Supercell, succesvolle app-producent

Supercell, succesvolle app-producent Supercell is een Finse gamefabrikant die games creëert in de vorm van apps. Clash of Clans, Hay Day en Boom Beach zijn onder andere de apps van Supercell. Alle drie zijn ze een groot succes geworden. De vierde app die is uitgegeven door Supercell is Clash Royale. De apps van Supercell zijn een voorbeeld voor vele andere fabrikanten, want er zijn veel apps gemaakt met het zelfde concept als de apps van Supercell.

Supercell

Supercell is opgericht in juni 2010 door twee Finnen, Ilkka Paananen, de CEO, en Shaiq, de mede-eigenaar. Anno 2016 zijn er vier games op de markt gebracht voor zowel iOS en Android, dit heeft ervoor gezorgd dat ze een groot publiek bereikt hebben waardoor Supercell op niet één maar op twee platformen succesvol is geworden. Naar eigen zeggen op de pagina van LinkedIn is Supercell een bedrijf voor creatieve en supergetalenteerde mensen die graag in kleine teams werken. Anno 2016 bestaat Supercell uit vijf kantoren met 1680 verschillende teams, Supercellians genaamd.

Ilkka Paananen

Ilkka Paananen is werkzaam in de mobiele game-industrie sinds 2000, hij begon als medeoprichter en CEO van Sumea Interactive Ltd. Hier stopte hij in 2004 mee en begon daarna als president van Digital Chocolate. In juni 2010 richtte hij Supercell op samen met Shaiq en werd hij de CEO van Supercell.

Games

Supercell heeft anno 2016 in totaal vier games uitgegeven die alleen beschikbaar zijn voor mobiele apparaten. Supercell heeft ook andere games ontwikkeld, maar die zijn weer offline gehaald of nooit uitgebracht vanwege te lage kwaliteit.

Uitgebrachte games

Clash of Clans

Een online strategiespel dat sinds het uitbrengen hoog in de ranglijsten staat in de verschillende app stores. Omdat Clash of Clans zo´n succes is geworden, zijn er veel namaakversies gecreëerd en op de markt gebracht. Het doel van Clash of Clans is het zo hoog mogelijk upgraden van je verdedigingswerken en de andere gebouwen om voordelen te behalen. Hierna moet je zoveel mogelijk trofeeën proberen te verkrijgen waardoor je op de ranglijst stijgt.

Hay Day

Een online boerderijspel dat door veel mensen als het beste van zijn soort wordt gezien. Doordat Hay Day uit is gekomen hebben de boerderijspellen een enorme boost gekregen, omdat men weer gemotiveerd werd om dat soort spellen te gaan spelen. Er zijn na het uitbrengen nog veel andere online boerderijspellen gemaakt, maar geen van die spellen heeft Hay Day anno 2016 kunnen inhalen wat betreft populariteit en opbrengst.

Boom Beach

Er zijn best veel overeenkomsten met Clash of Clans, maar toch is dit spel vernieuwend. Dit komt omdat er nieuwe gevechtseenheden, torens en nog veel meer andere dingen zijn, wat er voor zorgt dat Boom Beach zich onderscheidt van Clash of Clans. Een ander groot verschil tussen de twee spellen is dat je bij Clash of Clans van vier kanten kan aanvallen, terwijl je bij Boom Beach alleen kan aanvallen vanaf het strand.

Clash Royale

Clash Royale is niet te vergelijken met één van de voorgaande spellen, dit komt omdat het niet gaat om een gevechtsbasis, boerderij of grondstofbasis, maar het gaat om kaarten. Het spel is uitgebracht in 2016, een periode waarin vechtgames met kaarten heel populair zijn, dit kun je zien aan de populariteit van Hearthstone in deze periode. Supercell speelt daar dus handig op in met een eigen versie. In deze versie worden troepen uit Clash of Clans op originele en innovatieve manieren gebruikt. De enige duidelijke overeenkomst is dat de troepen uit het succesvolle Clash of Clans zijn overgenomen.

Niet uitgegeven games

  • Gunshine.net (2011)
  • Pets vs Orcs (2012)
  • Battle Buddies (2012)
  • Spooky Pop (2014)
  • Smash Land (2015)

De reden

Het idee achter het oprichten van Supercell was om games te creëren die mensen jarenlang zouden spelen, bij Gunshine merkten ze dat het geen game was die over een aantal jaar nog steeds succesvol zou zijn. Dat is de reden dat ze in 2011 Gunshine hebben opgeheven. Sindsdien staat er het volgende op Gunshine.net:

''Zombies Online/Gunshine.net Shutdown notice

On behalf of our entire team, we want to thank everyone for playing and contributing to the awesome Zombies Online/Gunshine.net community!

After 1,5 years of running the game both on the web and Facebook, we have closed the Zombies Online/Gunshine.net servers on Friday, 30th of November 2012.

We want to shout out our biggest thanks to all of you for helping us create Zombies Online/Gunshine.net, a massive game with a bagful of memorable moments!

Thank you again for all the good times!

Best Regards,
Zombies Online Team
''

Na het sluiten van deze game kwam bij de leiding van Supercell langzaam het besef dat ze het roer moesten omgooien om hun doel, het maken van games die jaren meegaan, te kunnen realiseren. Na dit besluit is men zich gaan richten op de tablet-industrie. Deze keuze heeft geleid tot het succes van Supercell anno 2016.
© 2016 - 2024 Info-4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende versies van de Nintendo Wii (U)De verschillende versies van de Nintendo Wii (U)In 2006 bracht Nintendo haar vijfde homeconsole, de Nintendo Wii, uit. Dit was de opvolger van de populaire Nintendo Gam…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…

Zo koop je de beste gamingmuisZo koop je de beste gamingmuisDe gamingmuis. Het is een klein dingetje dat eigenlijk als enige functie heeft om te klikken. Desalniettemin is het een…
Playseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesPlayseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesHelemaal opgaan in je Formule 1 game doe je wanneer je gebruik maakt van een Playseat. Een Playseat is een racestoel gem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Supercell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.crunchbase.com/person/ilkka-paananen#/entity
  • https://nl.linkedin.com/company/supercell/careers
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Supercell_(video_game_company)
  • http://supercell.com/en/our-story/
Info-4u (13 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.