van de Playstation 4: een combinatie van matte en glanzende oppervlakten met een lichtbalkje midden over de console. / Bron: Tofuprod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Design

De Playstation 4 is een compacte console met strakke lijnen en een combinatie van matte en glanzende oppervlakten. Verder heeft het een schuine voorkant met een power-knop. Midden over de console loopt een lichtbalkje dat van kleur kan veranderen afhankelijk van de status van de console. De console kan zowel liggend als rechtop gezet (zie afbeelding) gebruikt worden. De Playstation 4 heeft dus een strak design met twee USB 3.0-poorten die aan de voorkant zijn weggewerkt. Deze USB-poorten kunnen gebruikt worden voor het opladen van je controller, het streamen van muziek of om spellen op te slaan op een USB-stick. Aan de achterkant zit een HDMI-ingang, een Playstation Camera-ingang en een optische audio-uitgang. Deze zijn echter soms moeilijk te vinden door het schuine design van de console, waardoor het moeilijk kan zijn om iets aan de achterkant aan te sluiten.

DualShock 4 controller

Bij de Playstation 4 hoort een nieuwe controller, genaamd de DualShock 4. Deze controller heeft enkele nieuwe aspecten ten opzichte van de DualShock 3 (die voor de Playstation 3 gebruikt wordt). Zo hebben de pookjes van de DualShock 4 wat diepere inkepingen en een stuggere rotatie, waardoor bijvoorbeeld voortbewegen in een game soepeler verloopt. Verder is er een lichtbalk aan de voorkant geplaatst, heeft de controller een interne speaker en een touchpad bovenop, waardoor er nieuwe gamemogelijkheden ontstaan. Ondanks deze innovatieve toepassingen, zijn er niet veel gameontwikkelaars die hier gebruik van maken en blijft het gebruik hiervan beperkt.

De DualShock 4 controller.De DualShock 4 controller.
De start- en selecttoetsen zijn vervangen door options- en sharetoetsen. Met name de share-toets is opmerkelijk; game-ervaringen zoals screenshots en video’s kunnen hiermee makkelijk gedeeld worden met mensen binnen je sociale netwerk en op YouTube. Op deze manier kun je bovendien je gameplay live streamen naar Twitch of Ustream. Ook al heeft de Playstation 4 geen bluetooth-ondersteuning voor een headset, er bestaat wel de mogelijkheid om een 3.5 mm headset aan de Dualshock 4 te koppelen, waardoor bijvoorbeeld online gamen toegankelijker is en je mensen in jouw omgeving minder snel stoort. De controller gaat ongeveer acht uur mee en kan worden opgeladen terwijl de console op standby staat.

Specificaties

Door de x86-64 AMD 8-core processor, een Radeon CPU en 8 GB aan GDDR5-werkgeheugen is de Playstation 4 een krachtige console. Games kunnen soepel gespeeld worden en vertonen strak beeld, terwijl de console bij dit alles nauwelijks geluid maakt. De graphics zijn zeker een verbetering ten opzichte van de Playstation 3 en de harde schijf 500GB biedt voldoende opslagcapaciteit (en kan eventueel uitgebreid worden). Een sterk en rustig platform dus, dat qua hardware vergelijkbaar is met de Xbox One van Microsoft, maar de Wii U van Nintendo zeker overtreft.

ProcessorCPU: x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores
GPU: 1,84 TFLOPS, AMD next-generation Radeon™-gebaseerde graphics engine
GeheugenGDDR5 8 GB
Opslagcapaciteit500GB harde schijf
BD-/DVD-stationBD x 6 CAV
DVD x 8 CAV
Invoer/Uitvoer2 x USBx-aansluiting (USB 3.0)
AUX-aansluiting
NetwerkEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth® 2.1 (EDR)
AV-uitvoerHDMI OUT-aansluiting
DIGITALE UITGANG (OPTISCH)-aansluiting

De 1TB versie

Sony heeft sinds 15 juli 2015 een 1TB versie van de Playstation 4 uitgebracht die ietwat verschilt van het origineel. Deze versie heeft een opslagcapaciteit van 1TB ten opzichte van de 500GB harde schijf van zijn voorganger. Ook is de combinatie van matte en glanzende oppervlakten vervangen door een volledig mat omhulsel. Het moederbord is iets kleiner en er zijn minder geheugenchips om de AMD-processor aangebracht. Door de toevoeging van beter Samsung 8GB geheugenchips hoeven er minder van de 4GB geheugenchips worden gebruikt. Daarbij is de Bluray-speler vernieuwd en wordt de 1TB Playstation 4 minder warm, waardoor deze versie minder geluid maakt. Deze versie wordt dus minder warm, is stiller en efficiënter dan de 500GB versie.

Games

De games voor de Playstation 4 zijn gevarieerd en van allerlei genres en de prijs varieert van 0,99 euro tot 70 euro. Er kunnen spellen in de winkel worden gekocht, maar ook in de Playstation Store. Echter, doordat de Playstation 3 en zijn voorgangers geen x86-64 AMD processor architectuur hadden, zijn Playstation, Playstation 2 en Playstation 3 games niet achterwaarts compatibel met de Playstation 4. Met andere woorden, je kunt geen spellen die voor de eerdere consoles zijn uitgebracht, spelen op de Playstation 4. Dit geldt ook voor Playstation 3 games die in de Playstation Store zijn aangeschaft, maar Sony is wel van plan om achterwaartse compatibiliteit in de toekomst mogelijk te maken voor games van alle eerdere Playstation consoles.

Het succes van de Playstation 4 is voornamelijk afhankelijk van het uitkomen van grote gametitels. Er is een aantal games dat exclusief voor de Playstation 4 zijn uitgekomen, zoals The Order (1886), Infamous: First Light, Bloodborne, Uncharted 4: A Thief's End en Killzone, maar en meerderheid van de games komen voor meerdere consoles en de PC uit. De top-25 Playstation 4 games tot september 2015 waren volgens Metactritic:
 1. Bloodborne
 2. The Witcher 3: Wild Hunt
 3. Shovel Knight
 4. Bastion
 5. Batman: Arkham Knight
 6. Dark Souls II: Scholar of the First Sin
 7. OlliOlli2: Welcome to Olliwood
 8. Resogun: Defenders
 9. Axiom Verge
 10. DmC: Devil May Cry Definitive Edition
 11. Final Fantasy X / X-2 HD Remaster
 12. Resident Evil HD Remaster
 13. Mortal Kombat X
 14. Project CARS
 15. Borderlands: The Handsome Collection
 16. Tales From The Borderlands: Episode Three - Catch A Ride
 17. Helldivers
 18. Broken Age
 19. Life is Strange: Episode 3 - Chaos Theory
 20. Tales From The Borderlands: Episode Two - Atlas Mugged
 21. MLB 15: The Show
 22. The Evil Within: The Assignment
 23. Grim Fandango Remastered
 24. Hand of Fate
 25. Lost Orbit

Interface

De interface van het besturingssysteem is overzichtelijk en snel en heeft een grote focus op sociale interactie. De belangrijkste functies worden horizontaal weergeven, zoals de Playstation Store, je Trophies en je profiel. Via grote en duidelijke iconen krijg je snel toegang tot de games die je recent hebt gespeeld en welke doelen je in games hebt behaald. Ook het wisselen tussen de verschillende applicaties en games gaat snel, waardoor je tijdens het gamen makkelijk streams op Twitch of Ustream kunt bekijken, de status van je downloads kunt controleren of contact kunt leggen met je vrienden. Dit contact met Playstation Network-vrienden speelt een belangrijke rol op de Playstation 4. Bij de What´s New applicatie kun je bijvoorbeeld zien welke games je vrienden spelen, welke Trophies ze hebben behaald en welke screenshots ze hebben gemaakt. Er bestaat ook een Playstation-app voor iOS en Android, waarmee je op afstand games kunt kopen. Daarbij kun je op afstand je Playstation 4 games laten downloaden, zodat je gelijk kunt gamen wanneer je thuiskomt (de console gaat automatisch uit wanneer deze klaar is met downloaden).

De Playstation Camera. / Bron: M(e)ister Eiskalt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Playstation Camera. / Bron: M(e)ister Eiskalt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Playstation Camera

Naast toepassingen met de nieuwe controller en de Playstation Vita, wordt ook de Playstation Camera door de Playstation 4 ondersteund. De Playstation Camera is de opvolger van de Playstation Eye voor de Playstation 3, en kan apart gekocht worden. Door het gebruik van twee 1280 x 800 camera’s kan de Playstation Camera de diepte van het beeld inschatten en hierdoor worden nieuwe applicaties mogelijk voor het spelen van games en het maken van filmpjes. Ook is er een vier-kanaalsmicrofoon ingebouwd, zodat achtergrondgeluiden worden gefilterd en er bestaat de mogelijkheid om commando's in te spreken tijdens het gamen. Er zijn verschillende gebruiksmogelijkheden voor de Playstation Camera, zoals een picture-in-picture-functie wanneer je beelden streamt op Twitch of Ustream, gezichtsherkenning en stembesturing (ook al is deze minder goed geïntegreerd dan bij de Kinect van de Xbox One). Helaas maken niet veel games gebruik van de mogelijkheden van de Playstation Camera.

De Playstation Vita.De Playstation Vita.

Playstation Vita

Sony heeft verschillende mogelijkheden ontwikkeld om je Playstation Vita (de handheld van Sony) te koppelen aan je Playstation 4. Met Remote-Play kun je Playstation 4 games op je Playstation Vita spelen door deze via een WiFi-verbinding te streamen. Met Cross-Play kun je dezelfde games spelen op elke platform, namelijk de Playstation 3, de Playstation 4 en de Playstation Vita. Via Cross-Buy hoef je een game maar één keer aan te schaffen en kun je de game zowel voor de Playstation 4 als op de Playstation Vita spelen. Dit een praktische manier om games op verschillende platforms over te dragen, aangezien je een game soms maar één keer hoeft te kopen en toch op verschillende consoles en plekken kunt spelen. Houd er wel rekening mee dat Remote-Play, Cross-Play en Cross-Buy niet door alle games worden ondersteund.

Project Morpheus

Tot slot heeft Sony een virtual reality headset voor 2016 aangekondigd onder de codenaam Project Morpheus. Met deze headset krijgt de Playstation 4 nog een compleet andere game-ervaring, aangezien een gamer dankzij de virtual reality het idee heeft meer deel uit te maken van een spel. Het prototype dat in 2015 in ontwikkeling is, moet nog met de Playstation 4 verbonden worden met een HDMI- of USB-kabel, maar Sony wil de definitieve versie van 2016 draadloos maken. Het succes van de Morpheus zal echter afhangen van de games die compatibel zijn met deze virtual reality-bril.

Lees verder

© 2015 - 2023 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…
PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?De PlayStation 5 is in aantocht, maar wanneer de opvolger van de PlayStation 4 op de markt komt is op dit moment (mei 20…

Gesjoemel met grijpautomatenGesjoemel met grijpautomatenOp iedere kermis zijn er wel een paar te vinden. Grijpmachines of grijpapparaten. Het is een eenvoudig en verleidelijk s…
Pokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go is een gratis mobiele game van Pokémon, gemaakt in samenwerking met Nintendo en Niantic. Sinds begin juli 201…
Bronnen en referenties
 • https://www.playstation.com/nl-nl/explore/ps4/features/tech-specs/?cid=tech-specs-three-column-01-ps4-eu-27may14
 • http://www.metacritic.com/feature/25-best-ps4-games
 • http://www.ign.com/articles/2014/11/21/playstation-4-re-review
 • http://www.techradar.com/reviews/gaming/games-consoles/sony-ps4-1131803/review/1
 • Afbeelding bron 1: Tofuprod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: M(e)ister Eiskalt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.